Foci-Eb 2020

2021.06.25. 09:35

A válogatott felfedezettje, Schäfer András az Eb-n berúgta az ajtót

A lefújás után a könnyeivel küszködött a középpályás, aki az Eb-n mutatott teljesítménye alapján hosszú távon is a válogatott meghatározó játékosa lehet.

Forrás: AFP

A lefújás után hosszú percek teltek el a viharos müncheni éjszakában, ám a kapu mögötti magyar tábor nem mozdult a helyéről. Újra és újra magához szólította a játékosokat, felcsendült a Himnusz, Szalai Ádámot és Marco Rossit kórusban éltették, és miközben a labdarúgók és a szurkolók egyaránt a másik teljesítményének tapsoltak, akadt egy játékos, aki a sírással küszködött. Az Európa-bajnokságon berobbanó Schäfer András csak törölgette a könnyeit, szipogott, lelke minden kínja leolvasható volt arcáról, miközben a televízió kamerája felé lépkedett.

Húsz-huszonöt perccel korábban egészen másik arcát mutatta, miután Szalai Ádám pazar átadása után a kapujából kifutó Manuel Neuer mellett a hálóba fejelte a labdát. A gól után a világból is kifutott volna boldogságában, az örömittas kiáltása hosszú másodpercekig tartott, és sokáig úgy tűnt, hogy pazar beindulása és helyzetfelismerése győzelmet ér. A hármas sípszó után végül mégis a keserűség lett úrrá rajta.

„Megbeszéltük a szünetben, hogy ötven percig az életünkért küzdünk majd, sajnos a végén nem volt mellettünk a szerencse, de ilyen a sors – mondta a 22 esztendős középpályás a lefújás után az M4 Sport kameráinak. – Remélem, a vébéselejtezőkön visszaadja nekünk, amit most elvett. Többet érdemelt a csapat, mert mindhárom meccsen nagyon jól küzdöttünk. Nehéz most bármit is mondani. Nagyon rossz érzés így kiesni.”

Bár azokban a percekben lehetetlen volt megvigasztalni, ha néhány nap múlva belegondol, hogy milyen rövid idő alatt jutott az Eb-nyolcaddöntő küszöbéig, vélhetően a könnyeket is a mosoly váltja fel.

A szombathelyi születésű középpályás az Illés Akadémián kezdett futballozni, 2014-ben az MTK-hoz szerződött. A magyar élvonalban 2017 áprilisában mutatkozott be, s tizenkilenc esztendős volt, amikor 2019 januárjában az olasz élvonalban szereplő Genoa három és fél évre szerződtette. Abban az idényben az egyesület Primavera-csapatában szerepelt, és bár több élvonalbeli mérkőzésre is nevezték, végül nem lépett pályára. A következő bajnokságot kölcsönben a Chievónál töltötte, majd 2020 januárjában kölcsönvette a DAC. A dunaszerdahelyi együttes tavaly szeptemberben jelentette be, hogy végleg megvásárolja a Genoától, és ekkor már válogatott játékosként beszélhettek róla.

Marco Rossi sosem volt szívbajos: ahogy Szoboszlai Dominiknek és Szalai Attilának, a szlovák élvonalban szereplő középpályásnak is megadta a lehetőséget. Tavaly augusztusban postázta neki a meghívót, s a szeptemberben Törökország ellen idegenben megnyert Nemzetek Ligája-mérkőzésen (1–0) már be is mutatkozott a nemzeti csapatban. Szoboszlai Dominik és Kalmár Zsolt kiesése után senkit sem lepett meg, hogy a szövetségi kapitány az Eb-re készülő keretbe is meghívta, ám ilyen meggyőző teljesítményre vélhetően senki sem számított.

A Ciprus elleni felkészülési meccsen szerzett győztes gól és a hajrában kiharcolt tizenegyes legfeljebb vállveregetést ért a világ élvonalától távol álló vetélytárs ellen. Aztán következett a kontinenstorna, amelyen korát meghazudtoló érettséggel és taktikai fegyelemmel futballozott a portugál, francia, német válogatott ellen. Az Allianz Arenában szerzett fejes gólja emlékezetes marad – ahogy több értékelésben is írták, ő az a játékos az Eb-n, aki „berúgta az ajtót”.

AZ F-CSOPORT VÉGEREDMÉNYE

1. Franciaország

3

1

2

4–3

+1

5

2. Németország

3

1

1

1

6–5

+1

4

3. Portugália

3

1

1

1

7–6

+1

4

4. MAGYARORSZÁG

3

2

1

3–6

–3

2

EURÓPA-BAJNOKSÁG

AZ F-CSOPORT (BUDAPEST, MÜNCHEN) PROGRAMJA

Június 15., kedd, 18.00

Budapest

Magyarország–Portugália

Június 15., kedd, 21.00

München

Franciaország–Németország

Június 19., szombat, 15.00

Budapest

Magyarország–Franciaország

Június 19., szombat, 18.00

München

Portugália–Németország

Június 23., szerda, 21.00

Budapest

Portugália–Franciaország

Június 23., szerda, 21.00

München

Németország–Magyarország

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!