Előrejelzés

2020.12.31. 13:06

UNICEF: jövőre több mint tízmillió lesz a súlyosan alultáplált gyerekek száma a Földön

Jövőre több mint tízmillió lesz a súlyosan alultáplált gyerekek száma a Kongói Demokratikus Köztársaságban, Északkelet-Nigériában, a Száhel-övezet középső részén, Dél-Szudánban és Jemenben – olvasható az ENSZ Gyermekalapjának (UNICEF) szerdán kiadott előrejelzésében.

Forrás: Shutterstock

Ezekben az országokban, illetve térségekben „súlyos humanitárius válság” alakult ki, aminek okai az élelmiszer-biztonság egyre nagyobb hiánya, a koronavírus-járvány és a fegyveres konfliktusok, illetve ezeknek a körülményeknek a halmozódása, ami már éhínséghez vezethet. Azokban a térségekben, ahol a fegyveres konfliktusok, a természeti vagy ember okozta katasztrófák és a klímaváltozás eddig „csak” élelemszűkét okozott, a Covid-19 betegség terjedése a katasztrófa szélére sodorta az embereket. Míg a családok eddig küszködve ugyan, de fenn tudták tartani magukat, most már közvetlenül fenyegeti őket az éhínség állapította meg Henrietta Fore, az UNICEF ügyvezető igazgatója. „Nem hagyhatjuk, hogy a járvány elfeledett áldozatai legyenek!” tette hozzá.

A súlyos alultápláltság az egyik leggyakoribb oka az öt éven aluli gyerekek halálának a világon. Ennek megelőzésére a UNICEF a segélyszervezetekhez és általában a nemzetközi közösséghez fordult segítségért. A szervezetnek több mint egymilliárd dollárra van szüksége ahhoz, hogy élelmiszersegélyekkel megmentse az éhínség fenyegette gyerekek életét.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!