Kutatók éjszakája

2020.11.24. 11:40

Online előadásokkal várják az érdeklődőket az ELTE-n

Az ELTE Bölcsészettudományi Karának (BTK) 11 intézete és doktori iskolája összesen 38 online előadással várja a humán tudományok iránt érdeklődőket pénteken.

Budapest, 2018. szeptember 28. Érdeklõdõk kémiai kísérletet néznek az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Lágymányosi Campusán a Kutatók éjszakája országos rendezvénysorozaton 2018. szeptember 28-án. MTI Fotó: Mónus Márton

Forrás: MTI

Fotó: Mónus Márton

Az ELTE BTK oktatói és doktoranduszai idén is megosztják a nagyközönséggel kutatási eredményeiket, munkájuk izgalmas részleteit a Kutatók éjszakája eseménysorozathoz kapcsolódva.

Pénteken délután 14 óra és éjfél között az előadások mellett interaktív beszélgetések, nyelvórák és workshopok is színesítik a programot

- közölte az ELTE.

Az ingyenesen megtekinthető előadások jelentős részét élő közvetítésen keresztül követheti a közönség.

A hagyományos előadások között szerepel Hoppál Krisztina régésznek, az MTA-ELTE-SZTE Selyemút Kutatócsoport tudományos segédmunkatársának beszámolója, amelyben Gróf Zichy Jenő régészeti gyűjteményének kalandos történetét dolgozza fel.

Sipos Cintia, a BTK Alkalmazott Nyelvészeti Műhelyének tagja Beskatulyázva című előadásában nyelvész szemmel vizsgálja meg az autizmus szakmai közösségeinek nyelvhasználatát és az autizmusról kialakult nézeteinket.

Hammer Ferenc médiakutató, az ELTE BTK Média és Kommunikáció Tanszékének vezetője a Netflixen bemutatott, Social Dilemma című dokumentumfilm kapcsán mondja el, hogy mit gondol a médiakutatás a film megállapításairól, majd a közönséget is bevonva kezdeményez beszélgetést a témáról.

Egzotikus utazásokra hívnak a Távol-keleti Intézet munkatársai.

Fajkuszné Kovács Ramóna, a Koreai Tanszék oktatója Dél-Korea példája kapcsán azt járja körül, hogy megférhet-e együtt a rendszerezett hagyományőrzés és a mindenre kiterjedő trendkövetés. Az intézet programjai között szó lesz még a japán tetoválásokról, a szigetország veszélyeztetett őshonos nyelveiről, a 800 éves múltra visszatekintő japán karikatúrákról, illetve a ma is semleges Szingapúrról vagy arról, hogyan vált a népi kultúra részévé a buddhista vallás Japánban.

Irsay-Nagy Balázs egyiptológus régész az egyiptomi Újbirodalom királyainak temetőjéről, a Királyok Völgyéről tart előadást az eseményen.

Borbás Gabriella Dóra, az ELTE BTK Alkalmazott Nyelvészeti és Fonetikai Tanszékének adjunktusa pedig a Szavakkal történő bántalmazás 47 módjáról című előadásában azt vizsgálja, hogy milyen nehezen felismerhető verbális agressziók léteznek, hogyan tudjuk beazonosítani ezeket, illetve hogy lehet-e nem szándékos a verbális agresszió.

A Ruszisztikai Kutatási és Módszertani Központ programján a kortárs orosz írónő, Ljudmila Ulickaja fiatalkori zsengéjéről, egy forgatókönyvíró kurzus felvételijére több mint negyven évvel ezelőtt írt Csak egy pestis című szövegéről szerveznek interaktív kerekasztal-beszélgetést. Emellett a 20-25 perces tudományos ismeretterjesztő „előadásmorzsák” ebben az évben a járvány- és karanténhelyzetek oroszországi történetével foglalkoznak.

Bencze Norbert, az Alkalmazott Nyelvészeti és Fonetikai Tanszék doktorandusza Sikeresen az első randin? – Tippek és trükkök vs. a nyelvi valóság címmel tart előadást a Kutatók éjszakáján.

A nyelvek iránt érdeklődők pedig villám lett- és litvánórán vehetnek részt, illetve Kutasy Mercédesz művészettörténész, műfordító előadásában Guillermo Cabrera Trükkös tigristrió című könyvének apropóján beszélget az érdeklődőkkel a latin-amerikai irodalmi művek fordításáról.

Az ELTE BTK Kutatók éjszakája teljes programja megtalálható a kar honlapján.

Borítókép: Érdeklődők kémiai kísérletet néznek az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Lágymányosi Campusán a Kutatók éjszakája országos rendezvénysorozaton

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!