Étlapozó

2010.04.24. 08:08

A régi dicsőség elveszett a balatonszárszói félhomályban

Csalódás csalódást követett a tópart egykori ikonjában, a hajdan szebb napokat látott balatonszárszói Véndiófában.

Özv. Zimbabwei Kálmánné

Bő három évtizede, amikor szegény Kálmánom még köztünk volt, nem telhetett el úgy hónap, hogy ne tértünk volna be kedvenc balatoni éttermébe, a balatonszárszói Véndiófába. A pincérek, amint meglátták, hogy a szürke Moszkvics leparkol a vendéglő előtt, már szeletelték is a rostélyost, tudták, az a gyengéje, sok hagymával – jegyeztem e sorokat február elején, s tettem hozzá rögtön csalódottan, hogy megtörtént a lehetetlen: a Balaton-part legendás vendéglőjének ajtaján hatalmas lakat lógott.

Nemrégiben ismét felkerekedtem, hátha a tavasz az étterembe is új életet lehel. Ezúttal szerencsénk volt, már messziről látszott néhány autó a parkolóban, azaz ismét üzemelt a Véndiófa. Melybe belépve olyan érzés fogott el, mintha csak tegnap jártunk volna itt boldogult Kálmánommal – leszámítva a falakra aggatott sörreklámokat.

A félhomályban szinte vágni lehetett a csendet, így csak halkan mertünk kérdezősködni, mit takarnak az ikszek az ételek neve mellett. Hamar kiderült, a nincs helyi megfelelője a ténta-kereszt, s ugyanígy jártunk a narancslével is, amely szintén hiányzott a készletből. Helyette multivitamint javasolt a kissé mogorva és életunt pincér, ám a márkáját nem tudta megmondani, csak annyit, hogy nem üveges kiszerelésről van szó... Kisvártatva meg is jelent a kért italokkal, ám a szénsavas ásványvíz palackjának kupakját magával vitte.

Értékelés

Személyzet

(1–10 pont):

Hűvös fogadtatás 6 (6)*

környezet

(1–10 pont):

Letűnt kor 6 (6)*

étel

(1–20 pont):

Hol a régi dicsőség? 10 (13)*

*A korábbi pontszám

Főurunkat bő negyed óra múltán láttuk csak viszont, a levesekkel. A szemes bablé megfelelően sűrűnek tűnt, s bár íze nem idézte fel bennünk a házikonyhák remekét, legalább a hőfokát nem érhette kritika. Nem mondhattuk el ugyanezt az Újházy-tyúkhúslevesről, melyet halvány langyosan szervíroztak, alaposan lehűtve lelkesedésünket. A belbecs sem javított a hangulatunkon: a répa kemény, a borsó konzerv volt, a tészta szétázott, a bors megborult – nem véletlenül hagytuk a nagyját az ibrikben.

Ilyesfajta prológ után nem nagyon hittünk az izmos folytatásban, s sajnos, nem is kellett csalódnunk... A krumplipürével érkező rántott csirke láttán jó ideig csak meredten néztük, mi is kerülhetett a tányérra, a húsoknak látványukban ugyanis kicsit elősütött-mirelitjellege volt. Csontnak nyoma sem, ám ezt betudtuk a filézésnek. A vékonyka, vastag bundába bújtatott féltenyérnyi, kisebb és még kisebb csirkedarabok – hosszú ízlelés után mellre tippeltünk – mellé elázott püré került, amolyan menzajellegű, tovább növelve a ráncok számát karistolt homlokomon. Nem jártunk jobban a fatányérossal sem, mely amúgy cseréptányéron került az asztalra. Persze, ha csak ez lett volna a legfőbb kifogásolnivaló. De...



Régi motorosként már jó néhány helyen kipróbáltam a magyar konyha eme gyöngyszemét, ám az elnevezés sehol sem hasábburgonya ágyra fektetett két, némi fűszersóval megszórt karajszeletet jelentett. Egy meglehetősen elégetett szalonnadarabbal – mivel utóbbiról nem tudhatta a szakács, hogy így szeretjük, betudtuk az egyetlen szerencsés véletlennek...

(1–10 pont):

Hűvös fogadtatás 6 (6)*

környezet

(1–10 pont):

Letűnt kor 6 (6)*

étel

(1–20 pont):

Hol a régi dicsőség? 10 (13)*

*A korábbi pontszám -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!