Étlapozó

2007.12.15. 08:33

Vadételt csak rendelésre sütnek a kaszói rengetegben

Címkék#Étlapozó

Borongós időben nincs is jobb egy vadételnél, jófajta borral, gondoltuk, s Kaszó felé vettük az irányt. Mondván, ha itt nem, hát hol lehetne jobb vadétket remélni. Az erdőgazdaság üdülőjének éttermén tábla: zárva. Már-már feladtuk volna, amikor a recepcióstól megtudtuk: ne tovább, a vadászház étterme üzemel. Bármi áron is, de vadat eszünk Kaszóban, tökéltük el. Akkor még nem gondoltuk mekkora súlya lesz ennek...

Özv. Zimbabwei Kálmánné

Az ajtón belépve testes, kitömött vaddisznó fogadott, eggyel beljebb, az étteremben egy másik. Ebédelnénk, mondtuk a felszolgálónak, aki kedvesen asztalhoz invitált. A falon függő vadfejek láttán már futna össze a nyál a szánkban, amikor lelohaszt: csak menü van. Ha bejelentkezünk, vagy március után jövünk, mást is kaphatunk. Sebaj, választunk a menüből. Ha már vadászház, csak vadkaja lesz....
Tévedés, vad helyett csirke, gombamártással, s be kell érnünk spárgaborsó krémlevessel. Ez az A menü? – kérdeznénk, de megelőznek: egyféle menü van. Desszert is létezik, hogy milyen, majd eldönti a szakács.

Étlap szükségtelen, itallapot nem ajánlanak, de minek is, vad híján nem kell a jófajta bor. Kóla és baracklé pohárban érkezik, a második fordulóban már kólásüveget is látunk, amiből kiöntik, de hozzá új poharat nem kapunk, a régit viszont majdnem csordultig töltik. Tényleg nem kukacoskodnánk, de ha már jó helyen vagyunk...

Aztán körülnézünk. Barna és zöld az uralkodó szín, nemhiába vadászház. Az asztalokon zöld abroszközép, ízléses karácsonyi szalvéta. Zene is szól, valamelyik rádióval nosztalgiázhatunk. Zöldruhás csoport érkezik, s megnyugtató, hogy ők is ugyanazt a menüt kapják. Közben a bár részről kihallatszik egy alkalmazott telefonbeszélgetése, talán túl csendben vagyunk? A mosdó és csizmamosó tiszta, de felújítása ellen nem emelnék szót. A kézszárító brummogva indul, a cetlit talán valaki mókás kedvében ragasztotta rá: kiváló áruk fóruma.

Értékelés

Környezet: 8

igényes, ízléses

Személyzet: 7

nem tolakodó

Étel: 10

majd márciustól

Hozzák az ebédet. A spárgaleves finom, bár asztaltársam sokallja benne a pirított kenyérkockát. Nagy tányéron helyes adag a csirkemell, a krokettek formásak, a gombaszósz fölött elmerengek: mivel tuningolták? Szakácsunk desszert választása nem lep meg. Geszenyepüré. Nem túl finom, de ez a gyártó sara. Újabb találgatás: rajta a hab növényi vagy tejet is tartalmazó tejszínhab spray-ből származik? A capuccinóval semmi gond, bár valószínűleg ugyanabból a másodperc alatt lelottyadó tejszínhab-féléből került a tetejére.

A hangulat kellemes, alig néhányakkal osztozunk az éttermen, mögöttünk karácsonyfa illatozik, a felszolgáló teszi a dolgát. Nem akaródzik indulni, de muszáj. Újabb morfondírozás: errefelé mit kóstál egy menü? Tekergetem a fejem, nem látom a kategóriát jelző táblát, noha biztosan van. Átlag menü 500-600 forint, itt biztosan 800, talán 900 lesz, sakkozunk.

Fejenként 1900 forintért menüztünk. Erre azért nem gondoltunk, amikor eltökéltük: bármi áron, de Kaszóban eszünk. Milyen szerencse, sóhajtok a gyönyörű erdei úton, már hazafelé, hogy csak menü volt, ami még véletlenül sem látott vadat. 

igényes, ízléses

Személyzet: 7

nem tolakodó

Étel: 10

majd márciustól

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!