Járvány

2020.03.31. 18:26

Nonstop lehet konzultálni kardiológusokkal

Telefonos konzultációt indít a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet, amelyen keresztül kardiológus szakorvosoktól kérhetnek tanácsot azok, akiknél mellkasi fájdalom, nehézlégzés, erős szívdobogás, vérnyomáskiugrás vagy egyéb panasz jelentkezik.

Forrás: Shutterstock

Bár a telefonos konzultáció nem helyettesíti a személyes vizsgálatot, a szakorvosok segíthetnek abban, mi legyen a következő lépés – közölték kedden a koronavirus.gov.hu honlapon.

Mint írták:

a +36302606417-es és a +36302605339-es telefonszám folyamatosan hívható.

A közlemény szerint Magyarországon – csakúgy, mint a fejlett világban mindenhol – a szív- és érrendszeri halálozás áll az első helyen, ezért

a koronavírus-járvány alatt sem szabad megfeledkezni azokról, akik ilyen alapbetegséggel élnek együtt.

A magas vérnyomás stroke-ot, szívinfarktust vagy krónikus vesebetegséget okozhat, felgyorsíthatja továbbá az érelmeszesedést, és elősegítheti egyéb szívbetegségek kialakulását is – tudatták.

Hangsúlyozták, hogy a koronavírus-járvány idején – amikor a személyes orvos-beteg találkozások számát is minimálisra kell csökkenteni – ugyanolyan fontos, hogy a vérnyomás a célérték – általában 140/90 Hgmm – alatt legyen.

A közleményben felhívták a figyelmet arra is, hogy érdemes otthonra vérnyomásmérőt beszerezni, valamint fontos, hogy a gyógyszerek ki legyenek váltva, és be is szedje azokat a beteg, ha pedig valaki mellkasi fájdalmat érez vagy a stroke tüneteit tapasztalja, késlekedés nélkül hívjon mentőt.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!