Étlapozó

2007.01.20. 08:56

Ízorgia a siófoki Öreg Halászban

A fejünk búbja ugyan nem vöröslött a halászlétől, mégis vétek lenne, ha kihagynák e helyet a halétkek szerelmesei.

Özv. Zimbabwei Kálmánné

Megyei gasztronómiai körsétára invitáljuk olvasóinkat: sorozatunkban megpróbáljuk a vendég szemszögéből bemutatni a somogyi éttermeket.

Hosszú ideje tartom már rettegésben a somogyi éttermeseket drága lelkeim, de hiszik vagy sem, Siófokon még soha nem jártam. No, gondoltam, nem mehet ez így tovább. Ott van az a feltűnő, csupa fa építmény a város szélén, az Öreg Halász. Valóban olyan, mint egy nagyobbra sikerült balatoni halászkunyhó, a teraszán állva meg egyenesen úgy érzi magát az ember, mintha egy horgászstégen lenne; könnyű odaképzelni a lábunk alá a hullámzó Balatont.
Szó se róla, odabent sem hagyják elfeledni, hogy hol is vagyunk voltaképpen. Vadat, halat, s mi jó falat, szem-szájnak ingere – kerülök lírai hangulatba már az első percben; persze, hiszen a csupa fa étterem falán fatáblába vésve olvasni a hely versbe szedett jelmondatát, aminek a lényege: akárkivel térjen is be az ember, az Öreg Halász diszkréciójában biztos lehet. Látunk még halászokat ábrázoló faragványokat, bográcsokat, halfejeket, semmi sem rí ki a sorból, minden oda passzol. A maga nemében az étlap is páratlan: végre egy hely, ahol a halnak nem csak egy-két féle elkészítési módját ismerik és a pontyon kívül pisztrángból, csukából, süllőből is akad étek éppen elég.

Drága lelkeim, az a csukaszelet székelyesen; no, azt minden hozzám hasonló ínyencnek ajánlom, mert telitalálat a tejfölös székelykáposzta alapra tálalt balatoni csuka. Remek, kár is tovább dicsérgetni. A levest sem hagyjuk ki persze: az Öreg Halász Ízelítő névre keresztelt tárkonyos pulykaragu ízharmóniája a legkényesebb igényeknek is megfelelhet, ahogyan kell, citromkarikával a tetején. A hely szellemének megfelelően persze kötelezően megkóstolandó a halászlé, ami vacsorázó-társam szerint annyira nem csípős, mint a Tüskevár Matula bácsijának nevezetes halászleve – amitől úgy érzed, hogy a fejed búbja is ég –, de legalább jobban kijönnek az ízei. Ennék még belőle – legyen elég ennyit idézni a minősítéséből. Kell azonban a hely főéteknek is; Tüzes Szűz vagy más néven göngyölt karaj csípősen. 

 Nem lehet azért minden szép és jó, velünk van mindenben kifogást találó kollégánk is, aki úgy gondolja, most próbára teszi a rendkívül udvarias személyzetet; a szarvasgerinchez ajánlott barnamártással kéri nyakön önteni a bélszínt – forgatja ki az étlapot, de a mi pincérünknek a szeme se rebben. Úgy látszik, itt a vendég szava parancs.
A tulaj maga hozza ki és tölti pohárba az étkekhez általa ajánlott bort. Nem csak hogy számos balatoni nedűt kínálnak, hanem külön lapon Siófok Város Borát is, az Illés és Fiai Pincészetből. Igaz, az is szembeötlik: a remekbe szabott ételválaszték felsorolásának végén kifáradhattak, hiszen a desszertkínálat meglehetősen szűkös. Így aztán a capuccinóra szavazunk; kellemes fahéjillat árad belőle és végre egy hely, ahol akkora pohárban kapjuk, hogy kevergetés közben nem folyik végig rajta legbecsesebb alkotóeleme, a tejszínhab.
Városszél, meg január ide vagy oda, folyamatosan cserélődnek a vendégek az asztaloknál – figyeljük ki. Leginkább helybéliek. Úgy látszik, sokan ismerik – idézve az étlapról – az Öreg Halász Titkát. 

Értékelés

Személyzet (1-10 pont):

A tulaj önti a bort 9

Környezet (1-10 pont):

Halak, halászok 9

Étel (1-20 pont):

Csak az a desszert... 18

A tulaj önti a bort 9

Környezet (1-10 pont):

Halak, halászok 9

Étel (1-20 pont):

Csak az a desszert... 18

-->

Címkék#Étlapozó
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!