Étlapozó

2009.01.25. 08:44

Állja az ízpróbát a szakácsolimpikonnal alapozott Kapos

Vénségemre az olimpiai érzés már nem tud annyira lázba hozni, régen volt már, amidőn filigrán sprinterként 10.54 alatt futottam a százat, csak úgy lobogott a rokolyám. De a szakácsolimpia más. Az ízpróba sportág hivatásszerűen foglalkoztat mindmáig.

Özv. Zimbabwei Kálmánné

Kevés étterem van ugyanakkor, ahol olimpiai dobogósok dolgoznak séfként, a kaposvári Kapos egykoron ilyen volt. Ő ugyan már másutt felügyeli az étlapot és a konyhát, de utódai híven követik a nyomdokát.

Értékelés

Személyzet

(1–10 pont):

Örömünkre felszolgáló 10 (8)*

környezet

(1–10 pont):

Ha bejön az eklektika... 8 (4)*

étel

(1–20 pont):

Le a vargányakalappal! 19 (19)*

*A korábbi pontszámLegutóbb pár nap híján két éve tűztük étterem-kritikai tollunkra a megyeszékhely nagy múltú vendéglátóegységét. És nem csalódtunk. A környezetet némiképp megbírálva ízletes ételeket kaptunk kifogástalan kiszolgálásban. Ötöst (19-est) adtunk. Ráadásul azt tapasztaltuk, újrafogalmazták a magyar konyha lényegét: sem a választék, sem a vendég nem merült ki a zsírban és a pirospaprikában. Ellenben a nemzeti hagyományok megőrzése mellett ötletes ételek sorakoztak az étlapon. Ma sincs ez másképp. (Ha már étlap, hadd legyen egy praktikus tanácsunk: szerencsés, ha a különféle étlapok megegyeznek, és az ételeket mindegyikben ugyanott találjuk. Így a társaság könnyedén tudja egyeztetni a kiválasztandó fogásokat.)

In medias lés... Vagyis a levesek. Új kedvencre leltünk: a tejszínes vargányakrémleves camamberttel és bundáskenyér-kalappal fenséges! Mesterien fűszerezett, tartalmas, igen kedvező áron. Csakúgy a tárkonyos borjúragu zöldségekkel és a kevés helyen használt burgonyagombócokkal gazdagon: pikáns fanyarság és ízléses tálalás találkozik bennük.

Sertés, jérce és harcsa került ezután séfünk kezébe. A sertésérméket nyársra fűzte és puhára grillezte, és „sistergős” magyaros csirkemájragut készített hozzá. Ez kiváló volt, ám a sistergősen magyarosra még keressük a magyarázatot, mi csípőst értettünk rajta, esetleges forrón fortyogót (aminek semmi értelme), de erős az biztosan nem volt. A burgonyalángos viszont nagyon kiválóra sikerült a pároltrizságy-köretet színesítve. Mézzel pácolt, kakukkfüves jércemellünk nem okozott csalódást: omlósan került le a rostlapról, és a barbecaue szószban kínálta magát. Köretként mediterrán saláta érkezett, amihez még elkélt volna némi röszti például. Megnyerő, hogy a Kapos megfizethető árú fogásaiban (szinte csak a hátszín, a libamáj és fogas éri el a kétezer forintot) benne foglaltatik a köret és a saláta is. De ez úgy tűnik, nem mindenkor elegendő: ezután a vendég tanúsítson több érdeklődést.

Harcsapaprikásunk kifogástalan volt: kapros-túrós csuszával tálaltatott. Szájban olvadó halhús, mértékkel kezelt fűszer, és igen korrekt tésztanemű. Esélyes a saját gyúrás, vagy nagyon jó a beszállító. Ezt a Kapos Étterem zászlajára is tűzte: nagy gondot fordít az alapanyagokra.

Az igényesség átjárja a helyet: az evőeszközt törölgető ifjú segéderők jelenléte is hasonlít a professzionális főpincéréhez. És nemcsak megszólalásig.
Ha mindezt egy somlóis zárás édesíti, az má-már émelyítő. Megint jöhet egy update-hét...

(1–10 pont):

Örömünkre felszolgáló 10 (8)*

környezet

(1–10 pont):

Ha bejön az eklektika... 8 (4)*

étel

(1–20 pont):

Le a vargányakalappal! 19 (19)*

*A korábbi pontszám -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!