Kertészkedés

2017.09.29. 09:10

Most ültesse el a retket, a spenótot, a sóskát és a fokhagymát!

Ősszel is ezernyi tennivaló akad a kiskertben annak ellenére is, hogy a legtöbb zöldséget már összeszedtük.

A kiskertekben is fel kell készülnünk a hidegebb, csapadékosabb időjárásra. Előkészíthetjük a talajt és a már letermett növényeinket a következő évre, de vannak olyan zöldségek, amelyeket még most is elültethetünk, ilyen a hónapos retek, a fejes- és áttelelő saláta, a spenót és a sóska, a kapor, a mák, de fokhagymát is duggathatunk most – derül ki a teol.hu cikkéből. Használjuk ki a hónap utolsó hétvégéjét, amelyen az előrejelzések szerint gyönyörű, kertészkedésre kiváló időnk lesz!

A bogyósok szaporítása

A bogyós gyümölcsökkel is érdemes foglalkoznunk ebben a hónapban, ugyanis a szedret is most szaporíthatjuk. A merev vesszőjű fajtákat sarjakról, a kúszót pedig fejbujtással szaporítjuk. Szeptemberben a szederinda csúcsát fejjel lefelé laza, tápdús földbe dugjuk. Ehhez előbb készítsünk egy gödröt, hajtsuk le az indát, tegyük a földbe, és takarjuk be a talajjal, majd óvatosan tapossuk meg a földet, ami fontos, hogy nyirkos legyen. November körül a hajtáscsúcs meggyökeresedik, és amikor már elérte a 20–25 centimétert, leválaszthatjuk az anyatőről.

A szamócaindák eltávolítására is megfelelő most az idő, érdemes még egyszer átnézni a szamócatöveket, és levágni róluk a megmaradt indákat, ugyanis gyengíthetik a töveket. Ha a szamócát augusztus végén, szeptemberben ültetjük, jövőre már szüretelhetjük is a piros terméseket.

Ehhez válasszunk erős, betegségektől mentes, dús gyökérzetű palántákat, melyeket lehetőleg földlabdával együtt ültessünk el. A már meglévő, túlszaporodott vagy 3-4 éves szamócaültetvényeket is most ültessük szét. A ribiszke-, egres- és köszmétebokrokat ritkítsuk meg. A levegő és a fény minden ágat érjen, a lényeg, hogy ne árnyékolják egymást.

A málna- és szedervesszőket a föld felett közvetlenül vágjuk le, és tövenként a legerősebb hajtásokból hagyjunk meg 5-6 tövet. A támrendszert ilyenkor a legjobb felújítani, kibővíteni.

Védekezés a kártevők ellen

A metszés során keletkezett növényi hulladékot soha ne hagyjuk a bokrok alatt, mert ezekben általában mindig találhatók kórokozók és kártevők.

Szeptemberben a kártevők és a gombák ellen még el kell végezni a zárópermetezéseket. A peronoszpóra gombája a lehullott levelekben és a kéregrészeken telel át, a lisztharmat gomba termőtesteit pedig fekete pontok alakjában láthatjuk a leveleken. A kajszifák gutaütésére az ágak vagy később az egész fa elszáradásából következtethetünk. A kórokozók ősszel sebeken keresztül fertőznek, ezért lombhullás után metszeni permetezés nélkül nem szabad.

A zöldségfélék és a burgonya betakarítása után a növényi maradványokat szedjük össze és égessük el. Ez különösen ott fontos, ahol paradicsomvész-burgonyavész volt a kiskertben. A kórokozó nem fog eltűnni, ott marad a talajban, és ha a vetésforgót nem tartjuk be, nagy eséllyel jövőre is megbetegszik a paradicsomunk és burgonyánk.

A fűszernövények

A bors- és fodormentát, valamint a citromfüvet most tőosztással szaporíthatjuk. A növényeket ássuk ki, majd a gyökérsarjakat válasszuk el egymástól egy metszőolló segítségével. A szétválasztott növények ne legyenek túl kicsik, és tartalmazzanak legalább három hajtást.

Az ültetés után bőségesen locsoljuk be a fűszernövényeket. A mentaféléken megjelenő rozsda esős időjárás esetén akár az egész állományt tönkreteheti. Amint észleljük a betegséget, az egész hajtást közvetlenül a talaj fölött vágjuk le. A levendulát, zsályát és kakukkfüvet, hogy jobban átvészeljék a téli fagyokat, metsszük vissza a felére.

(Borítókép: Shutterstock)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!