Január 28.

Ezen a napon

Az adatok szolgáltatója Ezenanapon.hu
2020. Január. 28.
32 éve / 1988. 01. 28.
76 éves korában meghalt Klaus Fuchs német születésű amerikai fizikus és kém
40 éve / 1980. 01. 28.
Megszületett Nick Carter a Backstreet Boys énekese
53 éve / 1967. 01. 28.
Megjelent a Rolling Stones "Let's Spend the Night Together" című száma
76 éve / 1944. 01. 28.
Megszületett Susan Howard színésznő (Petrocelli és a Dallas sorozat Donnája)
84 éve / 1936. 01. 28.
Megszületett Alan Alda színész (Rejtélyes manhattani haláleset, Gyilkosság a Fehér Házban, Mi kell a nőnek?)
New York-ban született.
190 éve / 1830. 01. 28.
Bemutatták Daniel François Esprit Auber Fra Diavolo című háromfelvonásos vígoperáját
Párizsban az Opéra Comique-ben mutatták be.
18 éve / 2002. 01. 28.
Meghalt Astrid Anna Emilia Lindgren svéd író, aki gyermekkönyveivel vált világhírűvé. (Harisnyás Pippi)
Eredeti nevén: Astrid Anna Emilia Ericsson. Írásai alapján sfilemk is készültek, Legismertebb figurái Harisnyás Pippi, Háztetey Károly és Juharfalvi Emil. Könyveit 88 nyelvre fordították le és 144 millió példányban keltek el.
35 éve / 1985. 01. 28.
New Yorkban megszületett Kállay-Saunders András amerikai–magyar énekes, előadó, producer és zeneszerző
Más néven: Kállay Saunders. Anyai ágon az ősi magyar nemesi Kállay család leszármazottja. Ő képviselte Magyarországot a 2014-es Eurovíziós Dalfesztiválon Koppenhágában a Running című dalával.
38 éve / 1982. 01. 28.
Megszületett György Ádám zongorista, aki az UEFA Euro 2012 megnyitóján játszott
39 éve / 1981. 01. 28.
Megszületett Elijah Wood amerikai színész (A Gyűrűk Ura)
52 éve / 1968. 01. 28.
Megszületett Börcsök Enikő színésznő (Édes Emma, drága Böbe, Magyar szépség)
Mezőtúron született. Passzport - Útlevél a semmibe
59 éve / 1961. 01. 28.
Meghalt Gádor Béla író, újságíró, a Ludas Matyi újságírója, majd főszerkesztője
1947-től a Ludas Matyi munkatársa, 1953. és 1956. között főszerkesztője volt.
61 éve / 1959. 01. 28.
Megszületett Frank Darabont forgatókönyvíró, rendező (A légy 2, Frankenstein, Halálsoron)
Franciaországban született. Az ifjú Indiana Jones kalandjai
64 éve / 1956. 01. 28.
Elvis Presley először lépett fel a TV-ben, a Dorsey Brothers Stage Show-ban
91 éve / 1929. 01. 28.
Megszületett Bernard Stanley "Acker" Bilk angol klarinétos, zeneszerző
Népszerű dalai: Leon Young String Chorale, Stranger on the Shore
92 éve / 1928. 01. 28.
Norvégia miniszterelnökévé választották a 101 éves Christopher Hornsrud-t
115 éve / 1905. 01. 28.
Megszületett Kulin György csillagász, író, akinek nevét két üstökös is viseli
Közel száz kisbolygót fedezett fel. 12 égitestet nevezett el. Az ő nevét viseli az a két üstökös, melyek a csillagászat történetében az első magyar felfedezésű üstökösök. Tudományos-fantasztikus regényeket is írt Qu. G. Lynn álnéven.
204 éve / 1816. 01. 28.
Meghalt Cházár András ügyvéd, megyei főjegyző, az elesettek, fogyatékosok szószólója
Teljes nevén: Jólészi Cházár András. Kiejtése: császár. 1790-ben a „szántóvető polgárság” nevében írott „esedező levél”-ben az általános és kötelező alapiskoláztatást és a fogyatékosok („a vakok, csonkák, bénák, s.a.t.”) társai felkarolását is javasolta. Egy másik írásában a siketnémák taníthatóságáról értekezett, a váci siketnéma intézet alapításának kezdeményezője.Budapesten utca van róla elnevezve.
34 éve / 1986. 01. 28.
Meghalt Christa McAuliffe amerikai tanárnő, aki a felrobbant Challenger amerikai űrrepülőgép utasa volt
37 éves korában halt meg, Cape Canaveral felett. A Challenger indulása napjának hajnalán nem kedvezett az időjárás a startnak. Éjszaka fagyott, az űrrepülőgép és a rakéták felülete eljegesedett. Hasonló okból elhalasztották már az űrrepülőgép indulást, most azonban a körülmények mérlegelése után a irányítóközpontban engedélyezték a startot. A rakétákat begyújtották, a jég felolvadt, a Challenger a helyszínen lévő hozzátartozók és az összegyűlt közönség, valamint a tévénézők milliói figyelmétől kísérve felemelkedett, és látszólag sikeresen elindult. A start utáni 73. másodpercben az egyik szilárd hajtóanyagú segédrakéta hibás tömítőgyűrűje mellett kicsapó szúró láng átégette az üzemanyag tartályának falát. Az óriási tartály felrobbant, a segédrakéták elszabadultak, a Challenger darabjai az óceánba zuhantak. Az embert szállító űrhajók történetének addigi legsúlyosabb katasztrófája során valamennyi utasa: Francis Scobee parancsnok, Michael Smith másodpilóta, Gregory Jarvis, Ronald McNair, és Ellison Onizuka fedélzeti mérnökök, Judith Resnik kutatómérnök, és Christa McAuliffe tanárnő életét vesztette. A Challenger parancsnoki kabinját később megtalálták az óceán mélyén, rekonstruálták az űrhajósok utolsó pillanatait, részleteket azonban akkor kegyeleti okokból nem hoztak nyilvánosságra. A NASA, az amerikai űrhajózási igazgatóság felelősei már régóta tudtak a szilárd hajtóanyagú rakéták gyenge pontjairól. A rakétát gyártó cég, a Morton Thiokol mérnökei - biztonsági meggondolásokból - még a start előtti éjjel is követelték azindítás elhalasztását, azonban a NASA figyelmen kívül hagyta aggályokat. A későbbi vizsgálatok kiderítették, hogy már az előkészítés szakaszában is a NASA többször is megszegte saját biztonsági előírásait. A Challenger-katasztrófa folytán először is leállították az Amerikai Egyesült Államok űrrepülőgép-programját, és 1987 közepéig megtiltották az ilyen típusú űrrepülőgépek indítását. Bár néhányan a program végét jósolták, mégis feltámadt, és a Columbia, az Endeavour, az Atlantis, és a Discovery repülései folytatódnak. Azonban aki látta a Challenger pusztulását, annak azóta - és ezután talán már mindig - összeszorul a gyomra egy-egy űrrepülőgép indításának televíziós közvetítését látva.
34 éve / 1986. 01. 28.
Felrobbant a Challenger amerikai űrrepülőgép 7 fővel a fedélzetén
Az embert szállító űrhajók történetének addigi legsúlyosabb katasztrófája során valamennyi utasa (hat űrhajós és egy tanítónő) életét vesztette. Cape Canaveral felett 17 km magasságban robbant fel, a start után 73 másodperccel. A Challenger indulása napjának hajnalán nem kedvezett az időjárás a startnak. Éjszaka fagyott, az űrrepülőgép és a rakéták felülete eljegesedett. Hasonló okból elhalasztották már az űrrepülőgép indulást, most azonban a körülmények mérlegelése után a irányítóközpontban engedélyezték a startot. A rakétákat begyújtották, a jég felolvadt, a Challenger a helyszínen lévő hozzátartozók és az összegyűlt közönség, valamint a tévénézők milliói figyelmétől kísérve felemelkedett, és látszólag sikeresen elindult. A start utáni 73. másodpercben a jobb oldali szilárd hajtóanyagú gyorsítórakéta (booster) O-gyűrűjének elégtelen tömítése miatt kicsapó szúró láng átégette az üzemanyag tartályának falát. Az óriási tartály felrobbant, a segédrakéták elszabadultak, a Challenger darabjai az óceánba zuhantak. Az elégtelen tömítés a hőmérsékleti limit alatti indításnak tudható be. Életét vesztette Francis Scobee parancsnok, Michael Smith másodpilóta, Gregory Jarvis, Ronald McNair, és Ellison Onizuka fedélzeti mérnökök, Judith Resnik kutatómérnök, és Christa McAuliffe tanárnő. A Challenger parancsnoki kabinját később megtalálták az óceán mélyén, rekonstruálták az űrhajósok utolsó pillanatait, részleteket azonban akkor kegyeleti okokból nem hoztak nyilvánosságra. A NASA, az amerikai űrhajózási igazgatóság felelősei már régóta tudtak a szilárd hajtóanyagú rakéták gyenge pontjairól. A rakétát gyártó cég, a Morton Thiokol mérnökei - biztonsági meggondolásokból - még a start előtti éjjel is követelték az indítás elhalasztását, azonban a NASA figyelmen kívül hagyta aggályokat. A későbbi vizsgálatok kiderítették, hogy már az előkészítés szakaszában is a NASA többször is megszegte saját biztonsági előírásait. A Challenger-katasztrófa folytán először is leállították az Amerikai Egyesült Államok űrrepülőgép-programját, és 1987 közepéig megtiltották az ilyen típusú űrrepülőgépek indítását. Bár néhányan a program végét jósolták, mégis feltámadt, és a Columbia, az Endeavour, az Atlantis, és a Discovery repülései folytatódnak. Azonban aki látta a Challenger pusztulását, annak azóta - és ezután talán már mindig - összeszorul a gyomra egy-egy űrrepülőgép indításának televíziós közvetítését látva.
72 éve / 1948. 01. 28.
Megszületett Kern András, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, rendező, író, énekes, humorista
Érdemes és kiváló művész. Ismertebb filmjei: A miniszter félrelép, Ripacsok, Sztracsatella, Csocsó, avagy éljen május 1-je!
85 éve / 1935. 01. 28.
A világon elsőként legalizálták az abortuszt Izlandon
88 éve / 1932. 01. 28.
Megszületett Szendrey-Karper László, Liszt Ferenc-díjas, érdemes művész gitárművész, főiskolai tanár
Felesége Ágai Karola (1927-2010) Liszt Ferenc- és Kossuth-díjas magyar opera-énekesnő.
95 éve / 1925. 01. 28.
Megszületett Hintsch György filmrendező (Hét tonna dollár, A veréb is madár)
106 éve / 1914. 01. 28.
Megszületett Rátkai Sándor népi iparművész, a kézzel varrott, kifordított szegedi papucs mestere
Úgy tartják, hogy "nincsen párja a szegedi papucsnak". A mondás azért alakult ki, mert a jobb és bal lábas papucs egyforma, a lábon alakul ki a különbség.
133 éve / 1887. 01. 28.
Megszületett Artur Rubinstein lengyel zongoraművész
136 éve / 1884. 01. 28.
Megszületett Auguste Piccard svájci fizikus, akinek elsőként sikerült közel 16000 méter magasságba repülnie
Augsburg közelében - egy repülési kísérlet során - elsőként érte el a 15781 méter magasságot egy légmentesen zárt ballonban, ahol az oxigénellátást palackból biztosította. A sztratoszférába repülés után az Alpokban hajtott végre kényszerleszállást. 1953-ban 3150 méter mélyre merült a Tirrén-tengeren az általa kifejlesztett mélytengeri eszközzel, a batiszkaffal. Kísérleteiben ikertestvére, Jean és fia, Jacques is részt vettek.
143 éve / 1877. 01. 28.
Megszületett Illés Jenő filmrendező, operatőr, a berlini Kinoriport Filmvállalat alapító tagja
A Pathé Filmvállalat berlini részlegének főrendezőjeként 120 német filmsiker fűződik a nevéhez. Magyarországon 1915-1917 között 9 filmet forgatott.
147 éve / 1873. 01. 28.
Megszületett Colette francia írónő (Gigi)
"GiGi" című regényének színpadi változatához Audrey Hepburnt kérte fel a címszerepre 1951-ben.
176 éve / 1844. 01. 28.
Megszületett Benczúr Gyula festőművész, a magyar történeti festészet nagy alakja (Vajk megkeresztelése)
179 éve / 1841. 01. 28.
Megszületett Újházi Ede színész, komikus, az Újházi tyúkleves névadója
A leves a Gundel elődjéből, a Wampeticsből származik, ahol a neves színés kedvére elkészítették a levest. Újházi Ede látogatásai során elbeszélte, hogy ő az érett tyúkdarabokkal, aprólékokkal, jóféle fehér húsdarabkákkal, tésztával és megfelelő zöldséggel párolt leves kedvelője. Többször elkészítették, és további utasításokat adott, így alakult, finomodott a recept. Nagy Endre leírása szerint: "Vén kakasok kellettek ehhez a leveshez, amelyeknek megkeményedett izmaiba szerelmi viharok íze-sava gyülemlett össze. Három napig egyfolytában kellett főniük, amíg belemálltak a levesbe és eggyé főttek a zöldséggel, főként a legendás jelentőségű zellerrel. Különösen vigyázott, hogy el ne kallódjanak a kakasok taréjai és egyéb megkülönböztető szervei, amelyeknek átazonosuló képességében babonásan hitt. Megkülönböztető figyelmének jele volt, ha valakit egy-egy ilyen részlettel megkínált. Egy ilyen tányér leves a beteget talpra állítja, s az egészségest viruló ifjúvá teszi.” 
179 éve / 1841. 01. 28.
Megszületett Sir Henry Morton Stanley amerikai újságíró
Livingston, a híres utazó és Afrika-kutató felkutatására indult. Miután kutatása eredménnyel végződött, és rátalált a maláriától szenvedő és egészségileg teljesen legyengült kutatóra, több cikksorozatban tudósított lapján keresztül kalandos utazásról és Livingston kutatási eredményeiről. Később Ő is Afrika fehér foltjainak felderítésével kezdett foglalkozni. Több expedíciót szervezett Nyugat-Afrika területeire. Az nevéhez fűződik a Kongó forrásvidékének feltérképezése, valamint az Albert- és Edward-tavak felfedezése, melyekért később, főrangú címet kapott.
190 éve / 1830. 01. 28.
Megjelent Széchenyi István gróf Hitel című munkája
Elsőként írta le a polgári átalakulás legfontosabb gazdasági és társadalmi feladatait.
215 éve / 1805. 01. 28.
Meghalt Csokonai Vitéz Mihály költő, író műfordító, színész (Dorottya)
Lilla-verseinek ihletője nagy szerelme, Vajda Julianna volt. Versei mellett kiemelkedik A méla Tempefői című színműve és Dorottya című vígeposza. A felvilágosodás korának legnagyobb magyar költője. Debrecenben született 1773. nov. 17-én. Apja Csokonai József borbély és seborvos volt, korán meghalt, így az özvegynek két fiával együtt el kellett hagyni addigi otthonukat. Anyja csak kosztos diákok tartásával tudta megélhetésüket biztosítani. Tanulmányait a debreceni kollégiumban kezdte, ő alakította az első önképzőkört. Rendkívüli tudása felkeltette tanárai figyelmét és 1794-ben rábízták egy alsóbb osztály tanítását. Csapongó, szabad szelleme azonban nem fért össze az iskola katonás fegyelmével. Fegyelmezetlensége és haladó nézetei miatt egy évvel később kizárták a kollégiumból 1788-ban a főiskolai tanfolyamra iratkozott be. 1790 körül diáktársaival olvasótársaságot, "önképzőkört" szervezett. Ő az olasz nyelvet választotta, de tudott latinul, franciául, németül, görögül, ismerkedett az angollal, a héberrel, és a perzsával. 1794-ben a gimnáziumi poéta osztály vezetésével bízzák meg. Ezekben az években született Az estve, Az álom, Konstancinápoly. Debrecenből jogot tanulni ment Sárospatakra. 1796 őszén abbahagyta tanulmányait. Komáromban ismerkedett meg Vajda Júliannával – Lillával – egy jómódú kereskedő lányával. Házasság alapjaként megpróbált állást szerezni, de eközben a lányt szülei férjhez adták. Néhány évig a Dunántúlon bolyongott. Sárközy alispán juttatta be 1799. május 26-tól 1800. február 21-ig helyettes tanárnak a Csurgói gimnáziumba, majd visszatért szülővárosába, Debrecenbe. Ebben az időben jegyzeteket készített tanítványai részére (A magyar verscsinálásról közönségesen, a Cultura, Az özvegy Karnyóné s két szeleburdiak). Ezek után nehezen, szűkösen élt, utolsó éveiben emberkerülés jellemezte. 1804-ben Váradon verses búcsúztatót mondott Rhédey Lajosné temetésén, ahol meghűlt, öröklött tüdőbaja súlyosabbá vált, és 1805. január 28-án halt meg Debrecenben. Életében mindössze két kötete jelent meg: A tavasz (1802) és Dorottya (1804).
407 éve / 1613. 01. 28.
Galileo Galilei felfedezte és leírta a Neptunuszt a Jupiter mellett
Még akkor azt hitte, hogy egy csillagot talált.
424 éve / 1596. 01. 28.
Sir Francis Drake angol admirális, tengeri hős és felfedező Panama partjai előtt meghalt vérhasban
Panamát nem sikerült elhódítania a spanyoloktól. Drake - I. Erzsébet angol királynő szolgálatában álló kalóz - volt az első angol, aki 1577-től 1580-ig körülhajózta a Földet. 1580-ban Erzsébet nemesi rangra emelte, majd kinevezte admirálisnak. 1584-ben felfedezte Virginiát, 1588-ban legyőzte a spanyol Armadát, ezzel megszilárdította Anglia tengeri uralmát.
473 éve / 1547. 01. 28.
55 éves korában meghalt VIII. Henrik angol és ír király
Született 1491.06.28. Jane Seymourral kötött házasságából született fia, a 9 éves VI. Eduárd követett a trónon. A Tudor-házból származó uralkodót hírhedtté tette hat felesége (közülük kettőt - Boleyn Annát és Catherine Howardot - koholt vádak alapján kivégeztetett) és gátlástalan uralkodásmódja. VIII. Henrik uralkodása alatt (1509-1547) szakított a pápasággal és megalapította az anglikán nemzeti egyházat. Háborúzott Franciaországgal és Skóciával, 1542-ben ír királlyá koronáztatta magát. Reneszánsz életet élt, zeneszerzőként is ismerték. Mecénása volt kiváló költőknek és festőművészeknek.
943 éve / 1077. 01. 28.
IV. Henrik német király, darócruhában vezekelt három napon át Canossa várában, ahol VII. Gergely pápa tartózkodott
Hogy az egyházi átok alól feloldozást kapjon, megalázkodni a pápa előtt. IV. Henrik Canossa-járására azért került sor, mert a német püspökök kiátkozták - megvonva ezzel támogatásukat - és a német fejedelmek fellázadtak ellene, mivel a király a pápát meg akarta fosztani hatalmától. IV. Henrik és VII. Gergely pápa ellentéte az invesztitúra joga miatt jött létre, mert a király beleavatkozott az egyház politikájába.
133 éve / 1887. 01. 28.
Elkezdődött az Eiffel-torony építése, ami 2 év, 2 hónap és 2 nap alatt készült el
Párizs jelképe, az Eiffel-torony Gustave Eiffel-ről (1832-1923), az építőről kapta nevét, akinek mellszobra ma is látható az északi pillér tövében. Az építmény a francia forradalom centenáriumára rendezett világkiállításra készült. 700 terv közül fogata el a zsüri 1886. június 12-én Eiffel mérnök művét, az építkezés 1887 január 26-án kezdődött, majd tiszteletreméltó gyorsasággal, 2 év, 2 hónap és 2 nap alatt fel is épült az torony. Az akkori szokásokkal ellentétben különös figyelmet fordítottak a biztonságra, egyetlen munkás sem halt meg az építkezés során. Megépültekor a világ legmagasabb építménye volt, és az is maradt 1929-ig, a New York-i Chrysler Building elkészültéig. Jelenleg a később felszerelt TV antennákkal együtt 326 méter és 75 centiméter magas. 15 000 különböző fémdarabját 2,5 millió kézzel formázott szegecs tartja össze, melyek közül egyetlen egyet sem kellett újraformázni, annyira pontos munkát végeztek. 7,5 millió akkori frankba került, a torony minden egyes kilója 1 frankba.
144 éve / 1876. 01. 28.
Meghalt Deák Ferenc magyar politikus, a "Haza bölcse"
Budapesten 72 éves korában halt meg január 28-ról 29-re virradó éjszaka szívinfarktus következtében. A halál pontos időpontja nem ismert. Kortársai "a haza bölcsé"-nek neveztek megfontoltsága és tisztessége miatt. Az 1848.04.07-én megalakult első, a parlamentnek felelős, független minisztérium (Batthyány-kormány) igazságügyminisztere volt, majd a kormányzó Deák-párt vezetője. 1861-ben Ferenc József elutasította az 1848-as törvények helyreállításáról szóló feliratát, az országgyűlés pedig nem engedett a bécsi udvar nyomásának, így a kompromisszumkísérlet nem sikerült. Ferenc József feloszlatta az országgyűlést és november 5-én újabb abszolutista kormányzati rendet léptetett életbe. 1865-ben írott "Húsvéti cikk"-e, amely a "Pesti Napló"-ban jelent meg, a bécsi udvar és a magyar politikai pártok kiegyezési tárgyalásainak új szakaszát nyitotta meg. 1867.03.15-én létrejött az osztrák-magyar kiegyezés, a Habsburg-monarchia osztrák-magyar dualista monarchiává alakult át. Az erről szóló törvényt 1867.05.29-én szavazta meg az országgyűlés (1867: XII. tc.). Magyarországot a kiegyezés keretében független királyságnak ismerték el, amely saját parlamenttel, alkotmánnyal, felelős kormánnyal rendelkezett, azonban a közös államfő révén reálunióban volt Ausztriával, vele közösen intézte külügyeit, hadügyeit, pénzügyeit, és közös vámhatárt létesített. Tíz évenként meg kellett újítani az úgynevezett gazdasági kiegyezést. A dualista rendszer idején Magyarországon jelentős ipari fejlődés vette kezdetét a nagybirtokrendszer fenntartása és a nagy tömegű szegényparaszti réteg megmaradása mellett. A magyar-horvát viszonyt 1868-ban a XXX. törvény rendezte, amely korlátozott horvát jogokat elismert, azonban autonómiát nem biztosított Horvátországnak.
Segít a csúcstechnika
Újra használhatja kezét bionikus kesztyűben a művész
időjárás / 4 perce
Csapadékos, borús lesz a kedd
A szél mellé havas eső, hó, eső is eshet, de néhol 11 fokot is mérhetnek.
Gyász
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy SAJGI ISTVÁN életének 85. évében elhunyt. Temetése január 31-én, pénteken, 12 órakor lesz a kaposvári Nyugati temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, gyászunkban osztoznak. A gyászoló család
Fájó szívvel emlékezünk GELENCSÉR ISTVÁN ÁRPÁDRA, a Szentbalázsi Körzeti Általános Iskola volt igazgatójára: egykori kollégái és tanítványai
„Beteg voltam, de nem búcsúztam el senkitől, gondoltam, hogy meggyógyulok, de nem így történt, Ezért búcsúzok mindazoktól, akik ismertek és szerettek. Isten veletek.” Fájó szívvel tudatjuk, hogy BENKÓ ISTVÁN 69. életévében hosszan tartó betegségben elhunyt. Temetése január 30-án, csütörtökön, 9 órakor lesz a kaposvári Keleti temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. Gyászoló családja
„Az élet megszűnt, lelkem elszállt, De gondolatotokban élek tovább.” Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy HORTOBÁGYI JÓZSEF gázszerelő kaposmérői lakos 62 éves korában elhunyt. Temetése január 29-én, szerdán, a 13.30 órai gyászmisét követően lesz a kaposmérői temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. A gyászoló család
Fájdalommal tudatjuk, hogy NÉMETH ELEKNÉ Hárs Mária 91 éves korában elhunyt. Temetése január 30-án, csütörtökön, 11 órakor lesz a kaposvári Nyugati temetőben. Gyászoló szerettei
Fájdalommal tudatjuk, hogy GERGYE LAJOSNÉ kaposvári lakos 81 éves korában elhunyt. Temetése január 30-án, csütörtökön 14 órakor lesz a kaposvári Nyugati temetőben. A gyászoló család
„Pihenj csendesen, hol nincs fájdalom, szívünkben itt leszel, míg élünk a világon.” Fájdalomtól megtört szívvel tudatjuk, hogy CSAPÓ FERENCNÉ antalszállási lakos 80 éves korában elhunyt. Temetése január 30-án, csütörtökön a boldogasszonyfai templomban 13 órakor tartandó gyászmisét követően 14 órakor lesz az antalszállási temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. Gyászoló szerettei
"Lelked szabadon szárnyal, mint kéklő égben a madár." Szomorúan emlékezem feleségem GARAMSZEGINÉ FÜLÖP MAGDOLNA halálának 5. évfordulóján. Gyula
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy BERTALAN BÉLÁNÉ Molnár Julianna kaposmérői lakos 82 éves korában elhunyt. Temetése január 29-én, szerdán, a 11.30 órai gyászmisét követően lesz a kaposmérői temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. A gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy TOTTH MARGIT Gitta kaposvári lakos 47 éves korában elhunyt. Temetése január 28-án, kedden, 11.30 órakor lesz a kaposvári Nyugati temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. Gyászoló szülei, testvére és szerettei
„Úgy mentél el szótlan, csendesen Mint társaitól elszakadt beteg madár. Meggyötört tested börtönében vasmarokkal végzett szíveddel a halál.” Fájó szívvel tudatjuk, hogy TAKÁCS ISTVÁN ATTILA volt taszári, majd magyaregresi lakos 65 éves korában váratlanul elhunyt. Temetése január 28-án, kedden 12 órakor lesz a kaposvári Keleti temetőben. A gyászoló család
Mély fájdalommal és megrendüléssel tudatjuk, hogy POZSONYINÉ DR. LACZKOVICS ANNA életének 70. évében elhunyt. Temetése január 28-án, kedden, a 10.15 órakor tartandó engesztelő szentmise után 11 órakor lesz a Marcali Központi Temetőben. A gyászoló család
Megrendülten tudatjuk, hogy POZSONYINÉ DR. LACZKOVICS ANNA ügyvéd a Somogy Megyei Ügyvédi Kamara tagja elhunyt. Búcsúztatásának időpontja január 28., kedd 11 óra, Marcali Központi Temető. Emlékét kegyelettel megőrizzük. A Somogy Megyei Ügyvédi Kamara Elnöksége
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy HORVÁTH FERENC a kaposvári Tangazdaság volt dolgozója, Kaposvár Cseri úti lakos 84 éves korában hosszantartó betegségben elhunyt. Temetése január 27-én, hétfőn 14 órakor lesz a kaposvári Nyugati temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. A gyászoló család
Fájdalommal tudatjuk, hogy SZÁRAZ ÁRPÁDNÉ Kaposvár, Tallián Gy. utcai lakos életének 83. évében elhunyt. Temetése január 28-án, kedden, 13 órakor lesz a kaposvári Keleti temetőben. A gyászoló család
Nem hal meg az, ki szerettei szívében él tovább. /Thomas Mann/ Fájdalomtól megtört szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett férjem, édesapánk, apósunk, nagypapánk SZIGETI JÁNOS volt kórházi főrendész életének 75. évében elhunyt. Temetése január 25-én, szombaton 14 órakor lesz a kaposvári Keleti temetőben. Köszönetünket fejezzük ki mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy BUZSÁKI GÁBOR életének 84. évében elhunyt. Temetése január 25-én, a 9 órai gyászmisét követően lesz a balatonlellei régi temetőben. Gyászoló családja
„Megtalálsz virágaid között, mikor elhervadnak, megtalálsz a falevélben, mikor lehull, meghallasz az esti harangszóban, mikor elenyészik.” (Jókai) Fájó szívvel tudatjuk, hogy OLÁH FERENC fonyódi lakos, életének 95. évében elhunyt. Temetése január 25-én szombaton, 11 órakor a fonyódi temetőben lesz. A gyászoló család
Szomorú szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy társam, édesapánk, testvérem, SZÜCS LAJOS kályhásmester 2019. december 5-én, 63 éves korában elhunyt. Temetése 2020. január 24-én 14 órakor lesz a kaposvári Keleti temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. A gyászoló család
Hálás szívvel mondunk köszönetet mindazoknak, akik drága édesanyánk KISS ERNŐNÉ BARBARA temetésén megjelentek, együttérzésükkel gyászunkban támogatást adtak és fájdalmunkban osztoztak. Anne-Katrin és Krisztina
Természetvédelem / 7 órája
Újra teknősökkel népesítenék be a Galápagos-szigeteket a kutatók
Többfordulós verseny / 8 órája
Újabb remek magyar borokat díjaztak
Művészetek / 8 órája
Roberto Cicutto lesz a Velencei Biennálé új elnöke
gratulálunk / 9 órája
Megkoronáztuk 2020 Tündérszépét és udvarhölgyeit
Téli sport / 10 órája
Ingyen próbálhatták ki az új alsóörsi sífutópályát (videó)
Elképesztő összefogás / 10 órája
Az ausztrálok fele adományozott a bozóttűz legyőzésére