Friss hírek

2005.01.10. 11:26

Az európai ítéletidő várható hazai hatásai

Az elmúlt napokban orkán erejű szélviharok tomboltak a Brit-szigetektől az Északi-tengeren át a Balti-tenger partvidékéig. A viharoknak még nincs vége, de Magyarországon továbbra is legfeljebb legyengülve jelentkeznek.

BAMA

A tavalyi év utolsó heteiben Európa időjárását izlandi középponttal induló, hatalmas ciklonokból álló cikloncsaládok alakították. A ciklonok általában keletre helyeződtek át, így az 50-65. szélességi fokok között egy állandó, erős nyugatias áramlás jött létre.

A ciklonok középpontjától való távolság alapján a legszelesebb területek az 55. és 60. szélesség között mozogtak. Az erős áramlás és a gyors frontmozgások következtében a légkör jól átkeverődött, labilissá vált, a felszínen az átlagnál magasabb hőmérsékleti értékeket tapasztalhattunk. A múlt szombaton egy erősebb hidegfront hatására már orkán erejűvé fokozódott a légmozgás.

A szél sebességét döntően három tényező erősítette:

A markáns ciklonok miatt kis távolságon belül jelentős nyomáskülönbségek jöttek létre.
A gyors frontvonulás következtében a nyomás időben is intenzív változásokat mutatott.
A jól átkevert, labilis, a felszínen enyhe légtömegekbe akadály nélkül, dinamikusan tört be a hidegfront.
A front dinamikáját az átvonulás kronológiája is jól jelzi. Szombat délután a Brit-szigeteken jelentettek hatalmas szeleket. Este nyolcra a dán főváros környékén már 100 km/óra feletti szelek tomboltak. Egy óra múlva Hamburgban járt a vihar, s éjszakára legyengülve a Baltikumot is elérte. Délebbi szélességeken a hidegfront gyengült, és a frontvonal északkelet-délnyugat hajlása miatt késett is. Prágában már csak viharos szeleket észleltek, de Budapestet el sem érte a szél, mivel az itt lévő stabilabb légkört nem tudta felszakítani.

Annál érdekesebb jelenségek történtek a Bécsi-medencében és a Kisalföld északkeleti csücskén: a térségben a front előtt a tavaszias szombatot követő derült estén gyors hűlésbe kezdett a levegő. Éjszaka azonban megérkezett a hidegfront, mely viharos széllel látványosan felkeverte a levegőt. Pozsonyban például a szombat-vasárnapi éjszaka kellős közepén, 2 óra leforgása alatt mínusz 1 fokról indulva 13 fokot emelkedett a hőmérséklet.

A Kisalföldön kívül máshol nem jelentkezett hazánkban az északon oly heves viharokat okozó front hatása. Nem is jelentkezhetett, hiszen a ciklonpályák továbbra is északon haladtak, a nyugatias áramlás maximuma is északabbra jelentkezett.

Az erős nyugatias áramlások fennállása miatt azonban az Északi- és Balti-tenger térsége még néhány napig veszélyeztetett, szerdán egy hasonló hidegfront indul meg a Brit-szigetektől.

Magyarországon a következő vihar is legfeljebb legyengülve jelentkezik. Szerdáig jelentős szél nem várható.

 

-->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!