Friss hírek

2005.01.11. 14:26

Új nappali melegedő hajléktalanoknak fürdési lehetőséggel a fővárosban

Olyan nappali melegedő nyílt a hajléktalanok számára Budapest II. kerületében, ahol a rászorulók megfürödhetnek, kimoshatják és megszáríthatják ruháikat - mondta a kerület polgármestere kedden Budapesten.

BAMA

A melegedő a Hajlék Nélküliek Jövőéjért Alapítvány kezdeményezésére és koordinálásával és a II. kerületi önkormányzat  polgármesteri hivatalának szakmai támogatásával jött létre. Az  alapítványt - melynek fővédnöke Gyurcsány Ferenc miniszterelnök -  tíz nagyvállalat összesen százmillió forintos pénzalappal hozta  létre - közölte sajtótájékoztatón Horváth Csaba.

Elmondta: a működtetés személyi feltételeit a Máltai  Szeretetszolgálat biztosítja, az ingatlant a BKV ajánlotta fel a  karitatív célra.
"Az alapítvány célja olyan átmeneti otthonok kialakítása, melyek  lehetőséget nyújtanak arra, hogy a hajléktalanná vált emberek újra  visszatérhessenek a társadalomba, az emberhez méltó életbe" - mondta  az alapítványt kezdeményező Horváth Csaba.

Közölte: ma negyven-ötvenezer hajléktalan él az utcán, olyan  körülmények között, amit "nagy nehézségek árán lehet csak túlélni".
Tímár Gyula, a Vegyépszer Rt. elnök-vezérigazgatója elmondta: a  létesítmény kialakításainak költségeit a Vegyépszer Rt. fizeti.

Vecsei Miklós hajléktalanügyi miniszteri biztos és a Magyar  Máltai Szeretetszolgálat alelnöke kijelentette: "Komoly bátorság",  hogy merjük vállalni hajléktalan otthonok kialakítását a főváros  minden területén.

Dániel, aki tíz éve él az utcán, elmondta, hogy ebbe az  élethelyzetbe családi körülményei kényszerítették. Elmondta,  örvendetesnek tartja, hogy Budapest II. kerületében is nyílt egy  melegedő, hiszen innen gyorsabban éri el a munkahelyét.

Hozzátette: fontos, hogy ezentúl tisztálkodni, ruhát mosni, enni  és beszélgetni is tud egy helyen.

-->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!