Foci vb 2022

2022.11.28. 15:04

Irán feljelentette a FIFA-nál az amerikaiakat, kizárást követelnek

A katari világbajnokság B csoportjának harmadik fordulójában az Egyesült Államok Irán ellen lép pályára kedden. A mérkőzés előtt óriási botrány robbant ki, az irániak feljelentették a FIFA-nál az amerikaiakat, akiket ki akarnak záratni a vb-ről.

Sonline

Fotós: AFP

Az iráni labdarúgó-szövetség panaszt nyújtott be a FIFA-nál, mert az Egyesült Államokban a közösségi médiában megosztott bejegyzésekben nem megfelelő módon jelenítették meg az iráni zászlót, ugyanis az "Allah" (isten) feliratot eltávolították a lobogóról.

– Az Amerikai Labdarúgó Szövetség Instagram-oldala szakszerűtlen cselekedettel eltávolította az Allah-szimbólumot az iráni zászlóról – jelentette vasárnap az irániak állami hírügynöksége. Az Iráni Labdarúgó Szövetség e-mailt küldött a FIFA-nak, amelyben azt követelte, zárják ki a vb-ről az amerikai válogatottat.

Az USA kedden lép pályára Irán ellen a vb-n, ám egyelőre nem érkezett azonnali nyilvános válasz a FIFA-tól a jelentett panaszra. A botrány még tovább mélyítheti az országok közötti több évtizedes ellenségeskedést, a két állam 1980-ban megszakította diplomáciai kapcsolatait.

Az amerikaiak az iráni nők elleni elnyomást szerették volna támogatni, ezért 24 órán át használták a közösségi médiában a megváltoztatott zászlót, azóta viszont visszaállították az összes felületen az eredeti iráni lobogót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!