szépségápolás

2018.11.14. 14:04

Tényleg tudja, mi van az arckrémében?

Peptid, kollagén, Q10: nem árt tisztában lenni az összetevőkkel.

Antioxidánsok, peptidek, Q10: ugye, ismerősen cseng a hatóanyagok neve? A Vasárnap Reggel cikke elárulja, melyik mit jelent pontosan!

Antioxidánsok

A stressz és az UV-sugárzás hatására képződő, káros szabad gyökök elősegítik a bőr öregedését. Ám az antioxidánsok, például a C- és E-vitamin, képesek semlegesíteni ezeket az agresszív molekulákat, ezért is találhatók meg annyi öregedésgátló krémben.

Ceramidok

A test saját zsírtartalmú molekulái, a ceramidok, a bőr legfelső rétegének alkotórészei. Ezek „tartják össze” a hámsejteket, ezáltal védik a bőrt a folyadékvesztéstől. Számuk az idő múlásával csökken, ezért sok krém tartalmaz növényi ceramidokat.

Hialuronsav

A kötőszövetek egyik nélkülözhetetlen alkotóeleme, amely összekapcsolja egymással a sejteket, és gondoskodik a bőr vízháztartásának egyensúlyáról. Idővel a szervezet sajnos ebből is egyre kevesebbet termel, emiatt igyekeznek külsőleg pótolni a hiányát.

Kollagén

Ez a fehérjékből álló védőanyag a kötőszövet mintegy 30 százalékát teszi ki. A test az életkor előrehaladtával egyre kevesebbet termel belőle, így a bőr is petyhüdtebbé válik. Bizonyos krémek állítólag elősegítik az új kollagénrostok képződését.

Peptidek

A fehérje alkotórészei, serkentik a bőrsejtek természetes regenerációját. A krémekhez vagy mesterségesen állítják elő, vagy például a szójából vonják ki őket. Növelik a sejtmegújulás sebességét, így gondoskodnak arról, hogy az arckontúrok feszesebbé váljanak.

Q10

Ez a vitaminszerű vegyület a sejtek alkotóelemeként kiemelkedő szerepet játszik a szabad gyökök elleni védekezésben – ezáltal pedig az öregedés elleni harcban is hatékony fegyver. A krémek alkotóelemeként is kifejti sejtvédő és sejtmegújító hatását.

Borítókép: Illusztráció / Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!