Foci vb 2022

2022.11.27. 15:44

Costa Rica győzelme után nyílt lett a csoport a továbbjutást tekintve

A katari labdarúgó-világbajnokság E-csoportjának vasárnapi első mérkőzésén Costa Rica Keysher Fuller 80. percben szerzett góljával győzött Japán ellen, így ismét teljesen nyílt lett a csoport a továbbjutást tekintve.

Történelmi lehetőség előtt állt Japán, hiszen 20 évvel a részben hazai rendezésű torna után ismét két egymást követő vb-meccsén arathatott győzelmet – és ezzel óriásit léphetett volna a továbbjutás felé –, ennek pedig a katari világbajnokság eddigi legnagyobb vereségét elszenvedő – Spanyolországtól 7–0 – Costa Rica állt az útjában. Persze a közép-amerikaiak távolról sem szerettek volna csatlakozni a házigazda Katarhoz, a torna eddigi egyetlen kiesőjéhez, márpedig egy újabb vereséggel ehhez kerültek volna igen veszélyes közelségbe.

Ennek megfelelően az első félidőben mindkét csapat a meglehetősen stabil védekezésre igyekezett helyezni a hangsúlyt, amit viszonylag sikerrel tett is meg, így a kapuk nem forogtak veszélyben – a FIFA hivatalos statisztikáiban nem találtuk nyomát kaput eltaláló lövésnek, ami beszédes adat. Ugyanakkor mindkét csapat tagjai küzdöttek, hajtottak – és szabálytalankodtak, sokat: 12 japán és 5 közép-amerikai szabálytalanság mellett 1-1 sárga lapot osztott ki Michael Oliver játékvezető.

Ehhez képest mindössze fél percet kellett várni a szünet után az első kaput eltaláló lövésre, a csereként a második játékrészre érkező Aszano Takuma tornáztatta meg Keylor Navast, majd hamar egy fejest is védeni kellett a kapusnak. Már azt hittük, feljavul a találkozó, ám néhány perc után rá kellett jönnünk, eddig tartott az ázsiaiak feltámadása. Ugyan továbbra is fölényben maradtak a japánok, a hajráig nagyobb gólhelyzetig nem igazán sikerült eljutniuk. Nem úgy a közép-amerikaiaknak, akik aztán 10 perccel a rendes játékidő letelte előtt Keysher Fuller okos csavarásával megszerezték a vezetést.

Miután pedig Costa Rica ezen a vb-n első kaput találó lövéséből gólt szerzett, Japán ismét észbe kapott, ám hiába játszódtak le többször is kaotikus jelenetek a közép-amerikaiak tizenhatosán belül, csak nem sikerült begyötörni az egyenlítést jelentő gólt.

Japán nagy esélyt szalasztott el a továbbjutás kiharcolása felé vezető úton, ráadásul Costa Rica győzelmével ismét nyílt lett az E-csoport – legalábbis az esti spanyol–német csoportrangadóig biztosan.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!