Friss hírek

2004.11.15. 15:37

Magyar-német délkelet-európai konferencia Budapesten

Magyarország abban érdekelt, hogy Európa nyitott és befogadó kontinens legyen, amely nem húz választóvonalat Kelet- és Délkelet-Európa elé - hangsúlyozta Somogyi Ferenc külügyminiszter hétfőn a magyar-német délkelet-európai konferencián Budapesten.

BAMA

Elmondta: a délkelet-európai országok elfogadták az európai integrálódás perspektíváját és ennek érdekében különböző ütemben,  formában már megkezdték a felkészülést.  

A külügyminiszter hozzátette: Magyarország számára azért is  kiemelt jelentőségű a térség, mert az országok egy részében jelentős  számú magyar él.

A magyar és a német szövetségi külügyminiszter védnökségével  szervezett konferencia célja, hogy fórumot teremtsen a  véleménycserére a gazdasági, a politikai és a tudományos élet  németországi, magyarországi és délkelet-európai képviselői számára,  és ezzel kifejezésre juttassa a két ország térségbeli  elkötelezettségét. 

Somogyi Ferenc a konferencián szólt arról: a magyar külpolitika  és gazdaságdiplomácia hozzáadott értéket kínál az unió külkapcsolati  törekvéseinek megvalósításához, és hozzá tud járulni Délkelet- és  Kelet-Európa demokratikus fejlődéséhez, piacgazdasági átalakulásához.

Somogyi Ferenc elmondta:  nemzetközi elemzések is megerősítik,  hogy a térség biztonsági helyzete, amely a gazdasági szerepvállalás  fontos feltétele, tendenciáját tekintve pozitív irányba változott. 

A konferencián Klaus Scharioth, a Német Szövetségi Köztársaság  külügyi államtitkára hangsúlyozta: az EU-ban közös érdek, hogy a  szomszédos országokban stabil legyen a helyzet. 

A konferencián Hajdú András, a Külügyminisztérium államtitkára  szólt arról, hogy a magyar külpolitika átalakulóban van. Hozzátette:  Magyarországot tagországként fokozott felelősség terheli  Délkelet-Európa stabilitásáért az egész unió szempontjából.

Visnja Samardzija, Horvátország korábbi európai integrációs  miniszterhelyettese szólt arról, hogy a térség országaiban a  gazdasági mutatók javulnak, néhány országban elkezdődtek a reformok,  és egyre növekszik a befektetők érdeklődése.

Szanyi Tibor, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium politikai  államtitkára a konferencián arról számolt be, hogy a  délkelet-európai térség súlya növekszik a magyar külgazdasági  kapcsolatokban. Szerinte Magyarország és Németország együttműködése  eredményes lehet ebben a térségben is, és megerősítette, hogy a  magyar kormány kiemelten kezeli a térség országait.     

Radovan Jelasic, a Szerb Nemzeti Bank elnöke jelezte, hogy  számítanak Magyarország integrációs tapasztalataira. Kitért arra,  hogy Szerbiában folytatódik a privatizáció, és megvalósítják a  strukturális reformokat. Megemlítette, hogy jelentős kihívás  számukra az ország imázsának javítása. 

Inotai András, az MTA Világgazdasági Kutatóintézet igazgatója  úgy vélekedett, hogy az Európai Uniónak világos ütemtervet kellene  meghatározni a bővítésre. Utalt arra, jó lenne, ha az EU  költségvetésében a földrajzi realitások tükröződnének, és a  határokon átnyúló regionális fejlesztések is támogatást kapnának.

-->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!