természetközeli sport

2019.03.05. 16:15

Verhetetlenek a magyar horgászok

Nem először bizonyult kiválónak a magyar taktika, nemcsak a férfiak, a női horgászaink is évek óta a világ élvonalához tartoznak.

Fábos Erika

Forrás: Shutterstock

Fotó: Sergei Kazakov

Egy ilyen verseny, mint a világjátékok, nemzetközi szinten úgy zajlik, hogy két egymást követő napon, négy órán át kell horgászni és aki a legtöbb halat fogja, az nyer. Öt szektor van, ide sorsolják ki a csapat öt tagját. Aztán pedig súlyra összesítik a teljesítményt, ami alapján minden versenyző kap egy helyezési számot. Minél több halat fognak a versenyzők, annál kisebbet, így a végén az a csapat nyer, akinek legkevesebb pontja, de legtöbb hala van – olvasható a Vasárnap Reggelben Fábos Erika összeállítása.

„A világversenyek előtt öt napot edzhetnek a helyszínen a csapatok – mondta Deli Ibolya, a női válogatott tagja, aki a csapat legnagyobb halát, egy három kilós harcsát fogott az első versenynapon. Ezekre az edzésekre, ugyanúgy sorsolják a csapatok számára a helyeket, mint a versenyen. Az edzések alapján pedig nagyon el voltunk keseredve. Bármit csináltunk, hiába volt minden erőfeszítés és módszer, nem jöttek a halak, vagy csak négy óra elteltével sikerült fognunk. Ezek alapján azt a taktikát beszéltük meg a lányokkal, hogy kis halakból minél többet fogunk, majd a második versenyóránál egy nagyon agresszív etetéssel, a nagy bónusz halakra kezdünk horgászni. Ez a terv nagyon jónak bizonyult. 40 gyűjtött ponttal, 91 darab hallal végeztünk az élen, 8 ponttal megelőzve az olasz csapatot.„

A mezőny annyira szoros volt, hogy az egyéni versenyt 5 ponttal egy lengyel lány nyerte, utána viszont tíz horgász következett, mindegyikük 6-6 ponttal, Deli Ibolya és Kovács Hajnalka így csak fogott súly alapján maradt le egyéniben a dobogóról. Deli Ibolya egyébként a csapat egyetlen olyan tagja, aki felnőtt korában kezdett horgászni. Igaz, amióta az első halat kifogta, olyannyira megtesz mindent ezért a sportért, hogy még pályát is módosított. A pedagógusi munkát hagyta ott a halakért.

„A családom az egyedüli, ami fontosabb az életemben a horgászatnál – mondta Deli Ibolya. – Húsz éves voltam, amikor a Balatonnál először horgászbotot vettem a kezembe és azóta ez tölti ki minden szabadidőmet. A vízparton teljesen megnyugszom és feltöltődöm. A pedagógusi munkáról sem felejtkeztem meg teljesen, táborokban, előkészítő tanfolyamokon foglalkozom kisdiákokkal, mert azt szeretném, ha minél több gyerek választaná ezt a szép, természetközeli sportot. Versenyezni is nagyon szeretek, pedig komoly igénybevétel. Fizikai erő is kell, hogy egy 11,5 méteres botot, négy órán keresztül kezeljen az ember, állóképesség is és mentális erő is, hogy az utolsó percig ne adjuk fel, akkor sem, ha addig nem megy úgy, ahogy szeretnénk. Csapatban ez talán könnyebb, mint egyéniben. Ilyenkor egymásért is elszántak vagyunk. Ezen a világbajnokságon is remek volt a hangulat, mindenki megtett a csapatért mindent, ami csak tőle tellett.”

A magyar nők egyébként jó horgásznak számítanak. 2005-ben Zágrábban Hajdú Lívia, 2014-ben, Portugáliában, Walter Barna Diána szerzett egyéni világbajnoki címet. 2008-ban a szolnoki világbajnokságon – története során először – a magyar női válogatott is aranyérmet nyert, de ezen kívül van két világbajnoki bronz és egy ezüstérmük is. Horgászok számára egyébként igen sokféle versenyszámban rendeznek világversenyeket. A feederezésen kívül van olyan, ahol csak a pontyra mennek, olyan, ahol csónakból, vagy a partról pergetni kell, de olyan is, ahol nem is fognak halat. A versenyzők ugyanis abban is összemérik időnként a tudásukat, hogy mennyire pontosan tudnak dobni. Olyankor nem is a vízen versenyeznek, hanem az a feladat, hogy a pecabottal egy kis súlyt különböző nagyságú karikákba beletaláljanak. Ebben például tradicionálisan jók a magyar horgászok, sokszoros világbajnokok dobásban. Az elmúlt években a magyar versenyhorgászat igen sokat fejlődött, talán csak az evezős és a vízilabdás eredmények szárnyalják túl azt a mennyiségű világbajnoki arany- és ezüstérmet, amit a horgászok nyertek.

A most Dél-Afrikában világbajnokságot nyert csapat tagjai, Deli Ibolya, Gyulánszki Nikolett, Kovács Hajnalka, Kulcsár Aranka, Rudnay Csilla és Walter-Barna Diána versenyzők voltak. A csónakos pergető horgászaink, a Hipszki Róbert-Deák Ferenc páros és a Tóth László-Oláh Péter páros is nagyon jól szerepeltek, így a csapat ezüstéremmel tért haza Dél-Afrikából. Összetettben pedig a magyar horgászok végeztek a világjátékok éremtáblázatának élén.

A férfiak a legnehezebb versenyszámban nyertek aranyat

A világbajnokságok presztízsszámában, a Walter Tamás, Erdei Attila, Döme Gábor, Sivák Mátyás, Sipos Gábor és Szabó Tamás alkotta csapat fantasztikus hajrával szerezte meg a szakág első csapatvilágbajnoki címét. A kétfordulós megmérettetésen összesen több mint 145 kg halat fogott a csapat – pontyot és amurt –, így végül meggyőző fölénnyel nyerték meg a IX. Feeder Világbajnokságot. Annak ellenére is, hogy a két legnagyobb rivális, Olaszország és Anglia, világsztár versenyhorgászokat vonultatott fel a csapataiban.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!