2010.04.18. 07:48
Kerüli a fásultságot, ami még följebb röpítette a Főnixet
A kadarkúti horgásztó melletti étteremben halat, s vadat egyaránt érdemes fogyasztani.
Megyei gasztronómiai körsétánkban visszatérünk azokba az éttermekbe, amelyekben jót ettünk, vagy ahonnan éhesen távoztunk...
Minden idő legzimbabweibb mamija ezúttal a kadarkúti Főnix étterembe tett viszontlátogatást. A fenti lelkesedés oka pedig az, hogy a több mint két évvel ezelőtti kedvező tapasztalatok tovább erősödtek. A kritikába foglalt vélelmek meghallgatásra találtak. És ez jó, de még milyen jó érzés az okleveles szakevőnek.
A békés kis völgyben fekvő étterem tavasszal még szebb arcát mutatja, az átellenben húzódó víztükör, a horgásztó üdítő panorámát kölcsönöz a helynek. Odabenn a változatlanság az egyik érték. Még mindig a vadak trófeái és preparátumai adják meg az alaphangulatot, a falakon ugyanakkor az elmúlt években fogott pontyok és fogóik fotói. Iperednek a kopoltyúsok rendesen, állapodunk meg feltűnően kedves felszolgálónkkal.
A babgulyást le kellett csekkolnunk. Megdicsértük egykor, de az elbizakodottság könnyen rátarti szakáccsá tehet, tartja a délkelet-zimbabwei bölcsesség. Nos, a gulyás marhástul, babostul fenséges a Főnixben továbbra is. És olyan sűrű, hogy kis híján megáll benne a kanál. Nem állhatott meg mégsem, mert akkor megolvadt volna, apró hőfoktúltengést felfedezhettünk ugyanis a levesben. De ezt talán csak a szomszédos asztalnál ülő közegészségügyi revizornak köszönhettük, aki ha véletlenül tényleg az volt, akkor hiteles vadásznak öltözve pihegett elégedetten fenékig ürített csuszástányérja fölött.
Értékelés
Személyzet (1-10 pont)Kifogástalan 10 (7)*
Környezet (1-10 pont)
Kifogások a falon 7 (6)*
Étel (1-20 pont)
Állandó megújulás 18 (16)*
* - a korábbi pontszám
Halas-vadas helyen egyél lányom halat és vadat – ezt akár az afrikai kolóniánk tizenkettedik korelnöke is mondhatta volna, de nem voltak ilyen megfigyelései. Mi viszont a látvány kínálta megoldást választottuk. Rántott harcsánk igazolta a várakozásunkat, a helyben feldolgozott nemes uszonyos omlósan érkezett, a köretként kísérő burgonya pedig helyi készítésűként. Frissen összerakott barnamártással megöntött szarvassültünket pedig úgy vitte a késünk, mintha vajat szeleteltünk volna. A krokett felíratkozott a korábban említett fagyos köbméterekhez.
De ez nem szegte kedvünk a palancsintától, ami még magasabbra repítette a Főníx pontszámait.
Kifogástalan 10 (7)*
Környezet (1-10 pont)
Kifogások a falon 7 (6)*
Étel (1-20 pont)
Állandó megújulás 18 (16)*
* - a korábbi pontszám -->