klímaváltozás

2019.09.06. 12:24

Oroszország kétszer olyan gyorsan melegszik, mint a világ többi része

A háttérben az üvegházhatású gázok koncentrációjának növekedése áll.

Forrás: Shutterstock

Oroszország 2,5-szer gyorsabban melegszik, mint a világ többi része – derült ki az ország környezetvédelmi hatóságának jelentéséből.

A rendszeres globális hőmérséklet-mérések kezdete óta az elmúlt négy évben rekordmeleget regisztráltak Oroszországban – olvasható az orosz környezetvédelmi minisztérium honlapján bemutatott jelentésben.

Évtizedenként 0,47 Celsius-fokos az átlagos hőmérséklet-emelkedés mértéke 1976 óta az országban. Ez a szám 2,5-szer nagyobb, mint ugyanebben az időszakban a hőmérséklet globális növekedése, amely 0,17-0,18 Celsius-fok évtizedenként.

A klímaváltozást erősítő egyik legfontosabb tényező az üvegházhatású gázok koncentrációjának növekedése – áll a jelentésben.

Oroszország az emelkedő hőmérsékletet felhasználta az Északi-sarkvidék fejlesztésére, az ország legészakibb részén húzódó északi tengeri útvonal menti kereskedelem növelésére.

Az útvonal vizei a klímaváltozás hatására az elmúlt években hosszabb időszakokra váltak hajózhatóvá.

Borítókép: illusztráció / Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!