Friss hírek

2005.09.26. 12:28

Madárinfluenza elleni kísérleti védőoltás

Rácz Jenő egészségügyi minisztert, Bujdosó László tiszti főorvost és Kökény Mihály népegészségügyi kormánymegbízottat oltották be hétfőn elsőként azzal a kísérleti vakcinával, amelyet a madárinfluenza ellen fejlesztettek ki nemrégiben Magyarországon.

BAMA

Bujdosó László elmondta, három hét múlva derül ki, hogy az emberi szervezet milyen immunválaszt ad az oltásra. Amennyiben a madárinfluenza „találkozik” az emberi influenzavírussal és létrejön egy mutáció - ami már emberről emberre is terjedhet -, akkor lesz szükség a most kifejlesztett oltóanyag-technika széles körű alkalmazására - hangoztatta Bujdosó László. Elmondta, egy esetleges világjárvány esetén sem kellene a teljes magyar lakosságot beoltani, a vírus továbbterjedése megakadályozható mintegy 3,5 millió ember beoltásával. Magyarország hetente 500 ezer adag védőoltást képes előállítani - fűzte hozzá a tiszti főorvos. A védőoltást a következő napokban mintegy 100-150 egészségügyi dolgozó kapja még meg önkéntes alapon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!