Ezotéria

2010.08.12. 12:48

Hullócsillagok éjszakája – naplemente után

Augusztus 12-én és 13-án naplemente után igen látványos lesz az ég - fölöttünk halad el a Perseida meteorraj.

ASTRONET.HU

A Perseidák első megfigyelése Kr.u. 36-ban történt Kínában, és a Switf-Tuttle üstökösből származnak. A számítások ez az üstökös már ezt megelőzően is keresztezhette a földpályát, így az áramlat akár sok ezer éves is lehet, csak feljegyzések nem maradtak róla.

A meteorrajok az űrben keringő törmelékáramlatok, amelyeket üstökösök vagy kisbolygók szórnak szét pályájuk mentén. A Föld Nap körüli keringése során minden év augusztusában találkozik a Perseida-meteorrajjal.

A Perseidák csillaghullása során több tűzgömb is várható, amelyek robbanásukkor bevilágíthatják az éjszakai égboltot. A legszebb látványt természetesen a legfényesebb meteorok adják, amelyeket külön névvel is illetnek: ezek a Vénusznál is fényesebb tűzgömbök.

Nyugat felé nézz!

Augusztus 12-én és 13-án este, naplemente után közel fél órával igen látványos lesz a nyugati égbolt. A legfeltűnőbb égitest a fényes Vénusz lesz, amelyet alacsonyan, a látóhatár felett valamivel láthatsz majd. Mellette balra az enyhén vöröses, és valamivel halványabb Mars látszik majd, míg jobbra felfelé a Szaturnuszt figyelheted meg.
A Perseidák gyors, útjuk mentén zöldes-kékes nyomot hagyó meteorok. Nyomuk akár 1-2 másodpercen át is látható marad.

Szabad szemmel is látható

A meteorok megfigyeléséhez nem kell semmilyen optikai eszköz, csak sötét, zavaró fényektől mentes égbolt – azaz a legjobb, ha egy, a házaktól távoli, közvilágítást nélkülöző helyről szemléled az eseményt. Ami mindenképpen egy hosszú távú „hadművelet”, tulajdonképpen egy egész éjszakás program. Érdemes tehát rétegesen öltözve, székkel, esetleg hálózsákkal kitelepülni a szabad ég alá, és türelmesen várni a hullócsillagokat.
A legjobb alátámasztott fejjel (körülbelül 50-60 fokkal a horizont fölé nézve), fekve elhelyezkedni. Az éjfél utáni időszakban számíthatsz kissé több hullócsillagra.

Közös lesen

A Magyar Csillagászati Egyesület a kedvező körülményekre tekintettel észlelőtábort szervez a raj megfigyelésére, melynek a Somogy megyei Paléi meteorészlelő tábor ad helyet augusztus 8. és 15. között.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!