Foci vb 2022

2022.12.17. 20:30

Orsic gólja döntött, Horvátországé a bronzérem

A Katarban zajló labdarúgó-világbajnokság harmadik helyért rendezett találkozóján Horvátország 2–1-re legyőzte Marokkót, így megszerezte a bronzérmet – 1998 után másodjára.

A horvát és a marokkói nemzeti csapat nem ismeretlen egymásnak, hiszen a felek a csoportkörben már összecsaptak egyszer – az F-csoport nyitó mérkőzésén nem született gól. Marokkó már azon a mérkőzésen megmutatta, hogy rendkívül szervezett csapata van, a következő két meccsét egyaránt megnyerte Belgium és Kanada ellen. Horvátország előbbivel ikszelt, utóbbit legyőzte, így jutott tovább Marokkó mögött a második a helyen.

Futballrajongók milliói szimpatizáltak a kieséses szakaszban a bronzmérkőzés főszereplőivel, hiszen a horvát és a marokkói együttes is erőn felül teljesített – Modricék Japánt és Brazíliát, Zijesék Spanyolországot és Portugáliát küldték haza Katarból. Az elődöntőben már Argentína és Franciaország is túl nagy falatnak bizonyult számukra, így kerültek össze ismét az F-csoport továbbjutói, a tét a bronzérem megszerzése volt.

A találkozó elején igencsak egymásnak estek, s nem is kellett sokat várni az első gólra. A 7. percben parádés szabadrúgásfigurát mutatott be a horvát válogatott – Majer ívelt lágyan a tizenhatoson belülre Perisicnek, aki egyből középre fejelte a labdát. A tizenegyespontnál Josko Gvardiol érkezett, s remek csukafejessel vette be Bunu kapuját.

A horvátok szinte még ünnepeltek, amikor már jött is az egyenlítés. Zijes jobb oldali szabadrúgásánál borzalmasan ért a labdába Majer, az ötösön belül Asraf Dari pedig fejjel kiegyenlített.

A gyors gólváltást követően inkább Horvátország előtt adódtak lehetőségek a gólszerzésre, a 18. percben Orsic lövését blokkolták, néhány perccel később Modric bombájánál kellett Bununak védenie. Azért Marokkó is betalálhatott volna újra az első félidőben, ám sem Bufal, sem el-Nesziri nem használta ki a lehetőségét.

Talán sokan már elkönyvelték, hogy 1–1-es állással mehetnek pihenőre a felek, a 42. percben viszont Mislav Orsic varázslatos gólt szerzett – a tizenhatos előtt Livaja terelgette a labdát, majd a Dinamo Zagreb támadójának passzolt, aki állítás nélkül fantasztikusan tekert a hosszúba. Bunu nagyot vetődött, de csak beleérni tudott, a labda a kapufáról pattant a jobb, azaz a túlsó alsó sarokba.

A fordulás után szinte azonnal Orsic kísérletezett ismét, de lövése ezúttal el-Jamik derekáról levágódott. Nagy harc dúlt a mezőnyben, helyzetek azonban nem igazán alakultak ki a második félidőben. Egészen a 70. percig kell ugranunk, hogy feljegyezzük Vlasic próbálkozását, tizenhét méterről nem találta el a kaput. A hajrában előbb a marokkóiak, majd a horvátok is szerettek volna tizenegyest kapni, al-Dzsasszim sípja azonban mindkét esetben néma maradt.

Marokkó a hatperces hosszabbítás végén közel járt az egyenlítéshez, ám en-Nesziri látványos fejesénél a labda a kapu tetején landolt. Ez volt Marokkó utolsó esélye, Horvátország 2–1-re megnyerte a mérkőzést, s 2018 után ismét éremmel zárt a világbajnokságon – ezúttal ezüst helyett bronzot akaszthatnak Modricék nyakába.

Már csak egy mérkőzés maradt hátra a katari vb-n: vasárnap 16 órakor kezdődik az Argentína–Franciaország döntő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!