Felfedezés

2017.09.20. 16:12

Rájöttek, honnan került oxigén a Föld légkörébe

A hely meglepőbb, mint sokan gondolnák.

A tudósok ma nagyjából egyetértenek abban, hogy oxigén nélkül lehetetlen lenne az élet a Földön. Az első 1,5 milliárd évben azonban gyakorlatilag még nem létezett szabad oxigén a bolygónkon, ez a 3-2,4 milliárd évvel ezelőtti időszakban változott meg – vagyis viszonylag hirtelen -, amikor először bukkant fel szabad oxigén az óceánokban, majd a légkörben is.

Felmerül a jogos kérdés: honnan csöppenhetett a légkörbe a hatalmas mennyiségű oxigén? Nos, svájci és kanadai tudósok úgy vélik, rájöttek a titokra: a háttérben valószínűleg a földkéreg változásai állnak. Klaus Mezger, a Berni Egyetem és Matthijs Smit, a University of British Columbia munkatársai ősi üledékrétegekben találtak arra utaló bizonyítékokat, hogyan történhetett a „nagy oxigénfelhalmozódás eseménye”. A kutatók eredményeikről a Nature Geoscience című tudományos lapban számoltak be.

Hogyan lehet „szabad” az oxigén?

Mivel a felfedezés az úgynevezett „szabad oxigén” megjelenésére koncentrál, fontos megmagyaráznunk, mi is ez tulajdonképpen. A cianobaktériumok (amiket korábban kékmoszatoknak neveztek, és a növények közé soroltak) már három milliárd évvel ezelőtt is végeztek fotoszintézist és ezzel termeltek szabad oxigént, ez azonban közvetlenül reakcióba lépett más elemekkel.

A földkéreg akkoriban még nagyon bazaltos, ezáltal bizonyos anyagokban (például vasban és magnéziumionokban) gazdag volt, ezek az anyagok azonban porladás és mállás révén bejutottak az óceánokba és reakcióba léptek a cianobaktériumok által termelt oxigénnel, így az nem tudott a légkörbe kerülni.

A nagy változás

A több milliárd éves üledékrétegek kémiai adataiból a kutatók megállapították, hogy a nagy oxigénfelhalmozódás idején megváltozott a Föld köpenyének (vagyis a legkülső, a kéreg alatti részének) összetétele, a kéreg pedig gránitossá vált, így kevesebb vasat tartalmazott, amely korábban megkötötte az oxigént. Ezáltal a tengerekben felhalmozódott a szabad oxigén, majd a vizek telítődtek és az oxigén végül a légkörbe jutott – fejtette ki Mezger.

”Régóta élt a feltételezés, hogy a folyamatban szerepet játszhatott a földkéreg összetételének változása, de most először tudtuk módszereinkkel alátámasztani„

- mondta a tudós.

Borítókép: Efired / Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!