Étlapozó

2007.02.17. 15:41

Legényfogóba kerültünk, s a Kormos apáca is legyőzött bennünket

Autózunk a Balaton felé, valójában cél nélkül, amikor Marcali után vendéglőt jelez az útszéli tábla. Pontosabban csárdát. Mert bizony, az nem mindegy. Nem étterem, restaurant, Gasthaus, pub, pizzéria, hanem csárda.

Özv. Zimbabwei Kálmánné

Már az elnevezés is hívogató, megindul a nyálelválasztás, remek egytálételek képe jelenik meg – természetesen be is kanyarodunk, gyors parkolás, kis terepszemle – itt tényleg várják a vendéget: játszótér a kicsiknek, miniskanzen a nagyoknak –, s első blikkre helyre kis helynek tűnik a Lóki csárda.

Belépve sem csalódunk, bár kissé rusztikus a környezet, ám lakott helytől távol, az országút mellett még ez is belefér, sőt, összhatásában a régi falusi használati tárgyak néhány perc után már-már hangulatosnak tűnnek.

Ahogyan a szolgálatkész, s egyáltalán nem tolakodó pincér által elénk tett étlap elnevezései is: próbára biztatnak, feltűnést keltenek, eladják magukat. Egy cigarettányi várakozás után kiderül, a leves nemcsak nevében figyelemfelkeltő. Legényfogónak titulálja a konyha főnöke, aki értő kezekkel állította elő a decens csuporban érkező gőzölgő lét. A benne főtt szürkemarha vajpuha, a zöldségek, a gomba aránya telitalálat, míg a tejszín tökéletes harmóniát teremt az ízek között. S ehhez jön még a séf fifikája: a mindenütt megszokott, lassan unalmas tárkony helyett friss kaporral bolondítja meg az első fogást, mely garantálja, ide még visszatérünk.

S nem változtat ezen a gondolaton a térülő-forduló pincér által szusszanásnyi idő után elénk hordott második menet sem. A roston pulyka fokhagymás-tejfölös uborkával, reszelt sajttal és rösztivel érkezik. Elsőként utóbbit próbáljuk, s a nyelv máris jelzi, ezúttal nem fagyasztott termékkel van dolgunk. A pulyka persze itt is pulyka, míg az uborka egy szívvel-lélekkel elkészített tzatzikihez hasonlatos, azaz állaga, ízharmóniája pontosan illik a húshoz.

Némileg komolyabb feladatot okoz az Ínyenc csirke névre keresztelt ételhalom elpusztítása. Krumplipürével kísérik – méghozzá lágyan, vajas formában – a füstölt sajttal és sonkával megbolondított jércemellet, s eddig bármely steakhouse-ban felszolgálhatták volna ezt a fogást, de a bazsalikommal felturbózott paradicsomos mártás különleges ízhatást jelenít meg.

A Kormos apáca fedőnévre keresztelt baconnel, füstölt sajttal tálalt szűzpecsenyét is hasonlóan, csak éppen pepperonival teszi egyénivé a szakács: az első látásra közepesnek mondott porció jelentős része végül elcsomagolásra kerül.

Értékelés

Személyzet (1-10 pont):

mindent a vendégért 9

környezet (1-10 pont):

falusi romantika 8

étel (1-20 pont):

le a kalappal 19


Nem úgy a diétázóknak ajánlott serpenyős süllőfilé. A halat rizzsel és párolt zöldségekkel körítik – utóbbiak küllemükben nyersen frissnek tűnnek, ám a villa súlyától kettéválnak. Az ifjú fogas valamiféle fűszerkeveréktől lett ízletes, ráadásként meglöttyintették egy citromos-bazsalikomos mártással – erről talán le tudtunk volna mondani.
Nem úgy a desszertről, mely ellen ugyan tiltakozik a sok degeszre tömött gyomor, a virtus úgy kívánja, nézzünk szembe az emberes kihívásokkal. Pincérünk már hozza is a túrós palacsintákat vaníliaöntettel. Nem madártejjel, nem pudinggal, nem vaníliás itallal, hanem gondosan főzött, precízen higított krémmel. A palacsintában – mely nem lángos-, de nem is hártyavastagságúnak bizonyult – pedig lazára kevert, s még véletlenül sem mézédesre cukrozott túró lapul, utolsó előtti kellemes meglepetésként.

Az utolsót ugyanis a számla jelenti: az egész lucullusi lakomáért négyszámjegyű összeget fizetünk, azaz duplán jó érzéssel távozunk. De nem örökre...

mindent a vendégért 9

környezet (1-10 pont):

falusi romantika 8

étel (1-20 pont):

le a kalappal 19 -->

Címkék#Étlapozó
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!