Thalasszoterápia

2017.07.13. 17:20

Szépségszótár mindenkinek

A kozmetikai ipar ugrásszerűen fejlődésen ment át az elmúlt évtizedek során. Nem csoda, hogy sokan már képtelenek kiigazodni az újabb és újabb hatóanyagok és szépészeti beavatkozások között. Íme, néhány szakkifejezés és a magyarázatuk.

A, mint

AHA-savak

Alpha-hydroxi-acid: a természetes hámlást elősegítő gyümölcssavakat hívják így. Ide tartozik a citrom-, a tej-, a glikol- és az almasav is. Népszerűségüket annak köszönhetik, hogy nemcsak eltávolítják az elhalt hámsejteket, de a sejtmegújító folyamatokat is beindítják.

B, mint

Botox

A Botox a Clostridium botulinum baktérium által előállított méreganyag neve, amely az idegek és az izmok, ezáltal pedig a ráncok nagy részéért felelős mimikai izmok működését is blokkolja. A szépségápolásban kis mennyiségben alkalmazzák, az arc egyes területein injekciózzák a bőr alá. A hatása azonban nem végleges, körülbelül fél-egyév múlva újra láthatóvá válnak a ráncok, ezért ilyenkor meg kell ismételni az eljárást. Az idő előrehaladtával azonban egyre ritkábban kell alkalmazni a kezelést.

H, mint

Hipoallergén

Ha egy készítmény ilyen, akkor bőrgyógyászok tesztelték, és nem tartalmaz olyan anyagokat, amelyek allergiás reakciót válthatnának ki.

Hialuronsav

Az emberi kötőszövetben természetes formában is megtalálható anyag felelős a bőrünk feszességéért és folyadékmegtartó képességéért. A kisbabák szervezetében van belőle a legtöbb, majd az idő múlásával egyre inkább csökken a mennyisége. A szépségápolási készítmények ezt a hiányt próbálják pótolni, hogy a bőr visszanyerje fiatalos feszességét.

K, mint

Kollagén

A bőr 70 %-át ez a fonalas szerkezetű, az élő szervezet kötő- és hámszöveteiben előforduló fehérje alkotja, rugalmasságot kölcsönözve az arcbőrnek. A kollagén fiatalabb korban még oldott állapotban van, idővel azonban egyre merevebbé válik, így kialakulnak a ráncok, a bőr pedig rugalmatlanná válik.

L, mint

Lipid

Ez a zsírszerű anyag védőréteget képez a bőrön, így óvva azt a kiszáradástól.

M, mint

Mezoterápia

A bőrfiatalító szépészeti beavatkozás során mikroinjekciózással speciális vitamin- és hatóanyag- komplexumot (többek között hialuronsavat) juttatnak a bőr alá. Az orvosolni kívánt területet a problémától függően különböző mélységben kezelik, felületi érzéstelenítés után.

Mikrodermabrázió

A bőrhámlasztás egyik módja, amikor a kozmetikus lecsiszolja a bőr felső rétegét, és ezzel egy új, fiatal hámréteg kialakítására serkenti a bőrt. Kúraszerűen alkalmazzák, a hatás kb. 8 kezelés után igazán látványos.

P, mint

Parabénmentes

Ezt a tartósítószert használják a kozmetikai termékek konzerválására. Mivel allergiás reakciót válthat ki, ezért egyre több gyártó helyettesíti természetes anyagokkal, azt is feltüntetve ilyenkor a dobozon, hogy a termék „parabénmentes”.

Q, mint

Q10 koenzim

Remek antioxidáns és öregedésgátló hatású, így fontos szerepe van az emberi test energiaellátásában. 25-30 éves korunkig a szervezet maga állítja elő, ezután azonban már kívülről kell pótolni a hiányát. A Q10 koenzimet tartalmazó készítmények elősegítik a bőr természetes regenerációját.

U, mint

UVA, UVB

Ez a kétfajta sugárzás felelős a nap káros hatásaiért. A bőr öregedéséért felelős UVA-sugarak mélyre hatolnak, és a hatásuk nem azonnali, míg az UVB-sugarak a bőr felső rétegét érintik, és leégést okoznak. Mindkettő felelős lehet a bőrrák kialakulásáért.

T, mint

Thalasszoterápia

A komplex tengervízkezelés (ásványi sókkal, iszappal, algákkal) megszabadít a stressztől, a mozgásszervi panaszoktól, és a bőrt is széppé teszi.

További szépségápolási tanácsokat és más érdekes cikkeket talál a szerdánként megjelenő Fanny magazinban; keresse az újságárusoknál!

 

 

Címkék#hialuron

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!