túlélési gyakorlat

2020.04.07. 20:16

Százéves német szabóság is átállt a maszkok gyártására

A színes nyakkendőiről híres műhelyt elárasztják a megrendelések, amióta két héttel ezelőtt felfüggesztette hagyományos termékeinek gyártását, és azóta csak maszkokat varrat.

Coronavirus - Tie manufactory Auerbach

Forrás: AFP/DPA

Fotó: Carsten Koall

A színes nyakkendőiről híres, százéves német Auerbach szabóságot elárasztják a megrendelések: két héttel ezelőtt ugyanis felfüggesztette hagyományos termékeinek gyártását, és azóta csak maszkokat varrat.

Mióta a műhely meghirdette új termékét, nyolcezer megrendelést kapott kézzel varrott maszkjaira, amelyeket darabonként 18 eurós (6400 forintos) áron lehet megvenni.

A cég igazgatója, Jan-Henrik Maria Scheper-Stuke elmondta, hogy hét varrónőjük mellé további húszat kellett felvenni, hogy képesek legyenek kielégíteni a megrendelésáradatot. Naponta 800-1000 új maszkot rendelnek tőlük.

A szükség az innováció szülőanyja – tette hozzá az igazgató, hangsúlyozva, hogy nincs profit a maszkokon, csak a bekerülési költséget akarják fedezni az árból. „Ez egy túlélési gyakorlat. De már alig várjuk, hogy visszatérjünk a különleges alkalmakra, például esküvőre rendelt nyakkendőkhöz” – mondta.

Az online megrendelések zöme Németországból, Ausztriából és Svájcból érkezik, de Hongkongból is kértek már tőlük maszkot.

Az igazgató elmondta, hogy mikor meghirdették a varrónői állásokat, több száz jelentkezőjük volt. Sokakat el kellett utasítani, az új varrónőket pedig be kellett tanítani a maszkvarrásra.

Németországban, ahol eddig mintegy százezer a megerősített koronavírus-fertőzöttek száma, és a járványnak kicsivel több mint 1600 halálos áldozata volt, nem kötelező a maszk viselése.

Angela Merkel hétfőn arról beszélt, hogy a maszk viselése nem feltétlenül védi meg az embert a koronavírus-fertőzéstől, és a textilből készült maszkok esetleg a vírus terjedésének kockázatát is növelhetik, ha nem mossák és vasalják őket rendszeresen. „A helytelen használat végzetes következményekkel járhat” – figyelmeztetett a német kancellár.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!