Foci-Eb 2020

2021.06.17. 17:58

Négyezer jegytulajdonos nem ment ki a magyar–portugálra

A magyar labdarúgó-válogatott csütörtöki sajtótájékoztatóján az Euro 2020 szervezőbizottságából Fűrész Ádám projektmenedzser és Szabó Vilmos projektvezető válaszolt az újságírók kérdéseire.

Forrás: Nemzeti Sport

Fotó: Balogh László

A csütörtöki sajtótájékoztatón először Szabó Vilmos beszélt az eddigi tapasztalatokról.

„Nagyon kedvezőek a visszajelzések, az első meccs tapasztalatai. Köszönjük a szurkolók hozzáállását, hogy a karszalagokat időben átvették, és így a beléptetés is rendben zajlott. A háttérben persze van min javítani, de jól állunk és készülünk a következő mérkőzésre. Szombaton a legnagyobb nehézség a 33 Celsius-fokos hőség. 12 órakor nyitjuk a kapukat és próbáljuk segíteni a drukkereket a bejutásban” – fogalmazott Szabó.

A nehézségek kapcsán elhangzott, hogy 40-45 ezer négyzetméternyi területen 1100 fős biztonsági személyzet, 1100 önkéntes, 800 büfés, 400 felszolgáló, 2-300 fős UEFA- és MLSZ-személyzet munkáját kell koordinálni. Rengeteg projekt fut párhuzamosan, és ha valamiben változás van, s nem jut el az információ mindenkihez, akkor lehet fennakadás.

A Nemzeti Sport Online-tól az első találkozó tanulságairól kérdeztük a szervezőket. Arról, számíthat-e büntetésre a szövetség a meccsen látott pirotechnika és néhány, kifogásolható drapéria, illetve a pályára berohanó szurkoló miatt.

A stadionba kizárólag a szervezők által jóváhagyott drapériák vihetők be, azt a pályarendszabály határozza meg, hogy mit kerülhet be a stadion területére. Ami ennek nem felelt meg, de bevitték a stadionba, azt a rendezők haladéktalanul eltávolították – ezt Szabó Gergő, a válogatott sajtófőnöke mondta, majd Szabó Vilmos beszélt a további tapasztalatokról. – A pirotechnkia is el lett távolítva. A pályára lépés kapcsán pedig el kell mondani, hogy ez bűncselekmény, el is indult ezzel kapcsolatban a rendőrségi eljárás.”

Elhangzott az is, hogy amennyiben az UEFA az első mérkőzés miatt megbüntetné az MLSZ-t, akkor a szövetség polgári peres útra tereli az ügyet és visszapereli a költségeket az elkövetőktől. Arról egyelőre nem tudni, hogy várható-e büntetés a keddi meccs után, és mikor lehet ebben fejlemény.

Fűrész Ádám projektmenedzser azt is elmondta, kapcsolatban állnak a rendőrséggel és a Belügyminisztériummal is, így amikor felröppent az esetleges terrorveszély híre, az illetékes szervek megnyugtatták a szervezőket, minden eszközük megvan ahhoz, hogy elejét vegyék egy terrortámadásnak, többek között ezt a célt szolgálják a fémdetektoros beléptetőkapuk is.

„A karszalag rendszere a koronavírus miatt is lett kitalálva, hogy ellenőrizni tudjuk a védettség vagy külföldi szurkolók esetében a szükséges tesztek meglétét, nekik tesztbuszok is rendelkezésükre állnak. Az jogszabályi előírás, hogy csak védettségi igazolvánnyal vagy teszttel rendelkező szurkolók léphetnek be a stadionba” – nyilatkozta a projektmenedzser.

Az MLSZ is megköszönte a szurkolóknak az együttműködést. A második találkozón újabb karszalagra lesz szükség, hiszen mindegyik meccsre külön karszalag kell, amit külön, egy nappal az összecsapás előtt már át lehet venni, s ez így lesz a franciák elleni, szombati mérkőzést megelőzően is.

„A visszajelzések kapcsán látni kell, a végeredmény egy futballmeccs, ezért a legfontosabb a játékosok, a csapatok visszajelzése, és mindenki a Puskás Aréna gyepét tekinti példának, így nagy taps jár a pályafenntartóknak, mert mindenki nagyon elégedett” – mondta Fűrész Ádám.

Szabó Vilmos az NSO kérdésére az eladott jegyek számáról, illetve az első mérkőzés vártnál alacsonyabb, 55 682-es nézőszámára is reagált.

„Alapból a koronavírus-előírások miatt kiesett ötezer hely a teljes kapacitásból és kiestek helyek a kameraállások miatt is. A stadion alsó, körüljáró szintjén, az első két sorban nem lehetnek nézők a járványhelyzet miatt és a kispadok helyett is ki van alakítva egy zóna a kimaradó játékosok számára. 59 660 jegy lett eladva az első meccsre. Négyezren nem jöttek el, azt nem tudjuk, hogy ők hazai vagy külföldi szurkolók-e. Voltak például olyan külföldön élő, már jeggyel rendelkező magyarok, akik nem oltották be magukat, és így védettségi igazolvány hiányában nem jöttek el, de lehetnek egyéb okok is. 60 500 a Puskás Arénába eladható belépők száma az Eb-n. Mind a négy budapesti mérkőzésre 58-59 ezer jegyet értékesítettünk, ebből 40-45 ezer a Magyarországon eladott tikettek száma, az Eb-n nálunk a legmagasabb a hazai szurkolók aránya.”

Ugyanakkor azt is egyértelműsítették a sajtótájékoztató résztvevői, hogy a magyar válogatott semmiképp sem játszhat harmadik meccset a Puskás Arénában: ha továbbjutna, akkor biztosan utaznia kellene, mert az egyenlőség biztosítása érdekében úgy lett kialakítva a további párosítás, hogy a csoportszakasz után, a nyolcaddöntőben egyik rendező sem léphet pályára otthon.

A szervezőket az elmúlt napok „kóla- és sörpakolgatós” ügyeiről is kérdeztük.

„Mi is nagyon sokan dolgozunk, sok projektért felelünk, de vannak olyan projektek, amiket az UEFA nem ad ki a kezéből. Az UEFA hatásköre az italok kihelyezése, és a szövetség gondolkodik azon, van-e szükség változtatásra, mert ezek a történések nem vetettek jó fényt a szponzorokra” – mondta Fűrész Ádám.

Szabó Vilmos azt is elmondta, a VIP-személyek fogadása külön feladat. Nagyon sok magas beosztású személy érkezésére számítanak. A második mérkőzésre a francia külgazdasági miniszter érkezhet, az UEFA részéről pedig a francia–portugál meccsre várható a legnagyobb delegáció.

EB 2020, AZ F-CSOPORT PROGRAMJA

Június 15., kedd, 18.00

Budapest

Magyarország–Portugália

Június 15., kedd, 21.00

München

Franciaország–Németország

Június 19., szombat, 15.00

Budapest

Magyarország–Franciaország

Június 19., szombat, 18.00

München

Portugália–Németország

Június 23., szerda, 21.00

Budapest

Portugália–Franciaország

Június 23., szerda, 21.00

München

Németország–Magyarország

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!