Járvány

2021.06.19. 11:11

Rendkívül hatékony a Novavax által kifejlesztett vakcina

A vizsgálatok kimutatták, hogy az oltóanyag összességében 90,4 százalékos hatékonyságú, a mérsékelt és súlyos betegségekkel szemben pedig 100 százalékos védelmet nyújt.

Dr. Nita Patel, Director of Antibody discovery and Vaccine development, looks at a computer model showing the protein structure of a potential coronavirus, COVID-19, vaccine at Novavax labs in Gaithersburg, Maryland on March 20, 2020, one of the labs developing a vaccine for the coronavirus, COVID-19. (Photo by ANDREW CABALLERO-REYNOLDS / AFP) / “The erroneous mention[s] appearing in the metadata of this photo by ANDREW CABALLERO-REYNOLDS has been modified in AFP systems in the following manner: [Gaithersburg] instead of [Rockville]. Please immediately remove the erroneous mention[s] from all your online services and delete it (them) from your servers. If you have been authorized by AFP to distribute it (them) to third parties, please ensure that the same actions are carried out by them. Failure to promptly comply with these instructions will entail liability on your part for any continued or post notification usage. Therefore we thank you very much for all your attention and prompt action. We are sorry for the inconvenience this notification may cause and remain at your disposal for any further information you may require.”

Forrás: AFP

Fotó: ANDREW CABALLERO-REYNOLDS

KRendkívül hatékony a Novavax amerikai biotechnológiai vállalat által kifejlesztett, koronavírus elleni kétdózisú vakcina – ez derült ki a vállalat által hétfőn nyilvánosságra hozott kísérleti eredményekből.

A vizsgálatok – amelyekben 29 960-an vettek részt az Egyesült Államokban és Mexikóban – kimutatták, hogy az oltóanyag összességében 90,4 százalékos hatékonyságú, a mérsékelt és súlyos betegségekkel szemben pedig 100 százalékos védelmet nyújt. Az amerikai vakcina 91 százalékos hatékonyságúnak bizonyult a magas kockázati csoportba tartozó lakosok körében is, vagyis azok között, akik 65 évesnél idősebbek vagy annál fiatalabbak, de bizonyos társbetegségekben szenvednek.

„Ezek a klinikai eredmények megerősítik, hogy az NVX-CoV2373 rendkívül hatékony és teljes védelmet nyújt mind a közepes, mind a súlyos Covid-19-es fertőzésekkel szemben” – közölte Stanley C. Erck, a Novavax elnök-vezérigazgatója.

A most nyilvánosságra hozott eredmények megegyeznek a Pfizer-BioNTech és a Moderna vakcináinak hatékonyságával, amelyek a harmadik fázisú klinikai vizsgálatok során 95, illetve 94,1 százalékos hatékonyságot mutattak.

Hétfői sajtóközleményében a Novavax bejelentette: azt tervezik, hogy a harmadik negyedévben benyújtják a hatósági engedélyezéshez szükséges kiegészítéseiket. A vállalat közlése szerint miután jóváhagyták az oltóanyaguk forgalmazását, képesek lesznek havonta 100 millió dózis előállítására a harmadik negyedév végéig, és havi 150 millió adag gyártását tervezik az esztendő negyedik negyedévének végéig.

A Reuters hírügynökség összesítése szerint az Egyesült Államokban hétfőn átlépte a 600 ezret a koronavírusos megbetegedés következtében elhunyt emberek száma. Azt írták, az amerikai gyártású vakcinák korai bevetése nagymértékben lassította a halálesetek számának növekedési ütemét, azonban a lakosság körében tapasztalható oltási hajlandóság csökkenése miatt veszélybe kerülhet a Joe Biden amerikai elnök kormányzata által kitűzött cél.

Biden május elején jelentette be legújabb, a járvány elleni védekezéssel kapcsolatos célját, amely szerint július 4-éig 160 millió felnőtt amerikai a koronavírus elleni védettséghez szükséges minden oltását megkapja. Azt is mondta, hogy az Egyesült Államok nemzeti ünnepéig, a július 4-ei függetlenség napjáig a felnőtt lakosság 70 százalékának legalább egy adag vakcinát beadnak.

Az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) adatai szerint az Egyesült Államokban hétfőig 166 millió felnőttet oltottak be legalább egy adag koronavírus elleni vakcinával, de a beadott oltások száma jelentősen visszaesett az április közepi csúcshoz képest.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!