Egészségmegőrzés

2017.09.09. 20:00

Öregít, csúfít, és halálos is lehet: számtalan érv szól a bűzölgő rudacskák ellen

Néhány ijesztő tévhitet pedig azonnal meg is cáfolunk a dohányzással kapcsolatban.

A dohányzás az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becslése szerint a rákhalálozás negyedében, az összes halálozás 15%-ában szerepet játszik, és a világon a második vezető halálok. A dohányosok átlagosan 8 évvel rövidebb életűek a nem dohányzóknál, és közülük minden második a dohányzás következménye miatt hal meg – írja a Fanny magazin.

A dohányzás emellett

  • Öregít: Aki cigarettázik, annak az arcbőre fakóbb, szárazabb, és a bőrén tízszer annyi ránc keletkezhet, mint a nem dohányzókén. Ha a cigizés mellé rendszeres napozás is társul, még rosszabb lesz a bőr állapota. Másrészről a dohányosoknak kétszeres a bőrrák-képződési kockázatuk a nem dohányzókéval összehasonlítva.
  • Hátrányos a fogamzásra: A nikotin hatására a fogamzási készség 10–40 százalékkal csökken két vérzés között. (A dohányos férfiaknak a nem dohányzók spermiumszámánál 15 százalékkal kevesebb ondósejtje van.)
  • Veszélyes kombináció: Ha egy nő cigizik és fogamzásgátlót is szed, esetében sokszorosára nő a trombózis kialakulásának kockázata.
  • Gyakori tévhitek

    „Csak” tüdőrákot okoz”

    Leginkább e rettenetes betegséget emlegetik, ha a dohányzás káros hatásairól van szó. Pedig a cigizők körében található a legtöbb COPD-s páciens is. Ez egy visszafordíthatatlan hörgőszűkülettel járó krónikus obstruktív tüdőbajt jelent.

    „Egyszer úgyis leszokom”

    Ha valaki azt gondolja, még fiatal, ezért „ráér” a leszokással, az téved. Minél hamarabb kezd dohányozni valaki, annál több kárt okoz a szervezetében.

    „Nem bírom nélküle”

    Sokan bújnak a kifogás mögé: cigizés nélkül nem bírják a stressz, a pörgést. Pedig ez ellentmondás: a bagó nem nyugtat meg, hiszen felgyorsítja a szervezet működését, gyorsítja a szívverést, vagyis erősíti a stressz kiváltotta káros hatásokat.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!