Foci vb

2022.12.04. 13:18

Minden a franciák mellett szól, a lengyelek csak abban bízhatnak, hogy még soha nem kaptak ki vb-n a címvédőtől

A D csoport megnyerése után Franciaország a C csoport második helyezettjével, Lengyelországgal találkozik a 16 között a 2022-es katari labdarúgó-világbajnokságon. Előbbi jelenléte már két forduló után biztossá vált, míg Lewandowskiék az utolsó utáni pillanatig izgulhattak.

Sonline

Forrás: MTI

Fotó: Martin Meissner

A címvédő francia válogatott az Ausztrália elleni magabiztos és a Dánia elleni kínkeserves győzelmet követően már két forduló után továbbjutott csoportjából, így a harmadik körben a Tunézia elleni vereség nem sokat számított már, így is csoportelsőként mentek tovább.

A franciák a harmadik legtöbb lövést küldték kapura, a három meccsen 54 alkalommal próbálkoztak, emellett övék volt a harmadik legtöbb labdaérintés az ellenfél tizenhatosán belül. Ez persze nem nehéz egy olyan támadóval, mint Kylian Mbappé, akinek az egész mezőnyt tekintve a legmagasabb 2.39 az xG-je (várható gólok száma), a negyedik legtöbb csellel próbálkozott (19) és neki volt a legtöbb labdaérintése az ellenfél tizenhatosán belül. Jelenleg három gólnál tart.

ar-Rajján, 2022. november 30.
A francia Kylian Mbappé vezeti a labdát a katari labdarúgó-világbajnokság harmadik fordulójában, a D csoportban játszott Tunézia-Franciaország mérkõzésen az ar-rajjáni Egyetemvárosi Stadionban 2022. november 30-án.
MTI/EPA/Nusad Szekkajil
Fotós: Nusad Szekkajil / Forrás: MTI

De a lengyeleknek nem csak őt kellene megfékezni, hiszen ott van még Antoine Griezmann, akinél egyetlen játékos sem alakított ki több helyzetet a vb-n, valamint a támadások másik kíméletlen befejezője Oliver Giroud, aki akár már egy góllal is a legeredményesebb francia játékos lehet. (Jelenleg Thierry Henryvel áll az élen 51 góllal.) A Milan támadóját sok kritika éri, hogy a góllövésen kívül nem sokat csinál, de az eddigi vb-hőtérképe is megmutatja, miért hasznos ő a francia válogatott számára

A franciák hatékonyságának egyik alapja a passzjáték. A spanyolok mögött a második helyen állnak a progresszív passzokat, azaz az előre felé irányuló, direkt passzokat illetően. Ezen a listán a másik végletet épp a lengyelek jelentik, akiknél nem csak a progresszív passzból, hanem az általános sima átadásból is a legkevesebb volt a csoportmeccsek során.

Ehhez persze nem csak Mbappék és Griezmannok kellenek, hanem olyan játékosok is, mint Adrien Rabiot, aki a “piszkos melót” végzi.  A két válogatott 16 alkalommal játszott egymással, ebből egy volt világbajnoki mérkőzés, 1982-ben Lengyelország 3-2-re nyert a bronzmeccsen. A franciák amikor kijutottak a vb-re mind az öt nyolcaddöntőjüket megnyerték amióta 1986-ban bevezették ezt a lebonyolítási rendszert. Az 1998-as világbajnokság kezdete óta Franciaország ha továbbjutott a csoportjából, a 14 kieséses meccséből csak egyet veszített el, 2014-ben a negyeddöntőben 1-0-s vereséget szenvedett a későbbi győztes németekkel szemben.

Doha, 2022. december 3.
Robert Lewandowski lengyel csapatkapitány (j2) csapattársaival edz Dohában 2022. december 3-án, egy nappal a katari labdarúgó-világbajnokság Franciaország - Lengyelország nyolcaddöntõ mérkõzés elõtt.
MTI/EPA/Georgi Licovszki
Fotós: Georgi Licovszki / Forrás: MTI

A franciák sima továbbjutásával szemben a lengyelek egy Mexikó elleni döntetlen és a Szaúd-Arábia elleni győzelem után sima vereséget szenvedtek Argentínától, és mindössze egyetlen gólon múlott a továbbjutásuk. (A szaúdiak a 95. percben találtak be Mexikónak.)

A lengyelek a fentebb említett legkevesebb passz mellett a második legkevesebb kapura lövéssel is “büszkélkedhetnek”, de szintén a mezőny legvégén találhatóak az ellenfél térfelén szerzett labdák tekintetében is.  Lewandowskiéknak 19 lövésük volt a csoportkörben, amelyből két gólt szereztek 2,8-as xG mellett. Ezzel szemben hátul 50 (!) lövést kaptak, amelyeknek az összesített xG-értéke 6,1 volt. Lengyelország tehát négy góllal kapott kevesebbet, mint ami az xG alapján várható lett volna.

Forrás: m4sport.hu/MTI.hu

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!