Étlapozó

2007.02.24. 12:10

Pénztárca-kímélő teltházas csütörtöki torkoskodás

Kissé rendhagyó módon ezúttal nem a megye egyik vendéglőjét vettük górcső alá, hanem arra voltunk kíváncsiak, tényleg a gasztronómia nagy ünnepe a torkos csütörtök elnevezésű kezdeményezés, amikor is egyes éttermekben féláron lakhat jól a vendég.

Özv. Zimbabwei Kálmánné

Hat kaposvári étterem csatlakozott az újabb akcióhoz, amikor a vendéglőkben ismét csak a fél árat kellett kifizetni

Ingujjával lopva letörölte a szemöldöke felett meginduló izzadságcseppeket, majd nagyot sóhajtva az egyik oldalbox felé vette az irányt: csütörtökön este fél kilenc tájban a kaposvári Kapos étterem pincérének arcáról két felszolgálás között könnyedén le lehetett olvasni, mit is gondol a torkos csütörtök kiötlőjéről. Miközben rohamtempóban felvette a rendelést – ezúttal kevesebbet molyoltunk az étlappal, s viszonylag egyszerűbb fogásokkal, ciberelevessel, roston sült pulykával és salátával leptük meg magunkat, gondolván az ilyentájt már nehezebben felszívódó kalóriákra – és elviharzott a konyha irányába, kollégája unottan törölte le nagyjából nyolcadszor a pultot, s állt egyik lábáról a másikra.

Hja kérem, neki könnyű dolga volt, hiszen még a szokásos hétköznap esti forgalom is elmaradt, ugyanis a Corner vendéglő nem csatlakozott az országos akcióhoz. Némi meglepetésre a somogyi megyeszékhelyen csak hat étterem gondolta úgy, a féláron kínált fogások hosszabb távon kitűnő reklámot jelenthetnek, s nem mellékesen a gigaforgalom némiképp csökkenti az árengedmény okozta veszteségeket. Valószínűleg ők gondolkodtak helyesen, ugyanis falatozás közben próbaképpen végigtelefonáltuk a helyszíneket, s míg a normál csütörtököt tartó helyeken mindenütt tárt karokkal fogadtak volna bennünket, addig „torkosék” sajnálkozva hárították el érdeklődésünket.

Pontosabban a Csalogány vendéglőben éjfél előtt egy órával már tudtak volna asztalt biztosítani számunkra, míg a Teniszklubban tízre talán szabaddá tudtak volna tenni egy apró zugot. A Diófában, a Bárány fogadóban és a Kaposban azonban udvariasan másnapra ajánlottak helyet: utóbbiban ugyan péntekre már minden visszazökkent a normál kerékvágásba, ám előbbiek – és a Teniszklub – a nagy érdeklődés miatt egy nappal meghosszabbították az akciót.

Kiváltságunk, azaz kényelmes asztalunk birtokában így hát szánakozással – esetleg némi kárörömmel... – figyeltük az újra és újra nagy lelkesedéssel betoppanó, majd a szabadkozóan széttárt kezek láttán lelombozva – és az illatkavalkádtól még éhesebben – távozó, naivan az utcáról pillanatnyi gondolattól vezérelve betérő társaságokat, akik vagy hoppon maradtak ezen az estén, vagy – ha már nekivágtunk, nem érdekel, mibe kerül alapon – egy teljes áru vendéglőben vigasztalódtak.
Nekünk viszont tényleg nem volt okunk szomorkodni, mert hirtelen felszaporodott feladatok ide, ugrásszerűen megnőtt adagszámok oda, a felszolgált ételek minősége cseppet sem romlott. Pedig magunkban felkészültünk az esetlegesen kissé menzaszerűvé váló fogásokra: korábbi szerzett rossz tapasztalataink arra emlékeztettek, hogy tömegétkeztetés esetén még a legjobb éttermek is képesek alulmúlni korábbi önmagukat, az alapanyagokat nem feltétlenül olyan arányban növelve, mint a betérő vendégeké.

Ezúttal viszont a leves semmivel sem lett hígabb, s a megszokottnál kissé alacsonyabb tálalási hőmérsékletet betudtuk az abszolút kizsigerelt pincérhad leterheltségének. Pulykánk ugyan valamivel lassabban készült el az átlagosnál, viszont tényleg friss volt, azaz nem egy ráncosra dermedt szárnyassal kellett megküzdenünk, s a kés is megbirkózott vele.
Desszertre ezúttal nem vágytunk, úgy éreztük, nemcsak a pincérekkel, de magunkkal is kitolnánk, ha kitolnánk a falatozási időt, így fizetés után távoztunk. Jóllakva, és egyáltalán nem üres zsebbel...

Címkék#Étlapozó
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!