Friss hírek

2005.01.19. 14:26

Zenthe Ferenc a nemzet színésze

Zenthe Ferencet, kétszeres Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művészt, Kossuth-díjas színművészt választották meg Bessenyei Ferenc megüresedett helyére a Nemzet Színészei ma délután a Nemzeti Színház Panoráma termében.

BAMA

A 2000-ben életre hívott nemzet színésze cím viselésére a jutalmazottak életük végéig jogosultak, egyszerre tizenketten. A nemzet színésze címet a nemzeti kulturális örökség minisztere egyetértésével a Nemzeti Színház adományozza annak, aki fő- vagy epizódszerepekben kimagasló teljesítményt nyújtott, 62. életévét betöltötte, illetve négy évtizedet a színészi pályán vagy 20 évadot - évadonként legalább egy szerepben - a Nemzeti Színház színpadán töltött.

Az elismerést azzal a céllal hozták létre, hogy a nemzeti színjátszás élő művészei közül kitüntesse a magyar nyelv ápolása, a nemzeti irodalom tolmácsolása, a magyar színművészet, a nemzeti színjátszás fejlesztése, népszerűsítése során kimagasló érdemeket elért művészeket. A Nemzet Színészei életük végéig havi 500 ezer forintos juttatást kapnak a Nemzeti Színháztól.

Az első alkalommal 2000. augusztus 22-én odaítélt címet Agárdy Gábor, Berek Kati, Bessenyei Ferenc, Darvas Iván, Garas Dezső, Kállai Ferenc, Lukács Margit, Máthé Erzsi, Psota Irén, Raksányi Gellért, Sinkovits Imre és Törőcsík Mari kapta meg. Sinkovits Imre helyét 2001-ben Avar István, Lukács Margitét 2002-ben Komlós Juci örökölte meg.

Zenthe Ferenc 1920. április 24-én született Salgótarjánban, a Színművészeti Akadémiát 1941-1942-ben végezte. 1945-től a Pécsi Nemzeti Színház, a győri Kisfaludy Színház és a debreceni Csokonai Színház tagja volt, 1952-től a Madách Színház művésze. Kétszer kapott Jászai Mari-díjat, érdemes (1975) és kiváló művész (1989), az Erzsébet-díjat 1992-ben, a kritikusok díját 1993-ban, a színházi aranygyűrűt és a köztársasági érdemrend tisztikeresztjét 1995-ben, a Kossuth-díjat 1997-ben kapta meg, a Halhatatlanok Társulatába pedig 1998-ban választották. A nyugdíjas színművész két éve szülővárosának díszpolgára.

-->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!