Friss hírek

2004.12.09. 10:41

Idén mintegy 350 szervátültetés történt

Magyarországon ebben az évben eddig mintegy 350 szervátültetés történt, amely nemzetközileg is elismert számot jelent - közölte a Sebészeti Szakmai Kollégium elnöke.

BAMA

Idén 41 máj-, 257 vese-, 10 szív-, 2 hasnyálmirigy-szigetsejt, 12 kombinált vese- és  hasnyálmirigy-átültetés történt.  Emellett 19 tüdőátültetést  végeztek el Bécsben nemzetközi kollaborációban - mondta Jakab Ferenc,a Sebészeti Szakmai Kollégium elnöke.

Hozzátette: a transzplantáció túlnyomórészt végstádiumú  betegeknek kitűnő életminőséggel biztosítja a hosszú távú túlélést.  Az elsődleges cél az, hogy a várólistán lévő betegek halálozását  csökkentsék, azaz hogy minél hamarabb minél többen kapják meg a  számukra létfontosságú új szervet. 

Jelenleg vesére mintegy 900-an, májra 42-en, új szívre pedig  25-en várakoznak - közölte. 
Elmondta: szakmai becslések szerint évente 40-60 közötti  szívátültetés és 150 máj-transzplantáció lenne indokolt, valamint  kívánatos lenne a hazai tüdőátültetések megvalósítása is. 

Jakab Ferenc rámutatott: jelenleg a szervek hiánya korlátozza a  transzplantációs programok fejlődését, ugyanakkor a nemzetközi  együttműködés lehetőségei az uniós csatlakozással megsokszorozódtak. 

Magyarországon a donorszolgálat szervezését a Hungarotranszplant  végzi, amely elmúlt kétéves működésével hozzájárult a  transzplantációs helyzet fejlődéséhez. A további előrelépéshez  többek között egy hosszú távú transzplantációs nemzeti program  kialakítása, a Nemzeti Transzplantációs Regiszter létrehozása és a  donorszerv nemzeti kinccsé nyilvánítása szükséges.

-->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!