nagy élmény lesz

2017.12.07. 17:52

Várakba és kastélyokba is kirándulhatnak jövőre a táborozó gyerekek

A felújított épületekben számtalan program várja majd az odalátogató pedagógusokat és gyerekeket.

A Nemzeti Kastély- és Várprogramban felújított helyszínek egy részébe is szerveznek jövőre iskolai kirándulásokat és nyári táborokat – jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára csütörtöki sajtótájékoztatón, Budapesten.

Rétvári Bence elmondta: a megújuló táborokban különféle tematikák mentén kínálnak programokat a következő nyártól kezdve a pedagógusok és szülők számára egyaránt, folyamatosan bővülő rendszerben. A sokszínű kínálatban helyet kapnak nomád, kaland és sport táborok, közlekedési ismereteket fejlesztő, vagy a természetvédelmet központba helyező egy hetes, vagy napközis táborok, de szerveznek idegen nyelvi táborokat és olyanokat is, amelyekben kiemelt figyelmet fordítanak a tudatos fogyasztói magatartásra való nevelésre, a digitális alkotásra, valamint a kulturális identitás és a hagyományok megőrzésére.

Élménnyel tanulni

Ebbe a tervbe illeszkednek bele jövőre a Nemzeti Kastély- és Várprogram során megújuló épületekbe szervezett programok, táborok is, amelyek a tankönyveknél hatékonyabban képesek az ismeretek átadására – tette hozzá Virág Zsolt, a Nemzeti Kastélyprogram és a Nemzeti Várprogram végrehajtásáért felelős miniszteri biztos. Virág Zsolt felidézte, hogy a programban 39 műemlék, 20 kastély és 19 vár kapott helyet, ebből 11 felújított épület fogadja már a látogatókat.

Kiemelte: a program helyszínei olyan egységes, európai színvonalú egységet alkotnak majd, amelyek megalapozzák a korszerű és hosszútávon fenntartható műemlékhasználatot.

Korosztályra szabva

A program 55 milliárd forintos európai uniós forintból gazdálkodik és egy-egy projektre 1,5 milliárd jut. Ahol a műszaki igények indokolják, a további forrásokat a kormány biztosítja.

Virág Zsolt elmondta, hogy minden helyszínen a fejlesztési koncepció részét képezi egy olyan oktatási és ismeretterjesztő program megvalósítása, amelyet speciálisan az általános iskolás korosztály számára dolgoztak ki. A program különböző elemei a tankönyvi információszerzést egészítik ki az élményalapú oktatás különböző eszközeivel.

A múzeumpedagógiai foglalkozások minden helyszínen elérhetők lesznek, és több korosztályra, legalább négy-öt programmal fókuszálnak majd. A programok között kincskereső játékok, szabaduló szobák, történelmi csapatjátékok, valamint digitális és interaktív élmények egyaránt megtalálhatók.

Borítókép: MTI / Komka Péter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!