Szavazási eredmény

2020.04.30. 11:00

Olvasóink többsége az egészségügyi dolgozókat megtapsolva ünnepli idén május 1-jét

Május elseje a munkavállalók szolidaritási napja, amelynek megünneplését idén teljesen átírja a koronavírus-járvány.

Forrás: Shutterstock

E heti szavazásunkban azt kérdeztük olvasóinktól, hogyan ünneplik idén május elsejét.

Egy kis történelmi visszatekintés: május 1., amelyet 1890-ben ünnepeltek először, egy évszázadon át volt a munkások nemzetközi ünnepe, az 1990-es évektől pedig a munkavállalók szolidaritási napja. Ez a nap hasonló tartalommal katolikus ünnep is Szent József, a munkások védőszentje tiszteletére. Az emléknapot XII. Piusz pápa 1955. május 1-jén rendelte el Jézus ács foglalkozású nevelőapjára emlékezve.

Kezdjük azzal a válaszlehetőséggel, amely kérdésünkre a legkevesebb szavazatot kapta, 13 százalékot: Én most először végre munkával ünnepelném a munka ünnepét.

A koronavírus-járvány miatt rengeteg munkavállaló hetek óta nem mehet dolgozni, így érthető, hogy az otthoni „tétlenség” után sokan munkába állnának már. Természetesen a szükséges egészségügyi óvintézkedések betartása mellett!

A szavazók 20 százaléka meglepődve vette tudomásul, hogy mindjárt május elsejét mutat a naptár. Úgy válaszoltak, hogy most már ideje lesz leszedni a karácsonyfát.

Zárójelben megjegyeznénk, hogy a magyar hagyomány szerint a karácsonyfa vízkeresztig (január 6.) áll.

A voksolók 32 százaléka viszont a karanténban sem hagyja magát, sörrel és virslivel ünnepli idén is május elsejét.

Végül is ezek nem csak a vurstliban, hanem otthon a konyhában vagy a nappaliban ülve is jólesnek. Igaz, a hangulat nem olyan, de talán majd jövőre!

Szavazó olvasóink többsége – 35 százalék – a munka igazi hőseit, az egészségügyi dolgozókat megtapsolva ünnepel idén május elsején.

A járványhelyzet miatt hetek óta éjt nappallá téve, fáradhatatlanul dolgoznak az ország lakosságáért az egészségügyben dolgozók, megérdemlik.

[eweb-voting id="2649951"]

Borítókép: illusztráció

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!