korosztálytól függetlenül

2019.11.19. 12:55

Tévhitek és igazságok a szépségápolásban 

Az embernek bizony tennie is kell azért, hogy minél tovább megőrizze vonzó külsejét.

Forrás: Shutterstock

Fotó: LADO

Sokan vallják azt a nézetet, miszerint minél hosszabb ideje használnak egy krémet, annál gyengébb lesz az összetevők hatása. Éppen ezért viszonylag gyakran – vannak, akik félévente, mások akár negyedévente, vagy havonta – váltogatják a kozmetikumaikat.

Ez az állítás azonban nem igaz.

Az olyan hatóanyagoknak, mint például a vízmegkötő hialuronsav, időre van szükségük a látványos eredményhez, ezért egy ilyen krémet legalább 4 hétig kell alkalmazni ahhoz, hogy javulás mutatkozzon. A további használat már a hatás fenntartását célozza.

Bőrápoló készítményeket alkalmazni sosincs túl korán vagy túl későn. Már akár egész fiatalon el lehet kezdeni a ránctalanítókrémek használatát.

Bármilyen sokkoló is a tény, a bőr öregedése bizony már a húszas évek második felében elkezdődik, ezért onnantól célszerű a bőrtípusnak megfelelő, elsősorban hidratáló terméket használni. Később a ráncok kialakulását megelőző-késleltető, majd az azokat halványító készítmények következnek, az érett bőr pedig már feltöltést, feszesítést kíván. Amennyiben folyamatosan az életkorának megfelelő krémeket választ, kitolhatja ezeket a fázisokat, bekapcsolódni pedig bármikor érdemes a bőrápolási programba.

Azok, akik megtehetik, hogy drága krémeket használjanak, sokszor hangoztatják, hogy az olcsó kozmetikumok egyáltalán nem hatásosak. Ez azonban nem igaz.

Nem a márkanév biztosítja a megfelelő hatékonyságot, hanem a gondosan válogatott összetevők, illetve azok hatékony kombinációja. A nagy márkák sokat költenek reklámozásra, és ez a költség beépül a termékek árába. Szintén sokba kerül a látványos csomagolás, pedig a lényeg nem a tégelyen, hanem a tégelyben van.

Anyagi szempontból, és talán a kényelmesség miatt, hajlamosak vagyunk elhinni, hogy a bőrnek mindössze egyféle ápolókrémre van szüksége. Ez azonban egyáltalán nem biztos, hogy igaz.

Olykor kipirosodik és száraz, míg máskor fáradt, fakó színű? Máris egyértelmű, hogy nem lehet mindig ugyanazzal a krémmel orvosolni a bőrproblémákat, vagyis figyelembe kell venni, milyen tápanyagra szomjazik épp az arca. Emellett a különböző területek is igényelhetnek speciális termékeket (pl. szemránckrém), továbbá fontos a nap-, illetve az évszakoknak megfelelő készítmények helyes alkalmazása is.

Akinek zsíros a bőre, gyakran küzd pattanásokkal, mitesszerekkel. Ugyanakkor számukra megnyugtatás lehet, hogy szakemberek szerint a száraz bőrtípus hamarabb ráncosodik. És ez valóban igaz is.

A nedvességhiány bizony a hám kiszáradásához és ráncosodásához vezet, és ez a bőrtípus hajlamosabb az irritációra is. Rendkívül fontos, hogy reggel és este is megfelelő táplálásban részesüljön olyan készítményekkel, amelyek nedvességmegkötő anyagokat tartalmaznak és gazdag textúrájúak. Így megelőzhető az idő előtti ráncosodás, és kivédhetőek a környezeti károsító hatások.

A smink alatt nem tud lélegezni a bőr, és ez idő előtti öregedéséhez vezet. Sokan – tévesen – ezzel magyarázzák, miért csak ünnepi alkalmakkor festik ki magukat.

A korszerű kozmetikumok azonban egyáltalán nem roncsolják a bőrt, épp ellenkezőleg, táplálják azt. A legtöbb mai alapozó, púder hidratál, és bőrkisimító, fényvédő hatóanyagokat tartalmaz. A rúzsok és a szemhéjfestékek is tele vannak ápoló összetevőkkel. Ez persze nem jelenti azt, hogy tartós viseletre tervezték őket: a nap végén gondosan el kell távolítania a sminket, hogy a megfelelő bőrtápláló készítményt felvihesse az arcára.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!