aljas átverés

2017.09.28. 13:48

Rákosnak hazudta magát egy ausztrál blogger

Nemrég azonban kiderült, hogy soha nem volt agydaganata; kemény büntetést kapott.

A melbourne-i bíróság 410 ezer ausztrál dolláros (mintegy 85 millió forintos) bírságot szabott ki csütörtökön egy ausztrál bloggerre, aki azt hazudta, hogy agydaganatban szenvedett, de egészséges étkezéssel és alternatív gyógymódokkal sikerült eltüntetnie a tumort.

A 25 éves Belle Gibson azt állította, hogy az ájurvédikus gyógyászatnak és a glutént, illetve finomított cukrot kiiktató étkezésnek köszönhetően szabadult meg betegségétől. Gibson hazugságával becslések szerint körülbelül 420 ezer ausztrál dollárt (csaknem 87 millió forintot) kereshetett, miután 2013-ban receptkönyvet írt, honlapot és okostelefonos applikációt indított.

Gibson szépen felépített légvára 2015-ben omlott össze, miután kiderült: ígéretével ellentétben nem adományozott több ezer ausztrál dollárt daganatos betegségekkel kapcsolatos jótékony célokra. A blogger végül egy ausztrál folyóirattal készített 2016-os interjúban elárulta: soha sem volt rákos, és a csodálatos gyógyulásból egyetlen szó sem igaz.

Belle Gibson ellen ezután a helyi fogyasztóvédelmi hatóságok pert indítottak, és a bíróság végül úgy döntött, hogy az adományozással kapcsolatos hamis állításai, és az emberek jóhiszeműségéből húzott haszna miatt összesen 410 ezer ausztrál dollár bírságot kell fizetnie – írta honlapján a The Guardian című brit napilap. A bíró azt javasolta: az összeg legalább egy részét adományozzák azoknak a szervezeteknek és embereknek, akiknek Gibson eredetileg segítséget ígért.

Borítókép: bellegibson.net

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!