veszély

2018.05.07. 15:47

Tovább fenyegeti a klamídia a koalákat

Egyre kevesebb van belőlük, ezért Ausztráliában nagyszabású stratégiát hirdettek a vadon élő koalák megmentésére.

Az egyre fogyatkozó számú vadon élő koala megmentésére jelentettek be nagyszabású stratégiát a délkelet-ausztráliai Új-Dél-Wales államban, amely 45 millió ausztrál dollárt (8,9 milliárd forint) szán a területén élő őshonos erszényesek megóvására.

Új-Dél-Wales állam miniszterelnöke, Gladys Berejiklian és környezetügyi minisztere, Gabrielle Upton vasárnap elmondta, hogy a Koala Stratégia büdzséjének csaknem felét a koaláknak szánt új, 24 ezer hektárnyi védett övezet kialakítására fordítják.

„Nem akarjuk, hogy fél évszázadon belül a gyerekek a könyveket lapozgatva azt mondják, így nézett ki régen egy koala”

– mondta Berejiklian a sydney-i sajtótájékoztatón.

Az Ausztrália jelképének számító koalák az ország keleti és délkeleti partvonala mentén élnek. Legnagyobb számban azonban Új-Dél-Wales középső és északi partvonalánál fordulnak elő, ahol a populációjuk 26 százalékkal esett vissza az elmúlt 20 évben, csaknem 36 ezer példányra csökkenve.

Hat évvel ezelőtt az ausztrál szövetségi kormány sebezhetőnek nyilvánította Queensland és Új-Dél-Wales államok, valamint az Ausztráliai fővárosi terület koalapopulációit. Az Ausztrál Koala Alapítvány becslései szerint országszerte ma már mindössze 80 ezer példány él vadon.

Az Ausztrália jelképének számító állatokra a természetes élőhelyeik elvesztése, a járművekkel való szerencsétlen találkozások és a szexuális úton terjedő klamídia (chlamydia) okozta betegségek jelentik a legnagyobb fenyegetést.

A vasárnap meghirdetett stratégia keretében egy koalakórházat és turisztikai központot is létrehoznak a beteg vagy sérült állatok ellátására, azzal a reménnyel, hogy a következő években koalakórházak egész hálózatát sikerül kiépíteni az országban.

A 45 millió ausztrál dolláros csomag az eddigi legnagyobb összeg, amelyet ausztrál állam meghirdetett a vadon élő koalák megóvására, és az illetékesek szerint a mostani stratégia csupán az első szakasza annak a hosszú távú programnak, amelynek keretében stabilizálni és idővel növelni szeretnék az Új-Dél-Walesben élő erszényesek számát.

Az Ausztrál Környezetvédelmi Alapítvány márciusi jelentése szerint Ausztrália „kihalási válsággal” néz szembe, és a koala csupán egyike annak „az 1907 fajnak és ökológiai közösségnek, amely a törvények alapján fenyegetettnek számít”.

„A szomorú valóság az, hogy Ausztrália világelső a kihalások tekintetében” – írták a szakemberek a jelentésben. Az ausztrál kormány adatai szerint eddig 27 emlősfajt nyilvánítottak kipusztultnak, az ország egyik jelképének számító erszényes ördög a veszélyeztetett állatok listáján szerepel, míg a vombat és az oposszum súlyosan veszélyeztetettnek számít.

Borítókép: Illusztráció / Shutterstock / worldswildlifewonders

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!