Friss hírek

2005.01.19. 16:01

Koalíciós válság Ferencvárosban egy ingatlanügy miatt

A Ferencvárosi Önkormányzatot koalícióban vezető MSZP és SZDSZ között válság alakult ki, ami veszélyezteti a további politikai együttműködést. A feszültség hátterében egy kerületi ingatlangazdálkodási ügy áll - közölte a IX. kerület szocialista alpolgármestere szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

BAMA

Gegesy Ferenc  Ferencváros polgármester közölte: a vagyoni ügyeket saját hatáskörben  tartja, ugyanakkor bízik a válság mielőbbi rendezésében.

Bánsághi Tamás, akinek vagyoni és beruházási hatáskörét Gegesy Ferenc (SZDSZ) polgármester még december közepén magához  vonta, újságírók kérdésére azt mondta: az MSZP érdekelt a koalíció  megmaradásában, de azt az SZDSZ-es polgármester veszélyezteti.

"Mi nagyon érdekeltek vagyunk a koalíció fenntartásában, ezt  a koalíciót (...) nem mi veszélyeztetjük". "Ezt egyedül a  polgármester veszélyezteti, ezt a koalíciót" - mondta Bánsághi Tamás.

Közölte, hatásköreinek elvonása összefüggésbe hozható az  úgynevezett Gastorg-üggyel. Ennek lényege, hogy a IX. kerület évek  óta perben áll a Dél-pesti Vendéglátóipari Vállalat jogutódával, a  Gastorg Rt.-vel.

A per lényege, hogy a kerület 445 millió forintot követel a  cégtől, mert az lényegesen kevesebbet fizet az önkormányzatnak annak  ingatlanjai után, mint amennyiért bérbe adja.

A koalíciós felek közötti vita pedig arról szól, hogy a  területért felelős alpolgármesternek mit kellett volna tenni, miután  a cég megkereste őt. 
Bánsághi Tamás idézte Gegesy Ferencet, aki azt közölte: "az  ajánlatot szemétkosárba kellett volna helyezni, és minimum ekkor egy  tájékoztatást elvártam volna az alpolgármestertől". Elmondta, a  polgármester szerint ő súlyos kárt akart okozni vagy okozott az  önkormányzatnak.

Az alpolgármester közölte, véleménye szerint a kerület e  feladattal megbízott szakmai testületének feladata azt tisztázni: mi  az önkormányzat érdeke, a további pereskedés, vagy a megegyezés.  Emlékeztetett arra, hogy a Gastorg Rt. arról értesítette őt, hogy  bármennyi pénzt is nyerne az önkormányzat vele szemben, azt nem  tudják kifizetni, mert a cég felszámolás alatt áll.

Az ügyhöz tartozik, hogy Tirts Tamás (Fidesz) országgyűlési  képviselő és Bodó Márton, a kerületi Fidesz elnöke egy héttel  korábban sajtótájékoztatót tartott, ahol azt mondták: az  alpolgármester egy százmillió forintos peren kívüli egyezséget  készített elő.

Folynak a koalíciós egyeztetések, a Fidesz pedig nyilván  meglátta a rést, ezért indított támadást - mondta el erről  véleményét az alpolgármester, aki közölte azt is: szerdán beperelte  Tirts Tamást és Bodó Mártont a Fővárosi Bíróságnál személyiségi  jogai megsértése miatt.

"Bodó úr burkoltan, Tirts úr pedig nyíltan, szövegszerűen is  vesztegetéssel vádolt" - indokolta keresetét.
Kérdésre közölte azt is, "vannak arra utaló jelek", hogy a  polgármester elképzelhetőnek tart egy esetleges SZDSZ-Fidesz  kerületi koalíciót.

Arra hívta fel a figyelmet, bízik abban, hogy a kerületi  költségvetés elfogadásáig, tehát egy hónapon belül, megoldódik a  koalíciós válság.
Újságírói felvetésekre megerősítette: a kerület három nagy  frakciója - az MSZP, a Fidesz-MDF és az SZDSZ - közül bármelyik  kettő képes többséget szerezni az önkormányzat  képviselő-testületében.

Gegesy Ferenc közölte: azért vonta el a  vagyoni és a beruházási hatásköröket, mert az alpolgármester  "sorozatosan hibákat követett el" ezeken a területeken. 
"Ha az alpolgármester a koalíció megtartását úgy képzeli el,  hogy mindkét területet visszakapja, akkor ebben a helyzetben nem  nekem kell magyarázkodnom" - tette hozzá.

Az adott üggyel kapcsolatban azt mondta: igaz, hogy nem az  alpolgármester tett ajánlatot a Gastorg Rt-nek, de "ő kereste meg a  Gastorg Rt-t, és e tárgyalások után kapott ajánlatot". Ezt az  ajánlatot az alpolgármester jónak tartotta, és a megkerülésemmel  akarta a bizottságok és a képviselő-testület elé terjeszteni -  mondta.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy az említett megállapodás  keretében az önkormányzat lemondott volna a bérlőmegválasztás  jogáról a cég javára, ami legalább további 120 millió forintos  bevételkiesést jelentene a kerületnek.

Ha az alpolgármester azt akarja, hogy a két kerületi frakció  közötti koalíció fennmaradjon, akkor el kell azt fogadnia, hogy a  hatásköre csökken, e nélkül nem megy - szögezte le a polgármester,  aki jelezte azt is: a vagyoni jellegű ügyeket saját hatáskörben  tartja a jövőben.
A koalíció jövőjéről nem kívánt találgatásokba bocsátkozni,  mondván: bízik abban, hogy a vitát a felek mielőbb meg tudják oldani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!