Vitorlázás

2018.04.18. 10:36

Száz nap múlva rajtol az ötvenedik Kékszalag

A július 26-án megkezdődő vitorlásversenyen rekordszámú, mintegy hatszáz hajó indulhat el.

Balatonfüred, 2016. július 14. A 48. Kékszalag Erste World Nagydíj tókerülõ vitorlásverseny mezõnye rajt után Balatonfüreden 2016. július 14-én. MTI Fotó: Bodnár Boglárka

Forrás: MTI

Fotó: Bodnár Boglárka

„Az 50. Kékszalag Erste Nagydíj reményeink szerint rekordot hoz, várhatóan több mint 600 hajó indulhat el a jubileumi versenyen. Nem feledkezünk meg a nézőkről sem, akiket a korábbinál több helyszínen számos esemény, például koncertek és kulturális programok várnak majd a parton” – idézte a Magyar Vitorlás Szövetség közleménye Holczhauser András főtitkárt.

Nemcsak az első helyen befutó hajók kapnak díjat, hanem elismerésben részesül többek között a klasszikus osztályok legeredményesebb hajója, a legjobban navigáló hajó csapata, továbbá a legidősebb és legfiatalabb versenyző is.

Emellett az 1940-ben és 1942-ben rendezett Kékszalagon győztes hajó kormányosáról, Gordon Evelynről elnevezett különdíjban részesül az abszolút értékelésben legeredményesebb női kormányos is.

A 2017-es Kékszalagon az 526 nevezett hajóból 395 ért érvényesen célba. A győztes hajó, a Litkey Farkas vezette Festipay alig több mint 10 óra alatt teljesítette a távot.

Az első Kékszalagot 84 évvel ezelőtt, 1934-ben rendezték, de mivel több év is volt, amikor elmaradt a futam, az idei lesz az ötvenedik verseny.

Európa legrégebbi és leghosszabb tókerülő viadalán a vitorlásoknak a 155 kilométeres Balatonfüred – Balatonkenese – Siófok – Tihany – Keszthely – Tihany – Balatonfüred útvonalat kell teljesíteniük kikötés és külső segítség igénybevétele nélkül, maximum 48 óra alatt.

A Kékszalag jelenlegi abszolút időrekordját a Józsa Márton kormányozta Fifty-Fifty, egy kétárbocos, kéttestű, magyar fejlesztésű hajó tartja, amely 2014-ben 7 óra 13 perc 57 másodperc alatt ért célba.

A 48. Kékszalag mezőnye a balatonfüredi rajt után 2016. július 14-én.

MTI Fotó: Bodnár Boglárka

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!