Születés

2019.03.03. 12:47

Nagyon sok újszülött csecsemőt érint ez a probléma

Világszerte évente mintegy 3,2 millió születés során ismernek fel valamilyen fejlődési rendellenességet, Magyarországon minden esztendőben 5 ezer édesanya és babája érintett. Ma van a Veleszületett Fejlődési Rendellenességek Világnapja.

Forrás: Shutterstock

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai alapján 33 újszülöttből egyet érint valamilyen veleszületett fejlődési rendellenesség. Ami még tragikusabb, hogy körülbelül 270 ezer újszülött emiatt nem éli meg az egy hónapos kort sem – hívja fel a figyelmet a csalad.hu cikke.

A leggyakoribb betegségek közé tartoznak a szívfejlődési és velőcsőzáródási rendellenességek, a genetikai rendellenességek – köztük a Down-szindróma -, valamint a csont- és izomrendszer vagy a nemi szervek betegségei is.

A cikk ismerteti: a veleszületett rendellenesség elsősorban a szervek és szervrendszerek felépítés- vagy működésbeli rendellenességét jelenti, ami fizikai vagy mentális fogyatékossággal, legrosszabb esetben akár halállal is járhat. Oka többféle lehet, genetikai és életmódbeli egyaránt. A veleszületett rendellenesség évtizedekkel a születés után is megmutatkozhat, nagyin ritkán lehet belőle kigyógyulni, és sokszor hosszú távon is maradandó változásokat okoz, ami hatalmas lelki, fizikai és anyagi megterhelést jelent az érintett családok számára.

Fotó: Shutterstock

A rendellenességek megelőzésében kivételes jelentősége van – a védőoltások mellett – az egészséges életmódnak, különösen a várandós nők esetében (nem beszélve az alkohol és a kábítószerek fokozott negatív hatásáról).

Emellett rendkívül fontos szerepet kap a tudatos családtervezés, aminek célja nem más, minthogy a megszületendő gyermek a legteljesebb és a lehető legegészségesebb életre kapjon esélyt.

A csalad.hu cikke hangsúlyozza: a WHO útmutatása alapján a szakemberek azt ajánlják, hogy a gyermekvállalás előtt álló nők a várandósság előtt három hónappal kezdjék meg napi szinten 400 mg mennyiségű folsav szedését, így az idegcsőzáródási rendellenességek kialakulása a felére csökkenthető. Abban az esetben, ha a leendő anya epilepsziás vagy cukorbeteg, illetve a családban előfordult már idegcsőelzáródási rendellenesség, szükség lehet a bevitt vitaminszint emelésére.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!