kárpát-medence

2021.01.18. 15:00

Otthontól fűtött tél – a Bagossy Brothers értéktárat adott ki (videó)

A magyarlakta vidékeken egyre ismertebb Bagossy-fiúk immár nem csak dalban mondják el, mennyire fontos számukra, hogy hol van az otthonuk.

20200906 Kapolcs A Bagossy Brothers Company koncertje a településen a Völgyhétvége rendezvénysorozat alkalmából A képen: Bagossy Norbert, a zenekar vezetője, énekes Fotó: Pesthy Márton PM Veszprém Megyei Napló

Forrás: Veszprém Megyei Napló

Fotó: Pesthy Márton

Erdélyt, Székelyföldet, Gyergyószéket immár szép kiállítású albumban is népszerűsítik.

Az Otthontól fűtött tél – tájak, ízek, Bagossy

című kiadvány a helyi örök értékekből ad ízelítőt – tudhatták meg a köztévé Kárpát-medence című műsora legutóbbi adásának nézői.

– Az ötlet alapvetően a menedzserünktől született, ő látott egy évvel ezelőtt Németországban egy olyan téli tematikájú szakácskönyvet, amely arra buzdította, hogy kezdjünk el mi is gondolkodni egy telet felölelő, a gyergyói kultúrát, gasztronómiát, gyergyói tájakat és történeteket bemutató könyvben – mondta a gyergyószentmiklósi Tatár Attila, az együttes frontembere.

Túl az online könyvbemutatón, már a vásárlók postán kapják a példányokat, a visszajelzések pedig örömmel töltik el a készítő csapat tagjait. A fiúk azt vallják, az együttes hírneve csak egy csatorna volt arra, hogy a gyergyói értékek, a hagyományok ismertté váljanak a nagyvilág számára.

– A hagyományok, amelyek a télhez kapcsolódnak, az ünnepekhez, gondolok itt az angyaljárás, a téli ünnepek szokásain, főzési szokásokon át egészen a János és Szent István éneklésekig, az aprószentekig, olyan népi hagyományokig, amik lassan sok helyen már kihalófélben vannak – folytatta Tatár Attila.

Gyerekkorból felidézett emlékek által válnak ismertté az olvasó számára a gyergyószéki hagyományok.

Az albumban a Bagossy Brothers Company tagjai emlékeznek vissza az élményeikre. Bíró Barbara, Bagossy László menyasszonya, legutóbbi sikerdaluk, az „Olyan ő...” énekese az interjúk alapján szerkesztette frappáns, rövid történetekké.

– Még mindig a legkedvesebb emlékem szerintem, mert tudom, hogy milyen sokat jelentett akkor gyerekkoromban, az, amikor az egyik karácsonyi ajándék egy olyan ajándék volt, amiről azt hittem, hogy soha nem fogok majd megkapni. És ahogy sétáltam az utcán, a gyergyói játékboltnak a kirakatában, hol máshol, megláttam egy Supermen figurát, és ahogy én arra a Supermen figurára vágyakoztam legalább egy hónapig, és az angyalnak is nagyon kedvesen próbáltam megírni, hogy hozza el, és hogy megkaptam azt az ajándékot, ez egy nagyon-nagyon kedves ajándék volt – emlékezett Bagossy László basszusgitáros.

Az innen származóknak jól ismert ízeket, a távolról érkezőknek pedig vonzó ínyencségeket sorakoztat fel a kiadvány, amelynek célja a készítők szerint egyértelmű.

– Megpróbáltam olyan alapélelmiszereket választani, amik a környékünkön fellelhetőek, hogy legyen benne gomba, hal, vad, amit itt, az emberek istenigazából szoktak használni, csak én másként készítettem el. Ezzel a könyvvel meg tudtuk mutatni a Bagossy Brothers rajongótáborának, vagy egyáltalán azoknak az embereknek, akik Erdélyt vagy a környékünket nem ismerik annyira, hogy itt is vannak helyi értékek – üzente Zsigmond András, a Pongrác-tetői étterem séfje.

Ilyen ez a vidék, vendéghívogató télen is, ahol a havas tájban útra kelnek a szép mesék.

Az érdeklődés bizonyítja: érdemes volt kötetbe foglalni régi történeteket és ma is élő hagyományokat, a zenekar egyik dalából vett könyvcím pedig többet üzen, mint elsőre sejthető.

– Maga az otthontól fűtött tél, mint könyvcím az szerintem a legtalálóbb tud lenni egy ilyen könyvcímnek, mivel most is havazik, és itt kicsit a hóval jön meg, és a téllel jön meg ennek az időszaknak a melege – mondta Bagossy László, hiszen mikor hideg van kint, akkor lesznek igazán melegek a gyergyói otthonok.

Borítókép: archív Bagossy Brothers Company koncertfotó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!