Friss hírek

2005.01.21. 13:28

A magyar kultúra napja

A Magyar Kultúra Napja - ingyenes programokkal A Magyar Kultúra Napján Január 22-én a Petőfi Irodalmi Múzeum, a Néprajzi Múzeum, a Magyar Nemzeti Galéria és az Iparművészeti Múzeum külön programokkal várja az érdeklődőket. A múzeumok e napon az idén is ingyenesen látogathatók.

BAMA

A Magyar Kultúra Napján a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának rendezésében nagyszabású filmes eseményt is tartanak Budapesten. Az Uránia Nemzeti Filmszínházban 18 órakor kezdődik az ünnepi esemény, és másnap reggel 6 óráig - mindhárom teremben - nonstop peregnek a filmek. A kulturális tárca tájékoztatatása szerint az érdeklődők mintegy húsz - régi és új - filmet ingyenesen tekinthetnek meg.

Kölcsey Ferenc 1823. január 22-én fejezte be a Himnusz megírását. Ennek emlékére 1989-től január 22-én ünnepeljük a Magyar Kultúra Napját.

A Magyar Nemzeti Galéria honlapja
A Magyar Iparművészeti Múzeum honlapja
 
Éjszakai mozizás az Uránia Nemzeti Filmszínházban

A Magyar Kultúra Napja alkalmából január 22-én a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma az Uránia Filmszínházban este 6-tól reggel 6ig három teremben non-stop filmvetítést rendez. A mintegy 18 válogatott régi és új magyar filmet ingyen tekinthetik meg az érdeklödök.

Program

DÍSZTEREM
11.30 Mélyen őrzött titkok (89'')
13.15 Trianon (127'')
15.45 Csodálatos Júlia (105'')
17.45 A bukás (150'')
20.30 A bukás (150'')
23.15 Világszám! (94'')
01.00 Szezon (89'')
02.45 Állítsátok meg Terézanyut! (135'')
05.15 Nyócker (90'')

FÁBRI TEREM
12.30 A temetetlen halott (139'')
15.00 A bukás (150'')
17.45 Montecarlo (80'')
19.15 A miskolci bonniésklájd (93'')
21.00 Mix (97'')
22.50 Argo (103'')
00.45 Dealer (138'')
03.15 Getno (95'')
05.00 Rap, Revü, Romeó (100'')

CSORTOS TEREM
12.30 Zsiguli (87'')
14.15 Rózsadomb (96'')
16.00 A bukás (150'')
18.45 Csoda Krakkóban (94'')
20.30 Mohácsi vész (90'')
22.15 Tamara (75'')
23.45 Másnap (120'')
02.00 Csodálatos Júlia (105'')
04.00 Magyar vándor (110'')

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján ajánlott a 2-3 nappal korábbi helyfoglalás, hiszen minden vendég helyre szóló, 0 Ft-os tiszteletjegyet kap. A telefonon lefoglalt jegyeket pénteken 14.00-ig át kell venni. 
 
A Magyar Kultúra Napja a Hagyományok Házában

A Magyar Kultúra Napja a Hagyományok Házában elnevezésű est keretében Budapesten vendégszerepel a Sepsiszentgyörgyről érkező Háromszék Táncegyüttes. A január 21-én este 7 órakor kezdődő műsor első felében a társulat "Tisza partján" című műsorából mutatnak be válogatást.

A Magyar Kultúra Napja a Hagyományok Házában elnevezésű est keretében Budapesten vendégszerepel a Sepsiszentgyörgyről érkező Háromszék Táncegyüttes. A január 21-én este 7 órakor kezdődő műsor első felében a társulat "Tisza partján" című műsorából mutatnak be válogatást.

A Népismei Tudománytár előadássorozat következő részében január 19-én dr. Dobszay László lesz hallható a Hagyományok Háza Martin Médiatárában (Budapest I. ker., Corvin tér 8.). Ezúttal a népénekről és a népzenéről tudhat meg érdekességeket a közönség.

A Ház emeleti előcsarnokában az ezt követő napon, vagyis január 20-án nyílik meg egy kiállítás "Hegyeknek völgyében” címmel, mely a szlovák népzene- és néptánckultúra alapjait dolgozza fel. Archív fényképek segítségével ismerhető meg a szlovák népzene és néptánc kutatásának eredményei. A szlovák folklór szerepe a Kárpát-Medence hagyományos kultúrájában és a közép-európai kulturális térben megkerülhetetlen, erre kívánják ráirányítani a figyelmet a szervezők a kiállítással, mely február 14-ig tekinthető meg.

A Háromszék Táncegyüttes január 21-i előadása után vajdaszentiványi hagyományőrzők közreműködésével a közönséget táncházba invitálják.
 
Néprajzi Múzeum

A Magyar Kultúra Napja alkalmából január 22-én egész napos programra kerül sor a Néprajzi Múzeumban.

Program: 2005. január 22-én, szombaton

11:00-14:00 Lappangó színes fotók - otthon - Fotóbörze
13:00 Látogatás a múzeum fotótárában
11:00 és 17:00 Tárlatvezetés a Színes magyar és a Színes néprajzi fotók című kiállításokban
14:00 Ethnofotó, a képértelmezés - kerekasztal-beszélgetés
13.00 órától: Selmeczi Kovács Attila főmuzeológus mutatja be A magyar nép hagyományos kultúrája c. állandó kiállítást.
14.30 órától: Boldogi viselet bemutató. A Díszteremben Lukács Ferencné boldogi öltöztető asszony ismerteti néhány példán keresztül (pl. menyasszony öltöztetésével) a máig élő, gyönyörű, hímzett boldogi viseletet.

2005. január 23-án, vasárnap

11.00 órától: Kórushangverseny a Magyar Kultúra Napja alkalmából.
Rendező: KÓTA

A programok mindkét nap díjmentesen látogathatók.

Újra mozizhat Budaörs
A Magyar Kultúra napján újraindulhat a moziélet Budaörsön, miután az
önkormányzat 4,5 millió forintból felújította a Városi Klub (Károly király út 3.) két mozigépét, és új vásznat szereltetett fel.

A régi-új moziklubot Wittinghoff Tamás polgármester nyitja meg 2005. január 21-én, pénteken, 18:30-kor, majd az egybegyűltek előtt Szabó István Oscar-díjas rendező Csodálatos Júlia című filmje pereg le. Az alkotás épp a napokban nyerte el a rangos Golden Globe-díjat.

A szervezők tervei szerint a filmvetítéseknek otthont adó teremben minden vasárnap délután 15 órától indul majd a filmes matiné, ahol gyermek-, játék- és művészfilmeket vetítenek.

A nyolcvan nézőt befogadó, többcélú helyiségbe január 23-án - az első hivatalos mozinapon - ingyenes a belépés.

A moziterem igazi hiánypótló beruházás, hiszen a közvéleménykutatási
adatok szerint a budaörsiek pezsgőbb kulturális életet és az ehhez szükséges
intézmények kialakítását szeretnék. 2005-ben e téren is fordulat várható, mivel az idei esztendő, - akárcsak a tavalyi, "A fejlesztések éve” - a beruházások jegyében telik Budaörsön.

Helyszín: Városi Klub, Budaörs, Károly király út 3.
Időpont: 2005. január 21. (péntek) 18:30
 
Rendezvény a Csokonai Művelődési Házban

Csokonai Vitéz Mihály halálának 200. évfordulóját ünnepeljük idén. EbbÕl az alkalomból, valamint a Magyar Kultúra Napja alkalmából január 22-én 16 órakor Kobzos Kiss Tamás énekmondó zenés elÕadása hallható és látható "Ki voltál te, vitézem" címmel a Csokonai MÛvelÕdési Házban.

Az idén 55 éves Kobzos Kiss Tamás több mint harminc éve zenél szólistaként illetve regizenei együttesek tagjaként magyar és európai történeti zenét ad elÕ kobozon, lanton, gitáron, tekerÕlanton, sazon kísérve önmagát.

Eredetileg vegyészként végzett a KLTE-n, majd ének-zene, népzene szakon folytatta tanulmányait. Mégis elÕször múzeumi restaurátorként helyezkedett el a Néprajzi Múzeumban, ám hamar visszakanyarodott a zenéhez, hiszen gyerekkorában zeneiskolában tanult zongorázni, illetve magánúton gitározni. 1974-ben lett a Kaláka együttes tagja illetve táncházi zenekarokban muzsikál, majd éppen harminc éve megkapta a “Népművészet ifjú mestere" címet. Játszott többek között L. Kecskés András régi zenei együttesében több mint tíz évig illetve az Egyetemi Színpadon lépett fel, évekig szerepelt a Radnóti Színpad "Toldi" előadásában Koncz Gáborral, majd Nagy Attilával.

A bécsi Clemencic Consort tagjaként több országban lépett fel, illetve Michel Montanaro okszitán zenésszel a trubadurzene és a népzene területén folytatott sikeres együttműködést. Gyakran lép fel Erdal Salikogluval török énekmondóval illetve Szabados György zeneszerző-zongoraművésszel. Közben, vagy minden munkája mellett 14 éve az Óbudai Népzenei Iskola igazgatója.

Számos témakörben publikál, tart előadásokat hazánkban és külföldön. 1998-ban pedagógiai tevékenysége elismeréseként elnyerte a Köztársasági Arany Érdemkeresztet, illetve ugyanebben az évben művészeti tevékenységéért a Magyar Művészeti Akadémia díját is megkapta.

Énekeit rádió és TV felvételek mellett több mint 30 magyar és külföldi hanglemez, kazetta Õrzi.

Könyvbemutatók a Petőfi Irodalmi Múzeumban
Program: Január 22. 16 óra

Dávidházi Péter: Egy nemzeti tudomány születése.
Toldy Ferenc és a magyar irodalomtörténet,
Akadémia Kiadó - Universitas Kiadó
Bemutatja Szörényi László irodalomtörténész
Szörényi László: "Álmaim is voltak, voltak…"
Tanulmányok a XIX. századi magyar irodalomról,
Akadémiai Kiadó, Bp., 2004
Bemutatja Dávidházi Péter irodalomtörténész
Arany János összes művei XVII. kötet Levelezés 3. (1857-1861),
szerk.: Korompay H. János, Universitas Kiadó, Bp., 2004
Kultusz, mű, identitás, szerk.: Kalla Zsuzsa - Takáts József - Tverdota György,

Oktatói kitüntetések a Magyar Kultúra Napja alkalmából

A magyar kultúra napja alkalmából többek között egyetemi oktatókat és pedagógusokat tüntetett ki az oktatási miniszter hétfőn.

Az elismeréseket a Néprajzi Múzeumban rendezett hétfői ünnepségen adták át.
Az oktatási miniszter a magyar kultúra napja alkalmából:
- a magyar felsőoktatás területén dolgozó iskolateremtő, nemzetközi elismertségű munka végzéséért Szent-Györgyi Albert-díjat;
- az alap-, közép-, felsőfokú oktatási és szakoktatási területen végzett magas színvonalú munkáért, valamint a pedagógiai gyakorlatot segítő      kiemelkedő tudományos tevékenységért Apáczai Csere János-díjat;
- a magyar neveléstudomány eredményeinek felhasználása területén kiemelkedő tevékenységet folytató pedagógusok és neveléstudományi kutatók munkájának elismeréseként Kiss Árpád-díjat;
- kiemelkedő óvodai pedagógiai munkáért Brunszvik Teréz-díjat;
- az alap- és középfokú oktató-nevelő munkát végző tanároknak, a gyermekek harmonikus személyiségformálásában végzett kiemelkedő tevékenységért Németh László-díjat;
- Posztumusz Németh László-díjat;
- az alap- és középfokú oktató-nevelő munkát végző tanítóknak, a gyermekek harmonikus személyiségformálásában végzett kiemelkedő tevékenységéért Karácsony Sándor-díjat;
- kiemelkedő gyógypedagógiai munkáért Éltes Mátyás-díjat adományozott.  

A Magyar Kultúra Napján Január 22-én a Petőfi Irodalmi Múzeum, a Néprajzi Múzeum, a Magyar Nemzeti Galéria és az Iparművészeti Múzeum külön programokkal várja az érdeklődőket. A múzeumok e napon az idén is ingyenesen látogathatók.

-->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!