Friss hírek

2005.08.26. 15:14

Ázsia pénzközpontjai is célpontok lehetnek

Ázsiai nagyvárosok üzleti negyedei lehetnek az iszlám terrorizmus következő célpontjai, állítja Franciaország terroristákra szakosodott legismertebb bírója, Jean-Louis Bruguiere, becenevén a Seriff.

BAMA

Állítását nem árt komolyan venni, hiszen Bruguiere húsz éven át üldözte sokszor életét is kockáztatva a főleg Algériából érkező terroristákat hazájában, és eközben rendkívül alaposan megismerte az iszlám terrorizmus "természetrajzát".

 

Több mint ötszáz terroristát fogott el ő maga, köztük a hírhedt Carlost, a Sakált is. A mindenhová magával hordott pisztolya miatt Seriffnek elkeresztelt szakértő tapasztalatai alapján többször is jelezte, hogy milyen jellegű terrortámadások várhatók világszerte. Ő már az 1980-as évek közepén figyelmeztetett, hogy az iszlám terrorizmus aktivizálódik. Amikor 1994-ben leleplezték azokat az algériai radikálisokat, akik egy eltérített Air France-géppel akartak nekirepülni az Eiffel toronynak Párizsban, a Seriff szintén felhívta a figyelmet arra, hogy a muzulmán terroristák egyre gyakrabban fognak repülőgépeket ilyen célra felhasználni. Bruguiere szerint arra is lehetett következtetni, hogy az utóbbi időben Anglia került az al-Kaida támadásainak középpontjába. A 2003 novemberi isztambuli támadás már ennek volt az előjele. Ott ugyanis a brit követséget és egy angol bankot támadtak meg. Ez egyértelmű figyelmeztetés volt Angliának, állítja a francia bíró. Anglia azért is jobban ki van téve az iszlám terrorizmusnak, mint a többi ország, mert rengeteg pakisztáni él a szigetországban, márpedig az al-Kaida főleg pakisztániakkal dolgozik.

 

A Seriff szerint az iszlám nemzetközi terrorista hálózatot úgy kell elképzelni, mint a koncentrikus köröket. A középpontban az al-Kaida helyezkedik el, a következő kört a regionális szervezetek, mozgalmak alkotják Szerinte egyértelműen ide sorolhatók a csecsenek, akik bizonyítottan kapcsolatban állnak az al-Kaidával. A külső kört az Európa különböző országaiban tartózkodó, egymáshoz lazán kapcsolódó aktivisták jelentik. Az, hogy Franciaországot 1996 óta nem érte terrortámadás, Bruguiere szerint annak köszönhető, hogy a franciák az 1960-as években rengeteg tapasztalatot szereztek az algériaiakkal kapcsolatban, és a francia jogrendszer rendkívül hatékony együttműködést tett lehetővé a rendőrség, a titkosszolgálatok és a terroristákra szakosodott bíróságok között. (Financial Times)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!