rendhagyó recept

2017.10.07. 06:00

Unja a hagyományos lasagnét? Íme három újító változat

Sósan, édesen vagy fűszeresen is elkészítheti, a tésztalapocskák nem fogják cserbenhagyni!

A lasagne sokak kedvence, a következő változatokban viszont az a különleges, hogy kiadós egytálételként vagy desszertként egyaránt megállják a helyüket!

Édesen: Almás-mogyorós

Hozzávalók (4 személyre): 10-12 db lasagnelap, 4 db füge, 50 g mogyoró (durvára törve), 30 g mazsola, 60 g zsemlemorzsa, 600 g alma, 100 g vaj, 1 csipet só, 1/2 tk só, 1 db citrom reszelt héja, 1 ek olívaolaj

Elkészítése: A fügét és az almát vágjuk apróra. A zsemlemorzsát, az almát, a mogyorót, a fügét és a mazsolát pirítsuk meg a vajon, majd 50 ml vízben pároljuk tovább a masszát. Sózzuk, borsozzuk meg, majd szórjuk bele a citromhéjat is. Egy tűzálló tálat vajazzunk ki, öntsük bele az almás massza egy részét, aztán borítsuk be a tésztalapokkal. Ismételjük a műveletet addig, amíg meg nem telik a tál. A legfelső réteg almás-mogyorós töltelék legyen. 25 percig süssük.

Elkészítési idő: 60 perc

Zöldséggel: Gombás-répás

Hozzávalók (4 személyre): 10-12 db lasagnelap, 500 g sárgarépa, 500 g csiperke gomba, 100 g vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma (áttörve), 1 szál póréhagyma, 300 g zöldborsó, 40 g vaj, 50 g liszt, 100 ml tej, só, bors, bazsalikom, 1 csipet szerecsendió, 200 g reszelt parmezán

Elkészítése: A répát és a gombát vágjuk darabokra. A vöröshagymát aprítsuk fel, a pórét vékonyan karikázzuk fel. Főzzük össze a répát és a hagymákat 1 liter vízben, majd 5 perc elteltével adjuk hozzá a gombát és a borsót is. A zöldséget szűrjük le, a levet öntsük vissza a fazékba. A tepsit kenjük ki a vaj felével, a maradékban pirítsuk meg a lisztet. Kevergetés mellett öntsük fel a tejjel és a húslevessel. Melegítsük át, majd ízesítsük a sóval, a borssal, a bazsalikommal, a szerecsendióval és a citromlével. Forgassuk bele a zöldségeket. Rétegezve rakjuk a sütőformába a tésztalapokat és a zöldséges szószt. Szórjuk a tetejére a sajtot, és 30 perc alatt süssük készre.

Elkészítési idő: 75 perc

Hússal: Bolognai

Hozzávalók (4 személyre): 10-12 db lasagnelap, 1 db sárgarépa, 1 csokor zeller- és petrezselyemzöld, 1 fej vöröshagyma, 2 ek olaj, 500 g darált marhahús, 4 ek paradicsompüré, só bors, bazsalikom, 200 ml zöldségleves-alaplé, 100 g reszelt parmezán, 400 ml tej, 2 ek liszt, 2 ek vaj + a tepsi kikenéséhez, 2 db paradicsom

Elkészítése: Az olajon pirítsuk meg a hagymát, aztán a húst is. Tegyük rá a paradicsompürét, a felkockázott zöldségeket, a fűszereket, majd öntsük fel az instant levessel. Az egészet pároljuk kb. 15-20 percig. Közben készítsük el a besamelmártást: olvasszuk meg a vajat, pirítsuk meg benne a lisztet, és öntsük fel a tejjel. A tepsit vajazzuk ki, kanalazzunk bele a besamelből, majd fedjük le a tésztalapokkal. Ezután jöhet a húsos ragu. Addig ismételjük a rétegezést, amíg meg nem telik a tepsi. A tetejére szórjuk rá az összes parmezánt, és 30 perc alatt süssük aranybarnára.

Elkészítési idő: 70 perc

Borítókép: Monkey Business Images/Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!