ezer fölötti jelentkezés

2018.04.25. 14:37

Rekordszámú nevezés érkezett a Dunai Regatta evezős versenyre

Közel 30 ezer résztvevőre számítanak a jövő szombaton a Műegyetem rakparton hatodik alkalommal sorra kerülő sport- és kulturális fesztivál sporteseményein.

Budapest, 2016. május 7. Az evezősök versenyének győztes csapata, a győri Széchenyi István Egyetem egysége a budapesti Dunai Regatta egyetemi evezősversenyen 2016. május 7-én. A versenyt negyedik alkalommal rendezte meg a Műegyetem rakparton a tehetséggondozással foglalkozó Antall József Tudásközpont.

Forrás: MTI Fotó:

Fotó: Balogh Zoltán

Gorácz Anikó, a szervező Antall József Tudásközpont (AJTK) arculat- és kommunikációs irodájának vezetője a szerdai sajtótájékoztatón elmondta, hogy az ingyenes fesztivál idén része a magyar V4-es elnökség hivatalos programsorozatának. Hozzátette: itthonról 18, a visegrádi országokból pedig további négy egyetem fiataljai vesznek részt a programokon.

Gorácz Anikó emlékeztetett rá, az induláskor az volt a céljuk, hogy az esemény sportolásra buzdítsa a hallgatókat, közösségeket építsen az egyetemek között, valamint felhívja a figyelmet a Duna sokszínű használatára. Ez idén azzal egészült ki, hogy a rendezvény erősítse a kapcsolatokat a régióban élő fiatalok között.

A Dunai Regatta evezős versenyén hat magyar felsőoktatási intézmény csapata mellett a lengyelországi Jagelló és a csehországi Pardubicei Egyetem nyolcasa méri össze erejét. Sárkányhajóban 19 egyetem egysége két futamban verseng majd egymással.

Járosi Péter, a Magyar Sárkányhajó Szövetség elnöke kiemelte: a jövő szombati esemény a csapatoknak egyben kvalifikációs verseny lesz a nyári, szegedi klub legénységek sárkányhajó világbajnokságára. Az evezős egységek a Vigadótól 2000 métert, a sárkányhajósok a Parlamenttől 3000 métert fognak teljesíteni, a cél mindkét esetben a Műegyetem rakpartnál lesz.

Pétervári-Molnár Bendegúz evezős olimpikon, a Budapesti Corvinus Egyetem csapatának kapitánya kifejtette: az egyetemi nyolcasok nagyrészt aktív evezősökből állnak össze. Hozzáfűzte: a táv teljesítését nehezíti, hogy a Duna legnehezebb szakaszán kell megtenniük, ahol a betonfalak miatt nagy a víz hullámzása.

Mint elhangzott, a fesztivál látogatói a vízi versenyeken kívül számos egyéb, olyan extrém- és látványsportággal is találkozhatnak, mint a strandröplabda, a streetball vagy a falmászás. Kellner Viktória, a Szabadtéri Testnevelési Egyesület alelnöke arról beszélt, hogy a rendezvény keretében street workoutban a legjobb 20 férfi és 10 női versenyző számára vb-selejtezőt tartanak, akárcsak freestyle fociban.

A programkínálatba idén először az e-sport is bekerült, a Sound of University zenei tehetségkutató döntősei pedig koncerteket adnak majd a rakparton. A május 5-i egész napos programsorozat délelőtt 10 órakor a strandröplabdával veszi kezdetét, a kulturális események az eredményhirdetést követően, 19 órától indulnak, majd a rendezvény egy vasárnap hajnalig tartó bulival zárul.

A regatta idejére leállítják majd a dunai hajóforgalmat, a fesztivál központi helyszínét, a Műegyetem rakpartot pedig lezárják az autók elől.

Borítókép: Az evezősök versenyének győztes csapata, a győri Széchenyi István Egyetem egysége a budapesti Dunai Regatta egyetemi evezősversenyen 2016-ban

Forrás: MTI Fotó/Balogh Zoltán

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!