Étlapozó

2007.04.14. 08:55

Olaszos specialitásokkal és magyaros poénokkal csalogat a Novák étterem

Balatonboglárról elsőként bizonyos borospalackok, vagy még inkább azok tartalma jut a földi halandó eszébe. Ám ezúttal nem egy pincészet hordósorai közé, hanem a helyiek által igencsak kultivált vendéglőbe vetett bennünket jó sorsunk.

Özv. Zimbabwei Kálmánné

A Novák étterem méltán a helyi erők közkedvelt törzshelye, hiszen számos előnye van több más vendéglátóhellyel szemben. Az első mindjárt az, hogy szezonon kívül is nyitva van. S ha már ilyenkor is vendégre les a tulaj, hát igyekszik minél családiasabb, otthonosabb légkört a betérő köré varázsolni.

Mi is nagyon otthonosan éreztük magunkat mindjárt a belépés után, hiszen minden egyes asztalon a Somogyi Hírlap aznapi száma volt az előétel előtti fogás. Mintha csak a szerkesztőségbe lépett volna az ember (igaz, ott viszonylag ritkán szoktam a kollégáktól mozarellás bruschettát rendelni). Viszont a hely a sok műmájer-retro balatoni paraszteklektika után, végre egyszerűségével vált szimpatikussá, igaz az elmaradhatatlan dobozgitár-régi rádió duett úgy látszik megúszhatatlan mifelénk, mint a jéger egy fotóriporterrel való kocsmai találkozáskor.

A pincér csumiidőben is viszonylag hamar kiszúrt bennünket, s talán egy kicsit nekünk is kedveskedett többször ellőtt – s ezért frenetikus erejéből idővel kissé vesztő – állandó poénjával, amely szerint a törzsvendégek számára szervírozott meleg húsleves megérkeztét fennhangon támogatta meg az „itt a finom hideg gyümölcsleves” humorpetárda durrogtatásával. Ettől eltekintve csodálattal néztük, ahogy ebédidőben egymaga száguldozza be a terepet, mint Robi'' Carlos fénykorában a Bernabeut. S külön dicsérendő, ahogy rendelésünket fejben megjegyezve valóban azt hozta, amit kértünk. (Valljuk meg, manapság van ahol felírják, mégis szoljankát bírunk kapni sztrapacska helyett).

A tárkonyos raguleves és a fentebb említett bruschetta tehát valóban megérkezett, ám az addig eltelt csaknem fél óra az éhségérzettel egyidejűleg vehemensebb étteremkritikusoknál vérnyomásnövelő hatással is járt volna. Ebből amúgy nyilvánvalóvá vált számunka az egy pincér–egy séf felállás, amely a szezonon kívüli minimálforgalom függvényében némiképp érthető is (másrészt ugye a Somogyi Hírlap is ott van az asztalokon). A tárkonyos raguleves finom fűszerezettsége amúgy követi a levini hagyományokat, a bruschetta pedig kellemes meglepetést okozott bazsalikomos, paradicsomos, olivás ízkombinációjával. Ezek után úgy döntöttünk, hogy tovább kell lépni a hely specialitásának tűnő olaszos vonalon, de közben meg kell vizslatnunk azt is, hogy mit tud a hely az alapízek nyelvén. Így választottunk be egy csirkemellet pizzatésztába csavarva friss vegyes salátával és krokettel, valamint egy szimpla brassóit. Nos, vagy digó családi kapcsolatai vannak a séfnek, vagy ős-Milan fan lehet, mert ebben a felállásban is kiütéses győzelmet aratott a specialitás. Kellemesen omlós csirkehús került a friss tésztába, s bár a saláta nekem egy kissé kevésnek bizonyult, az ezersziget öntet édeskés ízével igencsak harmonizált. A tálalás szintén igen ízlésesre sikerült, hiszen az egyszerű, de nagyon szép tányéron valóban jól mutatott a könnyűnek tűnő, ám igencsak laktató étek. A brassóira sok szót nem vesztegetnék, mert a burgonya túl nagyra volt vágva, s a hússal együtt nem is volt túlságosan megpirítva, így csak a szaftba keveredett hagyma és fokhagyma mentette erős közepesre a nagypapa kedvencét.

Értékelés

Miliő

hanyagolt parasztromantika 9

Felszolgálás

fejben ott vannak 9

Étel

olaszfanok előnyben 16


Összességében egy kellemes kis helynek tűnt ezen az unalmasnak tűnő hétköznap délutánon a boglári Novák étterem, s ilyeténképpen nem csak a srévizavé helyet foglalt leányzó vérvörös lábbelije miatt lesz emlékezetes számunkra. Az eléggé szezonális árakon dolgozó vendéglő német-magyar nyelvű étlapja igazán azoknak fedheti fel rejtett titkait, akik a Garda-tó partjára vágynak még a Balaton parti fövenyről is.

hanyagolt parasztromantika 9

Felszolgálás

fejben ott vannak 9

Étel

olaszfanok előnyben 16 -->

Címkék#Étlapozó
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!