Friss hírek

2004.12.09. 17:18

Magyar kutatók felfedezték a halálgént

Magyar tudósok megtalálták a halálgént. Füst György immunológus a Magyar Rádiónak nyilatkozott a magyar kutatási eredményről, ami arra vezetett, hogy a kutatás nemzetközivé szélesedett izlandi és amerikai partnerekkel.

BAMA

- Tizenhárom éve közöltük az első eredményeket. Bevezettünk egy módszert, ami két génnek a variánsait, változatait tudja kimutatni, és megnéztük, hogy ezeknek a géneknek a különböző variánsai milyen gyakorisággal fordulnak elő egészséges fiatalemberekben 18-tól 45 éves korig, illetve egészséges idős emberekben.

Nagyon szeretném hangsúlyozni, hogy tényleg egészséges idős emberek voltak. Van egy kritériumrendszer, ami szerint egészségesnek lehet nyilvánítani valakit, és ők megfeleltek ezeknek a kritériumoknak. Tehát ezt a két csoportot hasonlítottuk össze. Közel 300 volt a fiatal csoportban, és csaknem 500 az idősebb csoportban.

Sok génvariáns van, és azt kaptuk, hogy az egyik génvariánsnak a gyakorisága a fiataloknál körülbelül 16 százalék volt, ami megfelel az európai átlagnak, az egészséges idősekben pedig ez az arány lement 5 százalékra. Még egyet nem mondtam, hogy ez a csökkenés sokkal élesebb, sokkal erősebb volt férfiakban, mint nőkben.

Ez nagyon meglepő adat volt, mi is meglepődtünk rajta, aztán elkezdtünk gondolkodni, miért lehet ez. Ez egy genetikai tulajdonság, ez nem változik, a születéstől a halálig ugyanaz, akár csak a vércsoportok. Tehát azt kellett mondanunk, azt kellett gondolnunk, hogy azok az emberek, akik ezt a bizonyos génvariánst hordozzák, ők kiszelektálódnak, kihullanak az egészséges populációból, és ez a kiszelektálódás 45-től 60 éves korig történik.

Tehát egy olyan betegséget kellett keresnünk, amely először is középkorúaknál fordul elő, a korai halálozásért felelős, és férfiaknál gyakrabban van. Amely után már nem lesznek egészségesek az emberek. Magyarországon és a világon másutt is a leggyanúsabb betegség a szívinfarktus.

Megnéztük azt, hogy 60-tól 80 éves férfiakban, akik egészségesek, illetve infarktusosok, milyen gyakran fordult elő a gén, és kiderült, hogy míg az egészséges 60-tól 80 éves férfiakban 8 százalékban, addig az ugyanilyen korú infarktusos férfiakban 38 százalékban fordult elő. Még egy dolgot meg szeretnék említeni, hogy ezeknek az infarktusos betegeknek egy jelentős része meghalt a kórházban, és kiderült, hogyha már infarktusa lesz valakinek, és hordozza ezt a génvariáns, akkor nagyobb vagy sokkal nagyobb eséllyel hal bele az infarktusba.

-->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!