hazai helyzet

2019.06.20. 21:45

Szerencsére még nem fészkelték be magukat a tigrisszúnyogok

Egyelőre nem alakult ki stabil populációja az ázsiai tigrisszúnyognak (más néven ázsiai zebraszúnyog) Magyarországon – mondta Soltész Zoltán, a Magyar Tudományos Akadémia Ökológiai Kutatóközpontjának kutatója.

Asian Tiger Mosquito biting on finger Spain. Invasive, potentially disease-carrying species around the world, photographed in Catalonia, Spain, where it is present since 2004. Biosphoto / Roger Eritja

Forrás: AFP / Biosphoto

Fotó: Roger Eritja

A kutató az M1 aktuális csatorna és a Kossuth Rádió közös műsorában elmondta, az elmúlt években

három új invazív faj jelent meg Magyarországon, ezek egyike az ázsiai zebraszúnyog.

A három faj közül

a tigrisszúnyog terjeszti a legtöbb kórokozót, de ahhoz, hogy veszélyes betegségekkel fertőzzön, előbb egy stabil populációra lenne szükség.

Jelenleg azonban folyamatos újrabetelepülésről van szó, ezért csak az adott év kései szakaszában bukkan fel, de az év elején soha.

Hozzátette,

Olaszországban és Horvátországban már stabil populációja van a tigrisszúnyognak, valószínűleg onnan érkeznek ide is ezek az állatok,

amelyek a már említett időszakban szaporodni is képesek.

A körülbelül fél centiméter hosszúságú állat abban különböznek a hazai szúnyogoktól, hogy teljesen feketék, de a testüket különböző pontokon világos pikkelyek díszítik.

A Magyarországon megtalálható fajok a nyugat-nílusi vírust, bőr- és szívférgességet, illetve usutuvírust terjeszthetnek.

Borítókép: a képen az ellenség

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!