Hallgassa élőben!
Fotó: AFP

Nincs, aki eldöntse a kiélezett meccseket – Szélesi Zoltán

Hihetetlen mentális erő jellemezte az Európa-bajnokságon pályára lépő játékosokat, a kiemelkedő egyéni teljesítmények mégis hiányoznak a tornáról.

Vasárnap véget ér az Európa-bajnokság, a 2018-as világbajnokság óta az első jelentős válogatott torna, amely felvonultatta a földrész labdarúgókrémjét. A szurkolók számos felejthetetlen pillanattal gazdagodtak, de csalódottak is lehetnek. A torna jellegzetessége a sok öngól, valamint a klasszisok visszafogott teljesítménye és az új sztárok felbukkanásának hiánya lett, miközben számos kieséses párharc a csapatok túlzott óvatossága miatt nem dőlt el a rendes játékidőben. A döntő ennek ellenére új korszak kezdetét jelentheti.

NEM VILLOGTAK A KLASSZISOK, MARADT A HOSSZABBÍTÁS

Az utóbbi évek nagy tornáin a kieséses szakaszra fordulva számos kritika érte a válogatottakat, amiért a túl óvatos, kevés kockázatot vállaló futballt helyezték előtérbe, és a szurkolóknak élvezhetetlen, kevés gólos mérkőzésekkel araszoltak előre. Azt nem állíthatjuk, hogy a mostani tornán ugyanez a helyzet, ettől függetlenül tény, a nyolcaddöntőtől kezdve eddig hét mérkőzésen volt szükség a kétszer tizenöt perces hosszabbításra vagy a tizenegyesekre, hogy eldőljön, melyik válogatott léphet a következő körbe.

A világbajnokságon 1986-ban vezették be a nyolcaddöntőt, az azóta rendezett viadalokon csupán egyszer, 1990-ben volt magasabb ez a szám. Akkor nyolc találkozó ért véget döntetlennel a kieséses szakaszban, míg a 2014-es tornán – mint most – hét meccsen túlóráztak a csapatok (a 2016-os Eb-n ez ötször fordult elő).

„Az egyik ok talán az lehet, hogy nincs olyan válogatott, amely a nyolcaddöntőtől kezdve felfelé lóg ki a mezőnyből – mondta lapunknak a 28-szoros válogatott Szélesi Zoltán.  – Kevés olyan meccset rendeztek, amelyen az egyik csapat toronymagas esélyesnek számított, közel azonos szintű együttesek gyűrték egymást, és ilyenkor nagyobb az esélye, hogy nem bírnak egymással. A másik ok a nagy sztárok visszafogott teljesítménye. A mostani Eb-n több futballista is megbízható teljesítményt nyújt, de a torna első számú csillagát nehéz lenne megnevezni. Márpedig ha elmaradnak az egyéni villanások, nincs, aki eldöntse a kiélezett meccseket. Az igazán nagy nevek is visszafogottabban teljesítettek, Cristiano Ronaldónak ezúttal csak felvillanásai voltak, a klubjában szenzációsan futballozó Kylian Mbappé egyetlen gólt sem szerzett, és a BL-döntő hőse, Kai Havertz sem most tette le a névjegyét válogatott szinten. Korábban több olyan klasszis volt, aki a kiélezett pillanatokban főszereplővé lépett elő, most a többségük átlagosan teljesített.”

Az idei Eb-n a csapategység valóban legyőzte az egyéni kvalitást, ám a késő éjszakába nyúló összecsapásokon a túl korai örömnek – Franciaország és Spanyolország egyaránt 3–1-es vezetésről végzett 3–3-as döntetlenre a nyolcaddöntőben – és a taktikának is megvolt a maga szerepe. A korábbi tornákkal ellentétben ezúttal támadóbb felfogásban léptek pályára a csapatok, ám ha döntetlenre állt a meccs, a 75-80. perc körül egyre inkább érezni lehetett, egy fokozattal visszakapcsoltak.

„Mentálisan elképesztően erős csapatok versenyeztek az Eb-n, a játékosok többsége sohasem adta fel – folytatta az U17-es válogatott szövetségi edzője.  – Beszélhetünk a zsúfolt idényről, a Covidról, a negyed- és félházas meccsekről, de Svájc és Horvátország sem tudott volna kétgólos hátrányból egyenlíteni, ha nincs meg bennük a mentális erő. De említhetnénk a szerdai elődöntőt is, a kétszer tizenöt perces hosszabbítás második felében Dánia kilenc mezőnyjátékossal ment előre a Wembleyben Anglia ellen, ameddig bírta erővel. A mostani Eb-n időnként percek alatt változott a meccs képe. Megesett, hogy az egyik csapat játékosai nyugodtak meg túl hamar, máskor a túlzott rotálás ütött vissza, vagy éppen a cserék után vált sebezhetővé az addig stabil védelem. A védekezését egyébként minden együttes tökéletesen megszervezte, több csapat öt hátvéddel állt fel, és ha a játékosok többsége a labda mögött helyezkedik, és lezárja a területet, nagyon nehéz eljutni a kapuig. Általánosságban viszont én sem mondanám, hogy védekező szellemben játszottak a csapatok. Az együttes stílusát a szövetségi kapitány szabja meg, márpedig minden szakvezetőnek más elképzelése van a futballról. A labdát nyolcvan százalékban birtokló Spanyolország nyilván nem ugyanazért játszott hosszabbításos meccseket, amiért a mélyen védekező és gyors ellentámadásokra alapozó Olaszország.”


ÖNGÓLOK SOHASEM LÁTOTT MENNYISÉGBEN

Az Anglia–Dánia (2–1) elődöntőben tizenegyre nőtt az Európa-bajnokságon szerzett öngólok száma, az angolok ugyanis Simon Kjaer rosszul kiszámított becsúszásának köszönhették egyenlítő találatukat. A dán középhátvédet valamennyire felmentheti, hogy a mögötte érkező és amúgy látványos műesést bemutató Raheem Sterling jó eséllyel úgyis a kapuba rúgta volna a labdát, a tényeken azonban ez nem változtat. Az Európa-bajnokságok történetében most született messze a legtöbb öngól, kettővel több, mint az eddigi tornákon összesen. Az az eddig példa nélküli eset is előfordult, hogy egy mérkőzésen egy csapat kétszer talált a saját kapujába: Németország ellen a portugál Rúben Dias és Raphaël Guerreiro, Spanyolország ellen a szlovák Martin Dúbravka és Juraj Kucka vitte véghez a „bravúrt”. A torna legemlékezetesebb öngólja is a szlovák kapushoz kötődik: a lécről magasba pattantó, majd a kapu elé visszahulló labdát szögletre akarta ütni, de a saját kapujába paskolta – Dúbravkát felmentve feltételezzük, elvakította a szemébe tűző nap.

Az öngólok a torna kieséses szakaszában sem maradtak el. A nyolcaddöntőben Pedri 45 méteres hazaadását nézte el Unai Simón, s hozta előnybe Horvátországot, a negyeddöntőben Denis Zakaria tette bele a lábát Jordi Alba lövésébe, és juttatta a labdát akaratán kívül a svájci kapuba, az elődöntőben pedig Kjaer hibázott, és egyenlített Anglia. A csoportkörben nyolc, a kieséses szakaszban három öngól esett, és a szenvedő fél egyetlen kivétellel el is veszítette a mérkőzést. A sort a spanyolok törték meg, a horvátoknak ajándékozott nyolcaddöntőbeli gólt követően a rendes játékidő döntetlennel ért véget, majd a hosszabbításban 5–3-ra nyertek. Arra a kérdésre, mégis mi történik ezen a tornán, nehéz felelni, a legjobban talán az a teória tartja magát, amely szerint a játékosok mentálisan kimerültek a járványhelyzet miatt meglehetősen speciális körülmények között zajló idény végére.

VÉGET ÉRHET A DÉL-EURÓPAI NEMZETEK URALMA

Amióta a 2004-es Európa-bajnokságot Görögország megnyerte, nem történt nagy meglepetés a kontinensviadalok döntőjében. A következő két tornán Spanyolország diadalmaskodott, míg 2016-ban Portugália. A dél-európai nemzetek hegemóniája már több mint 12 éve tart, és tovább folytatódhat, ha a vasárnapi döntőben Olaszország legyőzi Angliát. A siker kulcsa a jó formában lévő topjátékosokban és a taktikában keresendő. A 2000-es évek második felétől a spanyolok által képviselt tiki-taka volt az uralkodó stílus, a labdabirtoklásra, sok rövid passzra épülő játékot mind a Barcelona, mind a részben a katalánok sztárjaira épülő válogatott tökélyre fejlesztette. A változást nagyjából a Bayern München 2013-as triplázásától (bajnoki cím, a Német Kupa és a Bajnokok Ligája megnyerése), valamint a német válogatott 2014-es világbajnokságon aratott győzelmétől lehet datálni, ezt követően az erőfutball és az úgynevezett gegenpressing, azaz a labdavesztés utáni erőteljes letámadás kezdett Európa-szerte elterjedni, és a jelenlegi modern futball alapját is az erre épülő játékrendszer képezi. Minden nemzet a saját stílusát megtartva próbál alkalmazkodni a kor elvárásaihoz, amiből a 2016-os Eb-n Cristiano Ronaldónak és az érte tűzbe menő csapatának köszönhetően a portugálok jöttek ki a legjobban, a 2018-as vb-n pedig Franciaország ért a csúcsra.

Az idei kontinensviadal döntősei főként a szövetségi kapitányok áldozatos munkájának köszönhetik a sikert. Gareth Southgate és Roberto Mancini is éveket szánt rá, hogy csapatával begyakorolja a látványos támadójáték helyett stabil védekezésre épülő taktikáját, aminek sikerét mutatja, hogy az olaszok 33 mérkőzés óta veretlenek, az angolok pedig a torna eddigi hat mérkőzésén csak egy gólt kaptak. A vasárnapi döntőben vitathatatlanul a torna két legjobb formában lévő együttese találkozik, és számos tanulságot lehet majd levonni abból is, hogy ki örül a végén.

EB 2020, AZ EGYENES KIESÉSES SZAKASZ
NYOLCADDÖNTŐ
Június 26., szombat, 18.00
Amszterdam
Wales–Dánia 0–4
[1]
Június 26., szombat, 21.00
London
Olaszország–Ausztria 2–1 – h. u.
[2]
Június 27., vasárnap, 18.00
Budapest
Hollandia–Csehország 0–2
[3]
Június 27., vasárnap, 21.00
Sevilla
Belgium–Portugália 1–0
[4]
Június 28., hétfő, 18.00
Koppenhága
Horvátország–Spanyolország 3–5 – h. u.
[5]
Június 28., hétfő, 21.00
Bukarest
Franciaország–Svájc 3–3 – 11-esekkel: 4–5
[6]
Június 29., kedd, 18.00
London
Anglia–Németország 2–0[7]
Június 29., kedd, 21.00
Glasgow
Svédország–Ukrajna 1–2 – h. u.
[8]
NEGYEDDÖNTŐ
Július 2., péntek, 18.00
Szentpétervár
Svájc–Spanyolország 1–1 – 11-esekkel: 1–3
[9]
Július 2., péntek, 21.00
München
Belgium–Olaszország 1–2
[10]
Július 3., szombat, 18.00
Baki
Csehország–Dánia 1–2
[11]
Július 3., szombat, 21.00
Róma
Ukrajna–Anglia 0–4
[12]
ELŐDÖNTŐ
Július 6., kedd, 21.00
London
Olaszország–Spanyolország 1–1 – 11-esekkel: 4–2
[13]
Július 7., szerda, 21.00
London
Anglia–Dánia 2–1 – h. u.
[14]
DÖNTŐ
Július 11., vasárnap, 21.00
London
Olaszország–Anglia

 

Hozzászólások

rémisztő
Sokkot kapott a temetőben az éjjeliőr: hátborzongató dolog tűnt fel egy sírban (videó)
Felháborodtak a szülők / 3 órája
Rendőrség ellen uszító és szélsőbaloldali plakátokat rakott ki egy tanár az osztályteremben
A gimnáziumi történelemtanár különböző radikális mozgalmak zászlóival is kidíszítette a termet.
Gyász
"Még fáj, s talán örökre így marad, de mindig velünk leszel, az idő bárhogy halad." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy FARKAS JÓZSEF Toponár, Orci úti lakos 85 éves korában elhunyt. Temetése szeptember 21-én, 15 órakor lesz a kaposvári Keleti temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. Kérjük a részvétnyilvánítás mellőzését. Gyászolják: felesége, fia, menyei, unokái és dédunkokája
"Elbúcsúzom, de ott leszek, ahol a szél zúg, a nap nevet. Elbúcsúzom, de itt marad, belőlem néhány pillanat.” Mély fájdalommal tudatjuk, hogy PÁNTICS LAJOSNÉ Végh Rózsa volt táskai lakos, életének 95. évében visszatért Teremtőjéhez. Utolsó útjára kísérjük szeptember 18-án a 15 órás gyászmisét követően a táskai temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik az úton elkísérik. Szerető családja
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy szeretett édesanyánk, nagymamánk KARANCZ JÓZSEFNÉ Pajzs Erzsébet Kaposvár, volt csökölyi lakos szeptember 11-én, 86 éves korában csendesen elhunyt. Temetése szeptember 21-én 14 órakor lesz a kaposvári Keleti temetőben. Gyászoló családja
"Megállt a szív, mely élni vágyott, Pihen az áldott kéz, mely dolgozni imádott. Nekünk üres, szomorú a házunk, Nem hisszük el, hogy Téged hiába várunk. Mert adhat Isten márványt, kincset, palotát, Csak egyet nem adhat kétszer Férjet, édesapát, nagypapát, dédpapát." Fájó szívvel tudatjuk, hogy SZEKERES JÓZSEF somogytúri lakos, 82. életévében elhunyt. Temetése szeptember 17-én a 14 órai gyászmisét követően lesz a somogytúri temetőben. Gyászoló szerettei
"Az édesanyák nem halnak meg, csak fáradt szívük pihenni tér." Mély fájdalommal tudatjuk, hogy ID. SCHMELKA LAJOSNÉ Gerics Mária látrányi lakos, 85 éves korában elhunyt. Temetése szeptember 17-én, pénteken a 10 órai gyászmisét követően lesz a látrányi temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. Gyászoló családja
„ Nem hal meg az, aki szerettei szívében él tovább.” Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy BAKOS JÓZSEFNÉ Madarász Margit Nemeskisfalud volt polgármestere életének 84. évében eltávozott közülünk. Temetése szeptember 20-án, hétfőn 11 órakor lesz a nemeskisfaludi temetőben. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló családja
„Elbúcsúzom, de ott leszek, ahol a szél zúg, a nap nevet. Elbúcsúzom de itt marad belőlem néhány pillanat.” Mély fájdalommal tudatjuk, hogy HORVÁTH LÁSZLÓ lengyeltóti lakos, volt KAPOSGÉP termelésvezetője, munkavédelmi tanácsadó életének 83. évében visszatért Teremtőjéhez. Szeptember 15-én, 16 órakor kísérjük utolsó útjára lengyeltóti Keleti temetőjében. Szerető felesége, gyermekei és családja
Fájó szívvel tudatjuk, hogy DAK ISVÁN hetesi lakos, 71 éves korában elhunyt. Temetése szeptember 17-én, pénteken 13 órakor lesz a hetesi temetőben. Gyászoló családja
"Még fáj, s talán örökre így marad, De mindig velünk leszel, az idő bárhogy halad." Fájó szívvel emlékezünk VARGA JÁNOS kaposvári, volt porrogszentkirályi lakos halálának 5. évfordulóján. Szerettei
Fájdalommal tudatjuk, hogy DR. PAIZS IMRÉNÉ Magyar Jolán a berzencei Általános Iskola volt tanára a kaposvári Kisfaludy utcai Általános Iskola volt könyvtárosa 88 éves korában elhunyt. Hamvait szeptember 14-én, 14 órakor helyezzük örök nyugalomba a balatonmáriafürdői temetőben (Faluház utca). Gyászmisét ugyanezen a napon, 13.15 órakor a balatonmáriafürdői kápolnában (Rákóczi utca) tartunk. A gyászoló család
Megrendülten tudatjuk, hogy MAROSI RÉKA súlyos betegség következtében, 48 éves korában, tragikus hirtelenséggel, szeptember 3-án visszaadta lelkét a Teremtőnek. Szeptember 17-én, pénteken 14 órakor gyászmisén búcsúzunk tőle a Donneri Szent Kereszt templomban. A gyászmise után a kaposvári Nyugati temetőben 15 órakor helyezzük végső nyugalomba. Ezúton is köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. Kérjük, tiszteletüket egy szál virággal róják le a sírnál. Gyászoló családja
Mély fájdalommal emlékezem, drága férjem DÖGEI IMRE halálának 10. évfordulóján. Szerető felesége
„Küzdöttél, de már nem lehet Átölel a csend és a szeretet.” Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy BODÓ LÁSZLÓNÉ Nagy Márta 78 éves korában elhunyt. Temetése szeptember 14-én, kedden 13 órakor lesz a kaposvári Nyugati temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. Gyászolják unokái és testvérei
„Mindig Őt akartam követni, amit Ő szeret, azt szeretni, Vele sírni, vele nevetni, Csak egyet JAJ NEM : Őt eltemetni!” Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy VÉGH JÁNOS Doki batéi lakos 68 éves korában, hosszan tartó súlyos betegséget követően, csendesen elhunyt. Temetése szeptember 15-én a 10 órás gyászmisét követően a batéi temetőben lesz. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik és gyászunkban osztoznak. Gyászoló szerettei
"Nem múlnak ők el, kik szívünkben élnek, Hiába szállnak árnyak, álmok, évek." Juhász Gyula Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy PATCZAI ZOLTÁN volt mezőcsokonyai lakos 2021. augusztus 20-án visszaadta lelkét a Teremtőjének. Temetése 2021. szeptember 17-én 11 órakor a Budapest XVII. kerület evangélikus egyházközösség urnatemetőjében lesz. (1173, Budapest, Pesti út 111.) Emlékét örökké szívünkben őrizzük. Gyászolják: felesége, gyermekei, unokája és testvére
,,Örökké velünk maradsz, Őrizzük mosolyodat.” Fájó szívvel tudatjuk, hogy PÓRNÉ FEHÉR KATALIN fodrász volt BM táncos, 72. életévében csendesen elhunyt. Temetése szeptember 13-án, hétfőn 15 órakor lesz a kaposvári Keleti temetőben. Gyászoló szerettei
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy ID. CSIMA ANDRÁS Endi 67 éves korában elhunyt. Temetése szeptember 14-én, kedden 14 órakor lesz a kaposvári Keleti temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, gyászunkban osztoznak. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy ORBÁN BALÁZS ÁRPÁD taszári lakos, 76 éves korában, méltósággal viselt hosszú betegség után elhunyt. Szeptember 14-én 10 órakor a kaposvári Keleti temetőben helyezzük örök nyugalomra. Gyászoló szerettei
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy KATONA SÁNDOR balatonboglári lakos, életének 79. évében elhunyt. Búcsúztatása szeptember 11-én 9 órakor lesz a balatonboglári temetőben. Gyászmisét 18 órakor a balatonboglári katolikus templomban tartunk. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. Gyászoló családja
Fájó szívvel tudatjuk, hogy KAUER IMRE öreglaki lakos, 93 éves korában elhunyt. Temetése szeptember 9-én, csütörtökön a 10 órai gyászmisét követően, az öreglaki temetőben lesz. Ezúton mondunk köszönetetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. A gyászoló család
találkozó / 5 órája
Negyedik alkalommal találkoztak a volt nagyatádi katonák
Györke József
Végtelen dűne / 6 órája
Szabadtéri kiállítás nyílt a Szépművészeti Múzeum előtt
Nagy nap / 6 órája
Orbán Viktor: átadtuk a Bárányfelhő református óvodát
Próbatételek / 6 órája
Gulyás Gergely: az európai kereszténység nem él könnyű időket
Botrány / 6 órája
Ilyen zavarban van Karácsony Gergely, ha a nyelvvizsgájáról kérdezik (videó)
őszinte / 7 órája
Jennifer Aniston most vallotta be, hogy másképp alakult a Jóbarátok-találkozó, mint várta